Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Nove informacije o kriminalu na UNZE

Nove informacije o kriminalu na UNZE

Zahvaljujući našim pouzdanim izvorima na UNZE, došli smo do novih informacija o “kadrovskoj politici“ koja se vodi na ovoj instituciji. Veoma je interesantno da dojučetrašnja poslušnica Damira Kukića i Memnune Nune Hasanice, Edina Rizvić-Eminović, sada diže prijave protiv svojih gazda, što govori da na UNZE neki, doduše sporo, postaju svjesni da ovom institucijom vlada samovolja i kriminal.
Da je to tako, svjedoči činjenica da se na UNZE pojedincima ne dozvoljava da rade svoj posao na način kako se to drugima omogućava. Primjer je doc. dr. Enes Prasko, kojem Kukić i Hasanica, iz osobnih razloga ne dozvoljavaju raspoređivanje na “naučnu oblast“ (????!!!!) “medijska kultura“. Kakva je to “naučna oblast“ zna vjerovatno samo “eskpert“ Damir Kukić, ali cijeli UNZE bruji o tome kako Kukić ne dozvoljava da se u njegovom području nađe neko ko je znanstveno i nastavnički kvalitetniji od njega (što nije teško).
Istovremeno, na Ekonomskom fakultetu dekan Alaudin Brkić, koji se spominje kao jedna od najsuspektnijih osoba UNZE, sekretaricu Ilmu Dedić, bez konkursa, internim rješenjem, raspoređuje na asistentsko mjesto. Tako je Dedić od sekretarice postala asistentica, a nema sumnje da će ubrzo i napredovati. Radi objašnjenja našim čitaocima, moramo napomenuti da izbor za asistentsko mjesto ne podrazumijeva samo završen odgovarajući studiji na fakultetu, nego i znanstveni angažman, koji je presudan za izbor asistenta! Zato se na univerzitetima strogo razlikuju izbori u nastavnička i asistentska zvanja, od izbora na administrativne pozicije, kao što je sekretarica! Prema tome, Brkić je komotno mogao i portira “internim rješenjem“ rasporediti na mjesto asistenta. On bi to vjerovatno i uradio, kada bi se portir zvao – Ilma Dedić.
Očigledno je da “podobnost“ odlučuje o angažmanu na UNZE. Tome svjedoči i činjenica da je, ponovo bez konkursa, skandalozni Brkić na mjesto sekretarice zaposlio Melisu Šišić, za što nije tražio ni obaveznu suglasnost Vlade ZDK. Očigledno, Brkić može da radi šta hoće, jer “ubogi“ ministar Kozlić na sve zatvara oči, a glavna tužiteljica Vesna Kaknjo nema namjeru provjeriti da li je u ovim “kadrovskim križaljkama“ Alaudina Brkića bilo i korupcije, jer nezakonitosti je svakako bilo.
Ista stvar se dešava i na Pravnom fakultetu, gdje je sekretar Sedad Dedić raspoređen na mjesto docenta bez konkursa! Doduše, Dedić ima doktorat, ali je upitno da li bi bio izabran na mjesto na koje je postavljen, budući da mu niko nije mogao biti konkurencija. Naravno, u ovakvim okolnostima i sa ovakvom “političkom pozadinom“, umjesno je postaviti i pitanje Dedićevog doktorata i načina odbrane, ali je to već tema za neki drugi tekst.
Sa ovakvim odnosima i ovakvim kreiranjem nastavnih i znanstvenih timova, nije čudo da je UNZE danas najgori javni (ubrzo i svaki drugi) univerzitet u BiH, a i šire. Damir Kukić, Alaudin Brkić, Ilhan Bušatlić i njihovi pomagači, udruženi i usmjereni prema zajedničkim interesima, ovaj su Univerzitet srozali na najnižu razinu od njegovog nastanka. Teško je sumnjati u to da se odgovornost za ovakvo stanje ne mora tražiti i izvan Univerziteta, prije svega u Tužilaštvu ZDK i Ministarstvu obrazovanja, nauke i kulture. Razlog je jednostavan – u ovim institucijama nisu učinili ništa, a morali su učiniti sve, da se stanje na UNZE hitno promijeni. Očigledno, poltički centri moći koji podržavaju “akademsku mafiju“, podržavaju i one koji upravljaju Tužilaštvom i Ministarstvom.
Istraživački tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

fahrudin_radon

“Poželjni bošnjački partner“ Dodika i Čovića se zalaže za elektronsko glasanje!

Nema šta Fahrudin Radončić nije u stanju izbaljezgati kako bi sebe predstavio kao žrtvu režima SDA! …

Powered by keepvid themefull earn money