Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Analiza portala Ekran.ba – Posjeta Lavrova ogolila rusku mrežu u BiH

Analiza portala Ekran.ba – Posjeta Lavrova ogolila rusku mrežu u BiH

Posjeta Sergeja Lavrova BiH, koja nije bila ništa drugo do posjeta ministra spoljnih poslova Rusije Miloradu Dodiku i njegovoj kamarili, pored toga što je bila neviđeni diplomatski skandal, ogolila je rusku mrežu u našoj zemlji. pokazalo se da Rusija u BiH ima ozbiljnu medijsku mrežu, ali i političke centre moći koji djeluju u njenm interesu i ostvarivanju ciljeva koji se crtaju u Moskvi. Organizacije, mediji i pojedinci koji podržavaju Rusiju u BiH nisu uvijek i obavezno direktno vezani za Moskvu ili Beograd, ali su kroz pripadnost paraobavještajnim mrežama drugih zemalja, prije svih islamskih, dio ruske mreže uticaja u BiH.
Samo neupućenim i naivnim moglo se činiti čudnim mlako djelovanje pojedinih medija na Lavrovovo otvoreno nipodaštavanje države BiH. To mlako djelovanje, u nekom momentu je prešlo u relativiziranje ruske bahatosti i diplomatskog primitivizma. Tako je, primjera radi, N1 lagano proturila lažnu dilemu da li će radi Komšićevog i Džaferovićevog ignoriranja Lavrova Sarajevo ostati bez plina!? Lažna dilema koja nema puno veze sa pameću, ali je bila sračunata na to da se dovede u pitanje valjda jedini državnički potez ovog dvojca od sjedanja u fotelje Predsjedništva. Ili drugi mediji, koji je kao i N1 pod kontrolom Safeta Oručevića, portal Vijesti.ba, koji je uz otvoreno harangiranje za podjelu Mostara po principu SDA-HDZ višedecenijske vladavine, otvorio prostor dokazanom ruskom agenti Draganu Čoviću da relativizira i obesmišljava potez Komšića i Džaferovića. Baš kao što je i Dnevni avaz, nakon neizjašnjavanja o potezu Džaferovića i Komšića, “slavodobitno” objavio da Rusija smanjuje isporuku plina BiH za 50%, što implicira da se radi o odgovori Rusije na bojkotiranje Lavrova u Predsjedništvu BiH. Veliki je broj medija koje bi smo mogli navesti, a koji su svojim “neutralnim“ i “začuđenim“ pisanjima u stvari relativizirali Lavrovljevo bagateliziranje BiH!
Isto to uradila je i Narod i pravda, odnosno njen frontman čuveni Elmedin Dino Konaković! Ovaj potpuno neobrazovani, ali jednako ambiciozni političar, potrčao je da kaže kako je spreman da brani BiH (u sukobu kojeg neće biti!), ali da nije Rusija kriva za kriminal u našoj zemlji, svjesno skrećući pažnju sa Ruske diplomatske agresije na BiH u korist njegovog obračuna sa SDA. Pritom, naravno, nije ostavio ni najmanji prostor da se razmisli koliko je upravo Rusija, preko svojih obavještajnim mreža i aparata, doprinijela razvoju korupcije i kriminala u našoj zemlji. To što je Lavrov došao da ponizi državu, za Konakovića nije važno! On će se “boriti“ protiv Rusije u ratu kojeg neće biti, ali će državu kroz izborni zakon, tobože uvažavajući opravdanost zahtjeva HDZ, predati Rusiji u cjelini. Nije li jasno za koga Konaković i NiP igraju? Nije li jasno da je katarska veza, povučena još od Al Jazeere, cijelu priču odvukla na stranu Rusije? Nije li jasno da je Konakovićev istup, kao i istup nekih drugih političara, usmjeren samo na relativizaciju i umanjivanje opasnosti od Lavrovovog ataka na BiH? Konačno, nije li jasno da je i Haris Silajdžić sa besmislenom izjavom o “ponovoljenom nagrađivanju“ zločinaca ubačen u medijsku pozornost samo sa ciljem razblaživanja debkla Sergeja Lavrova i zamagljivanja njegovog agresorskog odnosa prema BiH?
Veliki je broj medija, organizacija i pojedinca koje bi mogli navesti, a koji su se javljali samo sa ciljem relativiziranja Lavrovljevog ataka na državu BiH i zamagljivanja poraza koji je ministar spoljnih poslova Rusije doživio u Sarajevu. Građani trebaju znati da će plina svakako biti, uprkos tome što su Komšić i Džaferović potukli “sibirskog tigra“, ali trebaju znati i ko sve stoji uz rusku politiku u BiH. Dovoljno je da pročitaju i pogledaju medijske objave u protekla dva dana i sve će im biti jasno! Niko, ali baš niko nije slučajno relativizirao Lavrovljev diplomatski primitivizam, baš kao što niko nije slučajno to prepoznao u svjetlu u kojem je trebalo prepoznati. Nije li krajnje vrijeme da oni kojima su važniji interesi neke druge države, budu izbačeni iz institucija države protiv koje rade. Pritom u fokusu nisu ni Dodik, ni Čović, nego sarajevski lažnjaci koji misle da BiH treba biti dio ruskog političkog i gospodarskog prostora.
Analitički tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

Režim “trojke” je rigidniji od režima SDA!

Danas u Sarajevu, pod režimom “trojke”, ima mnogo manje tolerancije nego je bilo u vrijeme …