Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Otvoreno pismo direktoru J. U. Hitna medicinska pomoć Sarajevo

Otvoreno pismo direktoru J. U. Hitna medicinska pomoć Sarajevo

Portalu Ekran.ba obratio se građanin Sarajeva (ime i prezime poznato portalu Ekran.ba), čijoj je supruzi Hitna pomoć odbila pružiti medicinsku pomoć! Nakon što smo pokušali kontaktirati direktora ove javne ustanove, Adema Zalihića, dobili smo odgovor (od nadležne službe, ne od direktora) da je građaninu koji se žalio na odbijanje pružanja medicinske pomoći već odgovoreno. I zaista, ubrzo smo, zahvaljujući nezadovoljnom građaninu dobili odgovor, u kojem Adem Zalihić, koji nije želio odgovoriti portalu, odgovara da je sasvim u redu da osobi koja je tražila pomoć, ista ne bude pružena.

Budući se u ovom slučaju radi o medicinski kompetentnoj osobi, prenosimo obraćanje našeg čitaoca u cjelosti, bez novinarskih intervencija. Iz obraćanja je jasno da su ljekari Hitne pomoći MORALI intervenirati, jer se radilo o osobi čije je stanje zahtijevalo hitnu intervenciju, što je potvrđeno i time što je ista osoba već sutradan upućena na hitnu operaciju i hirurško zbrinjavanje. Evo šta navodi naš čitalac:

“Žalosna je činjenica da J.U. Hitna medicinska pomoć ima za direktora osobu koja je u stanju da napiše odgovor na žalbu pacijenta o neodgovarajućoj usluzi. Direktore (kako to gordo zvući), ili ste propustili časove iz ove oblasti, ili ste završili fakultetu Travniku, Foči ili na nekom drugom referentnom Medicinskom fakultetu. Pacijent (ime je poznato redakciji) se žalio na Vaš rad i vi ste mu odgovorili („sve po zakonu“ citat: Branković Nedžada stranka SDA).

Sve ste lijepo i korektno naveli osim što ste u zaključku stanje „Ekstruzija diska u nivou L5S1 dorzo medijalno desno, SA FRAGMENTACIJOM DISKA i disk fragmentom  koji migrira kranijalno uz trup L5, gdje je vidljiva kompresija na duralni sakus sa kompresijom na ogranke kaude ekvine….. sa anularnim rascjepom u disku“ nazvali HRONIČNIM OBOLJENJEM. Pa dragi Ademe, zar nije uloga doktora ili ostalog osoblja hitne medicinske pomoći da znaju procijeniti šta je AKUTNO a šta HRONIČNO.

Referirate se na Norvški index hitnosti koji Vas upravo demantira jer kaže da je hitno stanje  “nepredviđeno stanje (zdravlja) koje zahteva neodložno delovanje, iznenadno oštećenje tela koje verovatno zahteva neodložnu medicinsku pažnju, nepovoljni događaj ili stanje koje je često moguće naslutiti ili se za njega pripremiti, ali je retko moguće tačno predvideti”. Crveni poziv po Index-u je npr: svako stanje bez svesti ili moguće nesvjestice, pacijent ne diše ili otežano diše, konvulzije – još uvek ima napad, grčevi traju duže od pet minuta, moguća ozbiljna povreda u nesreći, krvarenje kod žena sa više od dva uloška na sat, iznenadan napad snažne nepoznate glavobolje, slabost, ne reaguje na vikanje i drmusanje, bol u grudima, samo što se nije onesvijestio itd.

Ja sam kao pozivatelj naveo da pacijent može izgubiti svijest, a što ste i vi naveli itd., a što navodi da ste odmah morali doći na intervenciju. Drugo, kako mislite da u takvom urgentnom stanju gdje se pacijent gubi, bilo ko može pomoći osim stručne osobe. Zar nije bilo normalno da ste pacijenta hitno odveli na hospitalizaciju jer je osoba nepokretna ili imate ideju ko bi to trebao uraditi.  Da smo sve u pravu govori stanje pacijenta koji je hospitaliziran, operisan po hitnom postupku i još leži na bolničkom liječenje. A vi „ako Bog da doktore“ kažete to je hronična dijagnoza i da se u pet ujutro ide u apoteku po analgetik. Sa ne djelovanjem ste direktno ugrozili zdravlje pacijenta ili trajni invaliditet, a Vi i dalje štitite radnike koji, kao i vi, niste adekvatni za posao koji obavljate.

Stidite se, ako ste u stanju!“

Iz navoda čitaoca portala Ekran.ba, jasno je da u Hitnoj pomoći ne žele dolaziti na sve pozive građana! Isto tako je jasno da ovakvu praksu podržava direktor Adem Zalihić, koji, nama se čini očigledno, na osnovu medicinske dokumentacije, ne razlikuje akutno od hroničnog! Ko liječi građane Sarajeva, ako ljekari koji rukovode medicinskim ustanovama nisu u stanju razlikovati “akutno“ od “hroničnog“. Znači li to, na primjer, zanemarujući razliku između akutnog i hroničnog, da osoba koja je hronični srčani bolesnik neće dobiti hitnu medicinsku pomoć ukoliko se obrati Zalihiću? Znači li to da je za Zalihića sasvim normalno da takva osoba koja ima hroničnu bolest, umre zato jer njegovo osoblje nema obavezu dolaziti na pozive hroničnih bolesnika?!

Zalihićev stalno pozivanje da “ako Bog da“ neće biti ovog ili onog epidemiološki opasnog stanja, nas je navelo da shvatimo da se radi o doktoru “ako Bog da medicine“ Izgleda da smo bili potpuno u pravu kada smo ironizirali Zalihićeve bijedne izjave. On, očigledno, misli da hroničnim bolesnicima ne treba hitna medicinska pomoć, nego će, “ako Bog da“ preživjeti! Ako Bog, kojim slučajem, ne da, onda je regularno da takvi pacijenti, građani Sarajeva, ne prežive! Nije li to grozno?!

Pored svega, Zalihić, očigledno, komunicira samo sa odabranim medijima, onima koji ne kritikuju njegov diletantizam. Zato se moramo pitati: koliko je još ovakvih slučajeva, za koje ne znamo?! Koliko je još građana Sarajeva ostalo bez hitne medicinske pomoći, zato jer je Zalihić procijenio da im to ne treba i da će, “ako Bog da“ oni preživjeti? Šta još treba da se desi da bi ovaj nesposobni i štetni direktor jedne medicinske ustanove bio smijenjen i pozvan na odgovornost? Ko štiti doktora “ako Bog da“ medicine?

Prema informacijama poratala Ekran.ba, Adem Zalihić je bio dio (i još uvijek je?) vehabijskih zajednica na tuzlanskom području. Navodno, njegovo političko zaleđe seže odatle, što upućuje na “visočki lobi“ i one koji su odavno zastupali ideju slobodnog djelovanja vehabijskih zajednica. Jedan od tih je, naravno, u prvom redu Mustafa Cerić. Ove informacije upućuju na Zalihićevo “političko utemeljenje“, ali i nameću pitanje: da li neko ko zastupa ekstremne vjerske stavove (bilo koje vrste) može i smije raditi i upravljati medicinskim institucijama koje trebaju pružati pomoć i davati usluge svim građanima?!

Kao što smo mogli vidjeti iz navedenog primjera, za Zalihića je normalno da neko ko trpi jake bolove i nalazi se u opasnosti da padne u nesvijest, što potvrđuje i kasnija hitna operacija i kompletno bolničko zbrinjavanje, ne bude hitno medicinski zbrinut. Kome trebaju takvi direktori medicinskih ustanova i u ime koga je Hitna pomoć u Sarajevu izručena u ruke, sa aspekta medicinske etike, nekoga ko je suspektna osoba? Budući da KS nema ni ministra zdravlja, ovakvo Zalihićevo ponašanje ostaje nesankcionirano i samim tim legalnim načinom provođenja samovolje i, kao što smo i to vidjeli, neznanja.

Istraživački tim Ekran.ba

About Ekran

Check Also

memic slucaj

Udruženje Dženan Memić traži smjenu Tegeltije i cijelog VSTV!

Udruženje “Dženan Memić” u ponedjeljak, 30. novembra 2020. godine, u 12 sati predat će zahtjev …

Powered by keepvid themefull earn money