Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Koronavirus – kako zaštititi oči i zdravlje tijekom pandemije

Koronavirus – kako zaštititi oči i zdravlje tijekom pandemije

Čuvanje očiju – kao i ruku, nosa i usta – može usporiti širenje  COVID-a. Evo nekoliko načina na koje možete zaštititi svoje oči i izbjeći korona virus.

„Važno je imati na umu da, iako postoji velika zabrinutost zbog koronavirusa, mjere opreza mogu značajno smanjiti rizik od zaraze.

Stoga puno perite ruke, slijedite dobru higijenu kontaktnih leća i izbjegavajte dodirivanje ili trljanje nosa, usta, a posebno očiju ”, kaže oftalmolog Sonal Tuli, dr. Med., Glasnogovornik Američke akademije za oftalmologiju.

1. Ako nosite kontaktne leće, razmislite o tome da neko vrijeme prijeđete na naočale

Nema dokaza da nošenje kontaktnih leća povećava rizik od infekcije. No, nositelji kontaktnih leća dodiruju oči više od prosječne osobe, ističe dr. Tuli. “Razmislite o tome da češće nosite naočale, pogotovo ako često dodirujete oči.Zamjena naočala za leće može smanjiti iritaciju i prisiliti vas da zastanete prije nego što dodirnete oko”, savjetuje. Ako i dalje nosite kontaktne leće, slijedite ove higijenske savjete.

2. Nošenje naočala može dodati zaštitni sloj

Korektivne leće ili sunčane naočale mogu zaštititi vaše oči od zaraženih respiratornih kapljica. Ali imajte na umu da oni ne pružaju 100% sigurnost.

Virus i dalje može doprijeti do vaših očiju s otvorenih strana, vrhova i dna naočala. Ako brinete o bolesnom pacijentu ili potencijalno izloženoj osobi, zaštitne naočale mogu pružiti jaču obranu.

3. Opskrbite se receptima za lijekove za oči ako možete

Stručnjaci savjetuju pacijentima da se opskrbe kritičnim lijekovima, tako da imate dovoljno ako ste u karanteni ili ako zalihe postanu ograničene tijekom izbijanja karantene. Ali to možda nije moguće za sve.

Ako vam osiguranje omogućava višemjesečno dobivanje osnovnih očnih lijekova, poput kapi za glaukom, trebali biste to učiniti. Pitajte svog ljekarnika ili oftalmologa za pomoć ako imate problema s dobivanjem odobrenja od osiguravajućeg društva.

I kao i uvijek, zatražite dopunu čim dospijete. Nemojte čekati zadnji trenutak da kontaktirate svoju ljekarnu.

4. Izbjegavajte trljanje očiju

Teško je prekinuti ovu prirodnu naviku, ali time ćete smanjiti rizik od zaraze. Ako osjetite potrebu da vas svrbi ili trlja oko ili čak prilagodite naočale, umjesto prstiju upotrijebite maramicu.

Suhe oči mogu dovesti do više trljanja, pa razmislite o dodavanju hidratantnih kapi u svoju rutinu za oči. Ako iz bilo kojeg razloga morate dodirnuti oči – čak i da biste primijenili lijek za oči – prvo operite ruke vodom i sapunom najmanje 20 sekundi. Zatim ih ponovno operite nakon što dodirnete oči.

5. Vježbajte sigurnu higijenu i socijalno distanciranje

Mnogo perite ruke. Slijedite dobru higijenu kontaktnih leća. I izbjegavajte dodirivati ili trljati nos, usta i oči.

Kako je korona virus povezan s očima?

Kao što smo već napomenuli, koronavirus najčešće se prenosi oralno – kihanjem, kašljanjem ili čak razgovorom u četiri oka sa zaraženim.

Iako je to dovoljan razlog za povećanu razinu opreza, znanstvenici još nisu sigurni može li se korona virus prenijeti preko predmeta poput kvake, stola i sl. pa zatim diranjem lica, tj. usta, nosa ili očiju.

Prvi liječnik koji se zarazio koronavirusom – Wang Guangfa, upozorava da se ne naglašava dovoljno pažnja očiju. Dr. Guangfa vjeruje da je on osobno virus dobio kroz oko, pošto mu je jedan od simptoma bio upala očne spojnice lijevog oka.

Dr. Guangfa vjeruje da bi izbjegao zarazu da je nosio zaštitne naočale. Njegovu teoriju potvrdilo je više stručnjaka iz područja zaraznih bolesti.

Preuzeto sa https://www.dioptrija.hr/zdravlje/zastita-oci-i-zdravlja-od-korona-virusa/

About Ekran

Check Also

memic slucaj

Udruženje Dženan Memić traži smjenu Tegeltije i cijelog VSTV!

Udruženje “Dženan Memić” u ponedjeljak, 30. novembra 2020. godine, u 12 sati predat će zahtjev …

Powered by keepvid themefull earn money