Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Anketa portala Ekran.ba: u Sarajevu pobjeđuje “četvorka“

Anketa portala Ekran.ba: u Sarajevu pobjeđuje “četvorka“

Portal Ekran.ba je napravio anketu na slučajnom uzorku od 1500 anketiranih. Anketa je obavljana telefonski, bez ciljanog pozivanja i imala je samo jedno pitanje: za koga ćete glasati na općinskim izborima. Rezultati do kojih smo došli nisu reprezentativni i njihova pouzdanost nije visokog stupnja, ali nam se čini da daju zanimljivu pretpostavku o tome kako će građani Sarajeva glasati u nedjelju.
Prema rezultatima ankete, najbolji rezultat bi trebala imati SDA (20% ili 300 glasova), potom slijedi NiP (221 glas ili 14,36 %), NS (216 glasova ili 14,34 %) SDP (150 glasova ili 10%), NBL (50 glasova ili 3,3 %), USD (80 glasova ili 6, 1) te druge stranke i kandidati koji su imali izrazito mali broj glasova. Vrlo je interesantno da je SBB imao svega 2 glasa, dok za koaliciju DF-GS nije glasao niko!
Procentualno gledajući prema ovoj krajnje ograničenoj i bez pretenzija na pouzdanost provedenoj anketi, “četvorka“ bi mogla biti pobjednik izbora i sa nekim manjim strankama i nezavisnim kandidatima u gradskim općinama osvojiti većinu u Sarajevu. Važno je reći da smo anketirali 1500 građana koji imaju namjeru izaći na izbore, veći dio onih koji nisu ušli u anketne rezultate se izjasnio da neće pristupiti izborima.
Ukoliko naša anketa pruži minimalnu hipotetičku tačnost, u Sarajevu bi općinske vlasti mogle izgledati izuzetno šaroliko. Sudeći prema onome do čega smo došli u našim analizama i praćenju predizbornih aktivnosti, jedina zajednička tačka budućoj vlasti mogla bi biti suprotstavljenost SDA. Bilo kako bilo, u ponedjeljak ćemo već znati skoro sve što nas zanima u vezi sa ovim izborima. Sačekajmo, uz informacije koje dolaze iz raznih anketa, uključujući i ovu portala Ekran.ba

About Ekran

Check Also

Ima li simbolike: iste večeri kada je BiH dobila zeleno svjetlo za (pre)govore o pridruživanju EU, njena nogometna reprezentacija je na svom terenu savladana od Ukraine!

Euforija zbog otvaranja vrata BiH za (pre)govore koju je širila “trojka” bila je na svom …