Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Sarajevo je dokazalo da je jedini grad sa demokratskim potencijalom!

Sarajevo je dokazalo da je jedini grad sa demokratskim potencijalom!

Uprkos tome što je relativni pobjednik općinskih izbora u Sarajevu NiP, Sarajevo je ponovo pokazalo svoju multietničnost i demokratski potencijal. Izbor načelnika Općine Centar, kao i ozbiljne priče o tome da bi gradonačelnik Sarajeva mogao biti Bogić Bogičević, dokaz su medijskog divljaštva profašističkih portala koji su Sarajevo predstavljali “muslimanskim gradom“. Time je potvrđeno pisanje portala Ekran.ba, u kojem smo iznijeli stav da je Sarajevo jedini bh grad sa demokratskim potencijalom.
Tuzla je ponovo izabrala kriminaliziranog Jasmina Imamovića, baš kao i Zenica primitiviziranog Fuada Kasumovića, dok je u Banjaluci pobijedio ekstremista Draško Stanivuković. I sve tako redom, do Sarajeva.
Sarajevo je pokazalo da je jedini grad koji za načelnika i gradonačelnika prihvata i bira nekoga ko ne dolazi iz većinske etničke skupine. Nije li to pokazatelj da dolazi vrijeme kada će i u drugim sredinama biti birani oni koji povjerenje ne stiču na plemenskim vrijednostima predhistorijskog perioda? Bez obzira na to što, sasvim sigurno, NiP koji je relativni pobjednik izbora u Sarajevu nije nikakva “alternativa“, Sarajevo je pokazalo da je još uvijek multietnički grad koji ima demokratski potencijal. Nema sumnje da se taj potencijal nalazi i u drugim bh gradovima, ali se on mora osloboditi. Preduslov za to je “oslobađanje“ Sarajeva, koje još nije završeno, ali bi moglo biti da je na nekom novom početku.

About Ekran

Check Also

memic slucaj

Udruženje Dženan Memić traži smjenu Tegeltije i cijelog VSTV!

Udruženje “Dženan Memić” u ponedjeljak, 30. novembra 2020. godine, u 12 sati predat će zahtjev …

Powered by keepvid themefull earn money