Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Preuzima li “visočki lobi“ vlast u Sarajevu?!

Preuzima li “visočki lobi“ vlast u Sarajevu?!

Konačna odluka da se ruši Vlada KS, koju je prema našim informacijama “prelomio“ predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić, iako njena realizacija još uvijek nije izvijesna, po mnogo čemu je indikativna. Prije svega po veoma mirnoj reakciji vladajuće SDA i spremnosti da prepusti vlast. Nikada SDA nije manje činila da ostane na vlasti, nego sada. Portal Ekran.ba je već objavio informaciju da je pad Vlade KS dio taktike Bakira Izetbegovića, u kojoj procjenjuje da će, naizgled apsurdno, gubljenjem ove bitke dobiti rat! Dosta toga upućuje na to da je ova procjena dobra po SDA.
Sa druge strane, sve aktivnosti čuvenog Elmedina Dine Konakovića, djelovanje Aljoše Čampare, konačno i spominjanje Denisa Graza (Muhameda Gracića) kao mogućeg kandidata za premijersku fotelju, uopućuje da iza “četvorke“ postoje i druge “političke sile“ koje žele iskoristiti situaciju u svoju korist. Kada se ima u vidu Konakovićevo otvoreno podržavanje Muamera Zukorlića i otvorena podrška koju predsjednik NiP ima od Mustafe Cerića, onda spominjanje Graza i ne treba da čudi.
Denis Graz je “projekat“ “visočkog lobija“ i kao takvog ga i danas Mustafa Cerić oslovljava sa “Muhamede“. Sa takvom pozadinom, Graz je više nego prihvatljiv Konakoviću i Čampari, kojima je očajnički potrebna podrška neformalnih centara moći poput “visočkog lobija“. Sve je više informacija koje dobijamo, a koje govore o tome da bi “visočki lobi“ mogao praktično preuzeti Kanton Sarajevo, kao što je to učinjeno sa Zeničko-Dobojskim kantonom, koji je danas najvećim dijelom pod kontrolom ovog neformalnog centra moći.
Graz je odlična osoba kojom je moguće zamazati oči građanski orijentaranim sarajevskim glasačima. On je građanski na način Mustafe Cerića. Predrag Kojović, pod uticajem Konakovića, nije protiv ove opcije. Kao i ranije, ni on, a ni Nikšić ne shvataju dalekosežno katastrofalne posljedice koje će proizvesti vladavina Sarajevom iz neformalnog centra moći. Konaković je već odavno u službi ove politike, koja čeka općinske izbore nadajući se dobrom rezultatu NiP i prodoru u centre vlasti. Ono što se nije uspjelo postići sa  SDA, sada se pokušava realizirati sa NiP i to uz asistenciju SDP i NS!
Ukoliko “visočki lobi“ zaista postavi vlast po svojoj mjeri, nema sumnje da će takva vlast djelovati u pravcu razgradnje ne samo Sarajeva kao kulturnog i obrazovnog centra, što je dobrim dijelom već učinjeno, nego i daljoj destrukciji bh društva u cjelini. Dovoljno je pogledati stanje u kojem se danas nalazi Zenica i ZDK, pa će biti jasna perspektiva KS i BiH sa vlašću postavljenom iz “visočkog lobija“. Mediji koji danas podržavaju Čamparu, Konakovića, Marjanovića i druge koji aktivno rade na razgradnji bh društva, dio su mreže koja je ispletena sa ciljem da se na sofisticiran način uspostavi vlast koja odgovara uskom krugu ljudi. Zato spominjanje Denisa Graza možda i nije stvarna premijerska opcija, ali jeste sa jakom pozadinom i planom! Istom onom pozadinom koju ima i uključivanje prosrpske SBB u novu vlast, uprkos svim dosadašnjim ispadima koje je Radončićeva stranka pravila. U ovom momentu se, na osnovu dosadašnjih analiza i informacija o političkoj situaciji u BiH, može reči da bi vlada “visočkog lobija“ u Sarajevu bila pogubna ne samo za, kulturno i civilizacijski odavno devastirani glavni grad BiH, nego i za bh društvo u cjelini.
Analitički tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

Ima li simbolike: iste večeri kada je BiH dobila zeleno svjetlo za (pre)govore o pridruživanju EU, njena nogometna reprezentacija je na svom terenu savladana od Ukraine!

Euforija zbog otvaranja vrata BiH za (pre)govore koju je širila “trojka” bila je na svom …