Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Marjanovićevo Marjanovo građanima: Kako se Damir Marjanović uz pomoć režimskih medija ruga građanima Sarajeva!

Marjanovićevo Marjanovo građanima: Kako se Damir Marjanović uz pomoć režimskih medija ruga građanima Sarajeva!

Nakon što je Ekran.ba razotkrio nezakonito zapošljavanje Katarine Andrić-Marjanović i dokazao na koji način Damir Marjanović koruptivnim putem, uništavajući obrazovanje u KS, ostvaruje sve svoje interese, u javnosti se pojavila vrlo bijedna ispričnica ovog estradnog profesora. Putem režimskih medija, Marjanović je objavio da nije uticao na zapošljavanjen supruge i da sve što zna o njenom zapošljavanju saznao je od nje (?!), te da je ona zaposlena radi svom stručnom iskustvu! Jednom riječju, Damir Marjanović je, bezobzirno i bezobrazno kao i uvijek, u situaciji kada je uhvaćen sa rukom u džepu građana i duboko koruptivnoj aktivnosti, poručio: vjerujte više mojim riječima, nego svojim očima! Sve to je začinjeno nesebičnom pomoći režimskih medija, koji Marjanovića inače štite i promoviraju. Nemajući nikakav drugi način da demantiraju pisanje portala Ekran.ba, ovi mediji su, ne navodeći ime portala koji je jedini objavio ovu kriminalnu aferu, naveli da se radi o “spekulacijama“! Ukoliko želimo biti dosljedni i istrajni u našem istraživanju, zaista trebamo vidjeti o kakvim se to “spekulacijama“ radi!
Prije svega radi se o tome da režimski novinari uopće ne znaju šta znači termin “spekulacija“! Kada bi to znali, vidjeli bi da su izvalili takvu bedastoću kakvu ni Marjanovićev privatni laboratoriji na Dobrinji, koji inače vuče budžetski novac, ne bi mogao pretvoriti u smislenu stvar! Ukoliko, ipak, prihvatimo da su poluobrazovani novinari mislili na to da je portal Ekran.ba objavio nešto što nije pouzdano, onda se moramo pitati šta su to objavili režimski novinari?
I pitamo se! Režimski mediji su objavili da je Marjanović izjavio da kao profesori i bivši rektor jednog privatnog univerziteta nije uticao na komisiju i odgovorne na Prirodno-matematičkom fakultetu (PMF) na kojem je ranije radio i ima nesumnjiv uticaj, da prime baš njegovu suprugu od više prijavljenih! I to u dva navrata! Režimski  mediji su još objavili da je Marjanović rekao da je njegova supruga primljena zbog radnog iskustva! To je ono što je, valjda, suprotno “spekulacijama“! Kao što vidimo, sve se zasniva samo, jedino i isključivo na Marjanovićevoj izjavi, nikakvih činjenica iza toga nema! Pogledajmo na čemu se zasnivaju “spekulacije“!
Činjenica je da je Damir Marjanović na PMF radio još kao asistent, kasnije docent i profesor i da je prilično uticajan na ovom fakultetu! Teško je povjerovati da je pored takvog uticaja i višegodišnjeg djelovanja Marjanovića na PMF prijem njegove supruge bio bez neprincipijelnog davanja prednosti Katarini Andrić-Marjanović. Suprug, profesor, političar  još ko zna šta sve ne uz to kaže kako je njegova supruga dobila nezakonito zaposlenje zbog radnog iskustva. Činjenica je da je Katarina Andrić-Marjanović radila u Ministarstvu finansija – Trezoru BiH (po pokroviteljstvom HDZ BiH) i da nikakvog, ama baš nikakvog iskustva sa javnim nabavkama, posebno na visokoškolskim institucijama nije mogla imati! Katarina Andrić-Marjanović se posebno u Trezoru BiH nije mogla baviti komercijalnim poslovima, jer se ne radi o komercijalnoj instituciji! Kakvo je onda njeno iskustvo, koje nisu imali drugi kandidati, izuzev iskustvo supruge i majke djeteta Damira Marjanovića, zastupnika u Skupštini KS, koji je aktivno sudjelovao u rušenju prethodne Vlade, a sada sudjeluje u aktivnostima oko opstanka ili pada nove, SDA Vlade KS?! Nema takvog “radnog iskustva“ Katarina Andrić-Marjanović! Dakle, Damir Marjanović, kao činjenicu na okolnosti zaposlenja supruge Katarine ne nudi ništa drugo do svoje riječi da on “niti jednim aktom“ nije uticao na njeno zaposlenje. Niko nije ni tvrdio da je Marjanović uticao “nekim aktom“, nego je prema našim informacijama, svojom pozicijom uticao na zaposlenje supruge. Neka građani sami prosude šta je ovdje “spekulativno“: da Marjanović nije iskoristio svoj uticaj, ili da je njegova supruga, upravo zbog uticaja koji ima njen suprug, dobila zaposlenje?!
Nesumnjivo je da i pozicija na koju je zaposlena Katarina Andri-Marjanović nije slučajno odabrana. Sa zakonski nepostojećeg mjesta koordinatora za javne nabavke, bračni par bi praktično kontrolirao sve nabavke PMF, fakulteta koji ima ozbiljne kupovine materijala za laboratorije i praktičnu nastavu. Ovaj bračni par bi, bez sumnje, uticajem koji ima Marjanović, zahvaljujući zaposlenju “ljepše polovine“ dobio priliku da kroz kontrolu nabavki ne samo ostvari nezakonitu materijalnu korist, nego i uticaj prilikom odabira partnera PMF koji proizvode potrebnu opremu. Uostalom, nije li to Damir Marjanović već radio u nekim drugim situacijama, kada su bile u pitanju nabavke za laboratorije i institute?
Pored toga, nije li suviše glupo čak i pomisliti da je jedna iskusna komisija u jednoj ozbiljnoj javnoj instituciji, mogla napraviti takav previd i zaposliti Katarinu na radno mjesto koje, zakonski, ne postoji? Nama se čini da jeste, suviše je glupo! Kako je onda došlo do toga da Katarina bude nezakonito zaposlena? Portal Ekran.ba je, od naših izvora sa UNSA došao do informacije da je upravo Damir Marjanović, na izričit zahtjev supruge, u kuloarima koji su odlučivali o zaposlenju, zahtijevao da Katarina bude raspoređena na rukovodno mjesto koordinatora, kako bi prešla sa radnog mjesta na kojem je već bila zaposlena! Zato je i došlo do formalnih nezakonitosti u zapošljavanju mada je posve jasno da je cijeli pothvat zapošljavanja Katarine Andrić-Marjanović potpuno nezakonit!
Šta je sada ovdje “spekulativno“?! To da je komisija “slučajno“ napravila početničku grešku, ili to da je sve, prema informacijama koje smo dobili, bilo namješteno za suprugu istaknutog zastupnika u Skupštini KS i estradnog profesora sa astronomskim mjesečnim primanjima i jakim političkim centrima iza leđa? Postavljamo jedno “spekulativno“ pitanje: da li je ponašanje Marjanovića u NS, pokušaj unošenja razdora u stranku, njegovo djelovanje prilikom smjene prethodne Vlade KS, kao i današnje djelovanje u Skupštini cijena zapošljavanja Katarine Andrić-Marjanović?! Priznajemo, ovo pitanje je “spekulativno“, ali mnogo manje od Marjanovićevih izjava o tome kako nije vršio uticaj na zaposlenje supruge i to na instituciji na kojoj ima nesumnjiv uticaj!
Građani Sarajeva treba da se zapitaju ko je Damir Marjanović i njegova supruga i kome služe, kada u vremenu u kojem u BiH praktično nema zaposlenja, oni mijenjaju poslove kao čarape i to insistirajući na rukovodnim i bolje plaćenim mjestima, sa kojih mogu kontrolirati javne nabavke jedne institucije! Možda je to za prizemne režimske novinare “spekulativno“, ali nimalo nisu spekulativne informacije o primanjima Marjanovića, koje su dobijene od nadležnih institucija. Baš kao što nimalo spekulativan nije ni nalaz Inspekcije rada KS, koja je utvrdila da je Katarina Andrić-Marjanović nezakonito zaposlena. Nije li Marjanovićevo reagiranje na utvrđene činjenice besramni dokaz “spekulativne“ prirode malverzacija ovog estradnog profesora?
Čitaoci se i neposredno na fotografiji mogu uvjeriti u bestidnost Marjanovićevog ponašanja: 20201006_145232
Istraživački tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

Konakovic

Uprkos ogromnoj medijskoj podršci NiP ne prelazi 13% glasova!

Posljednjih mjeseci je Narod i pravda, uglavnom preko svog predsjednika Elmedina Dine Konakovića, zaista bila …

Powered by keepvid themefull earn money