Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Zašto Konaković brani Nenada Stevandića?

Zašto Konaković brani Nenada Stevandića?

Video spot stranke Ujedinjena Srpska, iza koje stoji Nenad Stevandić, ne samo da je primitivno, anticivilizacijsko djelo, nego u mnogo čemu ima elemente poziva na nove zločine. A da Stevandić i njegovo društvo nisu neskloni zločinačkom ponašanju, pokazali su i snimci iz Kotor Varoši, gdje pripadnici njegove vojne jedinice na brutalan način maltretiraju nesrpsko stanovništvo. Dakle, nema niti jednog razloga da Stevandiću i njegovoj bratiji ne bude zabranjen izlazak na izbore! Postavlja se pitanje zašto i ranije ovim i ovakvim političkim organizacijama nije bilo zabranjeno sudjelovanje u izbornim procesima.
Ipak, svi ne misle tako! Pokazao je to čuveni Elmedin Dino Konaković, koji je javno kritikovao CIK zbog izbacivanja Stevandića sa lista za naredne izbore. Konaković bi da Stevandića i slične zlotvore ostavi na izbornim listama i omogući im ulazak u vlast! Zašto?
Razlozi za ovakav Konakovićev stav nalaze se u činjenici da je on povezan sa organizacijama i neformalnim centrima moći koje žele etničku podjelu BiH. Takve organizacije i centri su najvećim dijelom u svom djelovanju usmjerene iz Beograda, ali i drugih gradova izvan BiH. Cilj je disolucija države i ostvarenje određenih političkih interesa na širem području Balkana. O tome su do sada objavljivane brojne analize, koje govore u prilog kontinuiranoj borbi za prevlast na Balkanu između Rusije i Zapada. Konaković, očigledno, pripada onom bloku političkih djelatnika koji perspektivu Balkana vide u dominaciji Rusije, sa uticajem pojedinih islamskih zemalja koje su ruski partneri.
Zato Konakovićeva odbrana Stevandića ne treba nikoga da čudi. Radi se o kontinuitetu djelovanja u pravcu podržavanja ekstremizma u BiH, koji u konačnici treba dovesti do raspada države i etničke podjele prostora. Konaković je posljednjih godina postao važan faktor u ovakvoj slici podjele moći, preuzimajući postepeno ulogu Fahrudina Radončića, sa kojim ima odnose po Radončićevom principu “moram malo da te napadnem“. Nije li ovakvo viđenje stvari dovoljan razlog da građani na narednim izborima razmisle da li će svoj glas dati čuvenom Elmedinu Dini Konakoviću?!
Analitički tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

Ima li simbolike: iste večeri kada je BiH dobila zeleno svjetlo za (pre)govore o pridruživanju EU, njena nogometna reprezentacija je na svom terenu savladana od Ukraine!

Euforija zbog otvaranja vrata BiH za (pre)govore koju je širila “trojka” bila je na svom …