Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Novo svjedočenje brutalnosti “akademske mafije“ na UNZE

Novo svjedočenje brutalnosti “akademske mafije“ na UNZE

Portal Ekran.ba već duže vrijeme upozorava na nezakonitosti, pa i kriminalne radnje na Univerzitetu u Zenici (UNZE). Nedvosmisleno je da iza tih nezakonitosti stoji organizirana grupa pojedinaca, koje u Zenici nazivaju “akademska mafija“. Na čelu te grupe, mada nije i njen stvarni šef, stoji rektor UNZE Damir Kukić. Iz dugih istraživanja koja smo obavili, možemo zaključiti da je on glavni “izvođač radova“ sa kriminalnom pozadinom.
Damir Kukić je potpisivao nezakonite isplate, sumnjive narudžbe, još sumnjivije angažmane, a uz sve lažirao svoje radne sate kako bi ostvario protivpravnu imovinsku korist za sebe. Sve je to bilo moguće uz asistiranje njegove, kako naši izvori kažu “kućne prijateljice“, glavne tužiteljice ZDK Vesne Kaknjo, koja je krivične prijave protiv njega smještala u ladicu, predstavljajući to “postupanjem“ Tužilaštva ZDK.
Pored svega, Damir Kukić je suradnji sa Memnunom Hasanicom i Alaudinom Brkićem potvrđen kao viktimizator uposlenih, posebno “nepodobnih“ profesora UNZE. On je što pasivno, što aktivno, sudjelovao u zlostavljanju pojedinaca na UNZE, besramno iskazujući svoje zlostavljačke sklonosti i spremnost da ugrozi i egzistenciju onih koje odredi za svoju metu.
Najnoviji slučaj takvog postupanja je profesorica Filozofskog fakulteta UNZE (FFUNZE) Edina Rizvić-Eminović. Rizvić-Eminović je predsjedavajući Nastavno-naučnog vijeća FF UNZE i nedavno je, zbog svog transparentnog rada, od strane Damira Kukića bila pozvana na saslušanje. Profesorica svjedoči da je cijeli razgovor sa Kukićem bio vođen u cilju vršenja pritiska na rad NNV FF UNZE i sprečavanja zapošljavanja docenta Enesa Praske.
Uprkos tome što FF UNZE ima veliki manjak zaposlenih nastavnika, Kukić ne želi dopustiti da Prasko bude zaposlen na ovoj instituciji! Takav stav kriminaliziranog rektora, samo potvrđuje pisanje portala Ekran.ba, koje navodi da na UNZE, a posebno na FF, nema novih zapošljavanja radi toga jer nema kandidata koji ispunjavaju “političke reference“ da bi radili na ovoj instituciji. UNZE je, podsjetimo se, eksperiment kleronacionalističkih centara moći, u kojem treba utvrditi modalitete pretvaranja jedne visokoškolske institucije u vejrsko-političku instituciju. Glavni izvođač radova u ovom projektu je Damir Kukić, a sama realizacija obuhvata širi krug aktera, udruženih u svom djelovanju, u kojem se, prema svemu sudeći, nalazi i glavna tužiteljica ZDK Vesna Kaknjo. Način rada, odnosno uništavanja UNZE vodi tzv. “visočki lobi“, o kojem je portal Ekran.ba već pisao. Rizvić-Eminović sada svjedoči tome da Kukić ne želi angažman profesora, ukoliko oni ne odgovaraju nekim (??!!) centrima moći.
Bivajući izložena velikom pritisku, predsjedavajuća NNV FFUNZE, obraća se Upravnom odboru UNZE, tražeći zaštitu. Time je samo još jednom potvrđeno da su uposleni na UNZE neprekidno izloženi zlostavljanju i protiscima raznih vrsta. Ti pritisci idu sve do prijetnji smrću, koje su takođe zabilježene na FF UNZE i iza kojih, po svemu sudeći, stoji Damir Kukić i “akademska mafija“ u ime koje on djeluje. Edina Rizvić-Eminović svjedoči tome da Kukića ne zanimaju uštede koje se ostvaruju zapošljavanjem u konkretnom slučaju spornog Fraske, nego drugi interesi kojim je vođen, a koji nisu od koristi za UNZE. Njega ne zanima ni necivilizirano ponašanje dekanese Memnune Hasanice, jer je i ona dio kriminaliziranog lobija “akademske mafije“, ali ga zanima zašto se predsjedavajuća NNV usudila staviti na dnevni red dopis docenta Fraske!
Kukić je, prema navodima Rizvić-Eminović, želio sakriti određene informacije od profesora FF UNZE, kao što od javnosti sakriva da mu se na jednom predmetu u toku jednog semestra izmijene i po tri spoljna suradnika, politički “podobna“ profesora, koje on angažira za izvođenje nastave iz samo jednog predmeta. Ogromni finansijski izdaci UNZE za rad spoljnih suradnika rezultat su Kukićeve politike nepostrebnih angažmana, koji su politički utemeljeni.
Rizvić-Eminović pritiske kojim je izložena od strane Kukića (da li samo od njega?!) smatra neprihvatljivim i traži zaštitu UO UNZE. Ona time svjedoči o nemogućnosti normalnog rada na FF, ali i o tome da se iza zlostavljanja uposlenika i kriminalnih radnji nalazi osobno Damir Kukić, nedostupan pravosuđu zahvaljujući zaštiti Vesne Kaknjo. Profesorica posebno apostrofira seksističke nazive kojim je bila izložena od strane Kukića, čime još jednom svjedoči o neciviliziranosti ovog kriminaliziranog rektora.
Kukićev način djelovanja Rizvić-Eminović smatra zastrašivanjem i ugrožavanjem sigurnosti, što nesumnjivo i jeste bio cilj ovog besprizornog profesora. Civilizacijski je nedopustivo, a vjerovatno i spada u sukob interesa to što je Kukić kao rektor istovremeno i šef katedre na kojoj je angažiran kao profesor! Vjerovatno ni u Sjevernoj Koreji nema primjera da je rektor istovremeno i šef katedre, ali na UNZE, u režiji “akademske mafije“ i “visočkog lobija“ ima! Rizvić-Eminović upozorava da upravo na toj katedri gdje je Kukić “šef“, ima enorman broj spoljnih suradnika, što dodatno potvrđuje pisanja portala Ekran.ba.
Edina Rizvić-Eminović nedvosmisleno svjedoči i o tome da je bila rodno ponižavana i izložena seksističkim ispadima od strane Damira Kukića. Ona će, kako najavljuje, tražiti i sudsku zaštitu, jer se smatra egzistencijalno ugroženom.
Jasno je da Damir Kukić ne bi mogao ovako da se ponaša da iza njega ne stoji moćan politički lobi. Vesna Kaknjo bi u nekom drugom slučaju vjerovatno do sada podigla najmanje jednu krivičnu prijavu, da nije u pitanju njen “kućni prijatelj“ i uticaj političkih lobija. Neovisno o tim uticajima, njeno nepostupanje u pravcu zaštite zakonitosti na UNZE svrstava je u organiziranu grupu onih koji svojim činjenjem i nečinjenjem čine krivična djela, što je njoj dobro poznato. Pitanje je samo vremena kada će se neka druga, viša instanca umiješati u rasvjetljavanje ove koruptivne kriminalne hobotnice koja se rasprostrla na UNZE.
Kada se to desi, od odgovornosti neće moći biti izuzet ni “ubogi“ Spahija Kozlić, ministar obrazovanja ZDK. Kozlić se u posljednje vrijeme silno trudi da obezbijedi “alibi“ za svoje nedjelovanje. On šalje kojekakve dopise, tražeći od Kukića ovo i ono, ali u suštini samo želi “pokriti“ svoje dopuštanje nezakonitosti na UNZE. Kao profesor FF UNZE, “ubogi“ Kozlić je jako dobro upoznat sa kriminalom Damira Kukića. Uprkos tome, on umjesto konkretnih aktivnosti na smjeni Kukića i utvrđivanju njegove odgovornosti, sve svoje napore usmjerava na sanje nemuštih, moglo bi se reći “ubogih“ dopisa kriminaliziranom rektoru. Ne znamo da li iza tog nečinjenja stoji “bilo bi dobro“ zeničkog muftije, inače glavnog mobilizatora “ubogog“ ministra i dijela aparata “visočkog lobija“, ali je očigledno da “ubogi“ Kozlić osim alibija za svoje dopuštanje nezakonitosti, ništa više ne želi učiniti u cilju normalizacije stanja na UNZE.
Stoga je sasvim jasno da raščišćavanje stanja na UNZE zahtijeva i utvrđivanje odgovornosti (možda i krivične) “ubogog“ Spahije Kozlića i odgovornih u Tužilaštvu ZDK. Teško da još neko ima ko može sumnjati da se u slučaju nezakonitosti na UNZE radi o organiziranom djelovanju, koje laički rečeno ima duboku kriminalnu pozadinu i ciljeve. Van sumnje je da bi utvrđivanje stanja i eventualne odgovornosti za činjenja na UNZE trebalo biti jedan od prioriteta nadležnih institucija. Sasvim sigurno je da poduzimanje mjera na spašavanju UNZE, ima širi društveni značaj i potpunu opravdanost u pogledu osiguranja budućnosti mlađih generacija građana ZDK i BiH. Evidentno je da Kukić i njegova bratija kontinuirano i bez smetnji nastavljaju sa nezakonitostima, o čemu svjedoče i presude u privatnim sporovima koje su vodili uposlenici UNZE. NIje li krajnje vrijeme da svi odgovaraju za ono što je činjeno da UNZE danas bude visokoobrazovna institucija bez kredibiliteta (čemu svjedoči Webometrics!).
Istraživački tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

vlada ks 1

“Trojka“ svakim danom gubi povjerenje građana

Brojne afere Fortine Vlade KS, od kojih je najveća tek otvorena sa objavljivanjem Prednacrta Zakona …

Powered by keepvid themefull earn money