Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / NiP je klasična desnica na bh političkoj sceni

NiP je klasična desnica na bh političkoj sceni

Narod i pravda (NiP) je nesumnjivo relativni pobjednik sarajevskih izbora i stranka koja najavljuje svoj dalji prodor na bh političku scenu. Bez ozbiljne ideološke platforme, NiP je često, pa i u tekstovima portala Ekran.ba, apostrofiran kao kleronacionalistička stranka, što nije bez osnova, ali je, u cjelini gledajući, pogrešno. Takvi stavovi o NiP uglavnom su građeni na isticanju vjerske opredijeljenosti pojedinih članova, ali je nakon općinskih izbora jasno da ova stranka nije kleronacionalističkog profila.
Jednako je jasno da stavovi koje je iskazivao Konaković u ime NiP nisu ni stavovi nekog političkog centra. Suprotstavljanje ostvarivanju prava LGBT populacije, ali i insistiranje na “tradicionalnim vrijednostima“, potom stavljanje “naroda“ u naziv stranke, u stvari NiP pozicioniraju na mjestu klasične desničarske stranke. Ukoliko pažljivije posmatramo ono što radi ova politička organizacija, vidjet ćemo da se njene aktivnosti uglavnom svode na osudu SDA, ali i lijevih političkih ideja. Treba očekivati da će, u nedostatku političkih ideja, NiP u prvom periodu svoje vlasti u Sarajevu biti koncentrirana na svojevrstan progon kadrova SDA, ali i svih onih koji ne odgovaraju desnim “vrijednostima“ koje zagovara ova stranka.
Koalicija sa SDP BiH i NS, svima je jasno, brak je iz interesa. SDP i NS nemaju snage da budu nosioci promjena, ali sa NiP mogu doći do vlasti. Obje stranke su, u ideološkom i intelektualnom smislu, pustinja, ali i kao takve predstavljaju trenutno jedinu građansku opciju u BiH (što je jadno, ali faktičko stanje). Stoga u narednom periodu treba očekivati postepeno razilaženje sa NiP, koje će biti inicirano daljim kretanjem NiP udesno. Konačno, u nekom narednom periodu treba očekivati da će NiP završiti u “prirodnoj“ koaliciji sa SDA, koja nije nemoguća čak i u bližem vremenu.
Od NiP zato ne treba očekivati nikakve promjene, izuzev kadrovske, personalne, koje će biti jedina razlika u odnosu na SDA. Uostalom, Konaković je i do sada govorio o tome da jedini problem koji postoji između NiP i SDA jesu pojedinci u najvećoj bošnjačkoj stranci. Kao izrazito desna stranka, NiP teško da će dugo izdržati u koaliciji sa “građanskim strankama“ (makar one bile SDP i NS) i za očekivati je da će u budućnost doći do približavanja SDA i NiP, što bi po drugu stranku moglo biti pogubno. Govoriti o “promjenama“ u Sarajevu nakon općinskih izbora, jednako je kao govoriti o promjeni vremena iz poplavnih kiša u sniježne lavine. Koliko će SDP i NS moći biti korekcija i građanska brana u ovim “promjenama“, vrlo brzo će se vidjeti.

About Ekran

Check Also

Ima li simbolike: iste večeri kada je BiH dobila zeleno svjetlo za (pre)govore o pridruživanju EU, njena nogometna reprezentacija je na svom terenu savladana od Ukraine!

Euforija zbog otvaranja vrata BiH za (pre)govore koju je širila “trojka” bila je na svom …