Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Da li Njemačka na ruskim tenkovima dolazi u BiH?!

Da li Njemačka na ruskim tenkovima dolazi u BiH?!

Vrlo vjerovatno imenovanje Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika u BiH, izazvalo je veliko interesovanje ne samo u našoj zemlji, nego i u regionu i Evropi. Interesovanje je prije svega pobuđeno zbog iznenadne inicijative za smjenu Valentina Inzka, koji doduše nije ništa ni radio, izuzev što je slao izvještaje u UN, ali njegova smjena najvjerovatnije nije inicirana neučinkovitošću, nego zahtjevima Rusije za ukidanjem OHR.
Njemački političar se u tom kontekstu spominje kao vjerovatni saveznik Rusije, budući da je i politika stranke iz koje dolazi (CDU) otvoreno proruska. Na otkrivanje ovih detalja u nezavisnim bh medijima, što je vrlo neobično reagirali su njemački novinari i zvaničnici. Negirana je povezanost sa Rusima, ali je to sve ostavilo krajnje blijed utisak. Tim prije jer je Schmidt odlikovan od strane iste one politike koja na Balkanu daje punu podršku ruskim interesima – politike HDZ! Da stvari budu gore, CDU je u sestrinskim odnosima sa HDZ i teško je vjerovati da je Čovićeva uloga ruskog agenta u BiH ishitrena avantura ovog političara koja nije kontrolirana iz Hrvatske i Njemačke. Uostalom, Čović je zato i uspio preživjeti sve ove godine kao ekstremni hrvatski političar i otvoreni zagovornik disolucije BiH.
Pored toga, oni koji kontinuirano prate politička dešavanja u BiH, posebno u oblasti kulture i znanosti, mogli su primijetiti da njemačke organizacije u BiH nisu podržavale čak ni “najnjemačkije“ događaje i manifestacije! Sva aktivnost njemačkih organizacija svodila se na podršku jačanju vjerskog identiteta u odnosima toleriranja religijskih zajednica. Upravo to je koncept na kojem Ruska politika nastoji od BiH napraviti skupinu etničkih/religijskih zajednica i na taj način razgraditi njenu državnost. Suviše je uočljivo da su njemačke organizacije bile usmjerene upravo u tom pravcu i da su vrlo malo skoro nikako, podržavale istinske evropske projekte. Podrška je izostajala čak i kada se radilo o otvorenoj i najvećoj mogućoj promociji njemačke kulture!
Zahvaljujući našim suradnicima, došli smo do informacija iz njemačkih političkih krugova, koje govore u kojem pravcu bi Schmidt mogao ići već na samom početku svog mandata. Prevladavaju mišljenja da će on od samog početka ići u pravcu stvaranja trećeg entiteta, koji bi bio formiran na floskulama o “jednakopravnosti“ i “boljoj funkcionalnosti“. Tako bi ruski koncept BiH kao skupa etničkih zajednica bio doveden do finalne faze.
Ne treba zaboraviti da i u Sarajevu ima onih koji su čvrsto okrenuti etničkim podjelama. Uticaji iz islamskih zemalja koje su u prećutnom ili otvorenom savezništvu sa Rusijom, uz razgranatu paraobavještajnu mrežu u medijima, obrazovnim i kulturnim institucijama, kao i među političarima takozvane “probosanske“ politike, sasvim su realan osnov na kojem se može graditi dovršetak razgradnje BiH kao države. Prema informacijama do kojih smo došli, njemački diplomata bi se tu postavio kao posljednji visoki predstavnik, dovršavajući poslove u ruskom interesu.
Može se zaključiti da bi postavljanje Christiana Schmidta išlo nasuprot do sada proklamiranim interesima Zapada i EU. Posljednja nada da do toga neće doći, kao i uvijek je jedini prijatelj BiH – SAD! SAD mogu uticati na promjenu Njemačke politike u BiH, ali mogu i zaustaviti imenovanje novog visokog predstavnika. Čini se da bi u ovom momentu druga opcija bila najbolja, ali je malo izvijesno da će tako i biti. U svakom slučaju, sa Schmidtom kao visokim predstavnikom koji je malo vjerovatno naklonjen državnosti BiH, nalazimo se pred novim neizvijesnim periodom u političkoj budućnosti naše zemlje.
 
Analitički tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

covic_konakovic_sastanak_kanton_sarajevo_

Konakoviću smeta koalicija SDA-HDZ, ali bi rado koalirao i sa jednim i sa drugim!

Čuveni predsjednik NiP, Elmedin Dino Konaković, DIFovac koji se “obrazovao“ u trokoraku, istupio je sa …

Powered by keepvid themefull earn money