Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Zašto Mehmedović ispraća mnoge iz SDA, ali sam ne napušta stranku?!

Zašto Mehmedović ispraća mnoge iz SDA, ali sam ne napušta stranku?!

Korespondencija između čuvenog Elmedina Dine Konakovića i skandaloznog Senada Šepića, nekadašnjih uzdanica SDA, a sada oponenata ove stranke, naglasila je da Šemsudin Mehmedović ispraća nezadovoljne kadrove, ali sam ne napušta najveću bošnjačku stranku. I zaista, Mehmedović kontinuirano iskazuje nezadovoljstvo, ali SDA ne napušta! Ne slaže se sa Izetbegovićevom politikom, ali se uvijek na kraju “pokrije po ušima“ i učini ono što predsjednik SDA očekuje od njega.

”Ja sam među prvima iskazao nezadovoljstvo politikom SDA, pogotovo kad je u pitanju kadrovska politika, ali to ne znači da moramo napuštati SDA. Ja sam osnivač SDA u svom kraju, bilo bi neprincipijelno ostaviti nešto što ste gradili godinama. Moralo bi se desiti zaista krupne stvari, potresi unutar SDA, da bih bio ili isključen iz SDA ili da, ne daj Bože, ja sam napustim SDA”, rekao je Mehmedović. POred toga što se uzda u Boga da neće napustiti SDA, Mehmedović se poziva na to da je osnivač ove stranke “u svom kraju“.

To je tačno, čak i više od toga! Šemsudin Mehmedović je danas glavna uzdanica “tešanjskog lobija“ i vrlo blizak nekim ljudima iz “visočkog lobija“. Moglo bi se čak reći da je poveznica ova dva neformalna centra moći. Kao takvom, SDA mu služi poput alata za zadovoljavanje vlastitih interesa. Ipak, to nije dovoljno za ostanak u stranci, sa čijim vodstvom ima sve manje zajedničkog. Zašto Mehmedović, uprkos tome, ispraća druge, a sam ostaje članom SDA i povinuje se svim zahtjevima Izetbegovića?

Upućeni u unutarnje odnose SDA, kažu da je Mehmedoviću stranka prije svega potrebna da ne bi bio procesuiran za svoja, navodna, ratna nedjela. Prema ovim pričama, Mehmedović ima podeblji dosije, koji se tiče kriminala i zločina počinjenih za vrijeme rata u BiH, u periodu kada je bio na čelu policije okruga Zenice.  (današnjeg ZDK). Navodno, samo Mehmedovićeva pokornost zaustavlja otvaranje dosijea i održava ga na slobodi. Da li su ove priče tačne, ne može se sa sigurnošću tvrditi, ali znajuči kako postupa Tužilaštvo ZDK, a imajući u vidu i ratna dešavanja čiji je akter bio Mehmedović, razloga za sumnju ima dovoljno. Konačno, nije li već postalo degutantno njegovo nezadovoljstvo u stranci sa čijim se vrhom ne slaže, a uprkos tome pokorno sluša sve što mu se kaže?

About Ekran

Check Also

4

Koji uspjeh opozicije?!

Nadugo, naširoko i naveliko se priča o uspjehu opozicije na proteklim općim izborima. Nakon početne …

Powered by keepvid themefull earn money