Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Evo kako obavještajne agencije stvaraju javne ličnosti

Evo kako obavještajne agencije stvaraju javne ličnosti

Često se u javnosti govorilo o tome da je BiH premrežena obavještajnim agencijama drugih država. Čak je i Fahrudin Radončić, za kojeg se vezuje rad u tajnim policijama govorio na ovu temu i tvrdio da u BiH djeluje veliki broj obavještajnih i paraobavještajnih službi. Međutim, niko se do sada nike usudio na konkretnim primjerima pokazati o čemu se radi.
Portal Ekran.ba je jasno ukazao na to da je N1 televizija izvijesno paraobavještajni mediji. Strogo kontrolirani broj likova koji se svakodnevno ukazuje u tv programu ove kuće, upućuje i na to da je ovaj mediji usmjeren prema ruskim interesima i razbijanju BiH kao države. Jedan od metoda koji se svakodnevno koristi, jeste “sluđivanje javnosti”. Fabricirane “javne ličnosti”, u principu apsolutno nekompetentne, govore o svemu i svačemu, stvarajući u javnosti osjećaj izgubljenosti i totalnog propadanja. U takvim situacijama prosječni građani prihvataju svaku opciju, svako rješenje, samo da vrate osjećaj izgubljenosti. Tako je, primjera radi, svojevremeno SBB osvojila ozbiljan broj glasova na izborima.
Kako u stvarnosti izgleda fabriciranje jedne medijske osobe, ovih dana možemo vidjeti na primjeru Vedrana Zubića. Zubić je prosječan, čak ispodprosječan profesor geografije u Gimnaziji Dobrinja. Izuzev po povremenim incidentima na radnom mjestu, ovaj nastavnik se nije isticao u svom radu. Nikakve reference ga ne izdvajaju od ogromnog broja nastavnika koji rade u sarajevskim osnovnim i srednjim školama.
Ipak, Vedran Zubić je favorit N1. Pored toga, favorit je i drugih medija na koje uticaj imaju Radončić i Safet Oručević. Zubić se kao podoban kadar i osoba od koje se može fabrikovati poželjna i poslušna medijska ličnost, pokazao rušeći infrastrukturu škole u kojoj radi.
Nekada je ta škola upisivala pet, čak i više prvih razreda, danas jedva jedan! Gimnazija Dobrinja nekada je bila poznata po jedinstvenim školskim programima, danas nema niti jedan! Škola je nekada dobijala međunarodne nagrade i priznanja, danas jedva postoji! Rezultat je to “rada” ekipe u kojoj je istaknutu ulogu igrao Zubić. Uz sve to, a što je već pomalo zaboravljeno, ispred jedne fiktivne stranke, Zubić je kao kandidat za načelnika općine Novi Grad svojevremeno direktno uticao na razbijanje građanskog bloka na političkim izborima.
Zato danas Zubić, poput Damira Marjanovića, kritikuje epidemiološke mjere, govori o izvođenju nastave, drži predavanja o geografiji, priča o stanju u državi … O svemu govori Zubić. Iz istog razloga neko je Vedrana Zubića predložio za najboljeg profesora u BiH!!!! I to su objavili mediji!!! Njega su, prema navodima režimskih medija, predvođenih N1, njegovi studenti (svih pedesetak!), predložili za najboljeg profesora u BiH! Nakon toga, N1 i drugi režimski mediji ga i proglašavaju “najboljim profesorom”! Kako se postaje “najbolji profesor”, ko ga i kako bira, nikome nije važno! Vedran Zubić je najbolji, zvijezda je rođena!
Ovom je klasični primjer fabriciranja medijske ličnosti, osobe koja će sveznalački govoriti sve što mu se kaže i kako mu se kaže! Rezultate djelovanja tog “najboljeg profesora” možemo vidjeti već danas – Gimnazija Dobrinja je, od nekada međunarodno priznate škole, pred gašenjem! To je valjda i bio cilj Vedranovih fabrikanata! Sada isto treba učiniti sa cjelokupnim obrazovanjem. Nema sumnje, Vedran je već u funkciji izvršenja i ovog zadatka.
Istraživački tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

memic slucaj

Udruženje Dženan Memić traži smjenu Tegeltije i cijelog VSTV!

Udruženje “Dženan Memić” u ponedjeljak, 30. novembra 2020. godine, u 12 sati predat će zahtjev …

Powered by keepvid themefull earn money