Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Uprkos ogromnoj medijskoj podršci NiP ne prelazi 13% glasova!

Uprkos ogromnoj medijskoj podršci NiP ne prelazi 13% glasova!

Posljednjih mjeseci je Narod i pravda, uglavnom preko svog predsjednika Elmedina Dine Konakovića, zaista bila miljenik medija pod kontrolom neformalnih centara moći. Konaković je uglavnom kritikovao SDA, zagovarao princip suvereniteta naroda i “tradicionalne vrijednosti“, ne nudeći u svojim istupima ništa novo, nikakva rješenja ili analize situacije u kojoj se BiH danas nalazi. Sve se svodilo na “ja ću bolje, zato jer sam pošteniji“!
Naravno, u tim istupima niti su novinari pitali, niti je Konaković objašnjavao svoje veze sa sarajevskim kriminalcima. Još manje je objašnjavao svoje podjele budžetskog novca bez kriterija i traženja rezultata. Ipak, medijska podrška je ostavila traga i Konaković je zabilježio rast popularnosti. Problem je u tome što prema prvim rezultatima predizbornih analiza, njegove šanse na izborima ne prelaze 13%. Naravno, to nije mali procenat i sasvim sigurno predstavlja uspjeh, ali ne zadovoljava apetite u NiP.
Zato se iz ove stranke pristupilo novom talasu medijskih istupa i napada na SDA, bez nuđenja bilo kakve vizije BiH. Poznavatelji prilika, međutim, upozoravaju da Konaković, jednako kao i SDP i NS, nije uspio okupiti intelektualce i poduzetnike, koji bi generirali političke ideje stranke. Sve je ostalo na nezadovoljnicima iz SDA i mlađim ljudima, željnim slave i brzog uspjeha, prevashodno finansijskog. Sa takvom strukturom, NiP teško da će uspjeti prebaciti prema anketama već dostignutih 13% glasačke naklonosti. Tako bi se sve moglo završiti na odnosima koji su već uspostavljeni u KS. SDA će nesumnjivo osvojiti najveći broj glasova, dok će njihova opozicija, na čelu sa NiP, ostati na pozicijama koje već imaju, sa mogućim rastom NS.

About Ekran

Check Also

Ima li simbolike: iste večeri kada je BiH dobila zeleno svjetlo za (pre)govore o pridruživanju EU, njena nogometna reprezentacija je na svom terenu savladana od Ukraine!

Euforija zbog otvaranja vrata BiH za (pre)govore koju je širila “trojka” bila je na svom …