Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Sve je jasnije: Christian Schmidt je blizak onima koji žele disoluciju BiH

Sve je jasnije: Christian Schmidt je blizak onima koji žele disoluciju BiH

Nakon novog pisanja Avde Avdića i iznošenja nepobitnih činjenica o kandidatu za novog visokog predstavnika u BiH, Christianu Schmidtu, postaje sve jasnije da je ovaj njemački diplomata u najmanju ruku blizak neprijateljima BiH. Činjenica da je Schmidt odlikovan hrvatskim odlikovanjem koje nose ratni zločinci i da se nikada nije ogradio od toga, dovoljno govori da ovaj njemački političar ne može biti adekvatan visoki predstavnik. Ta činjenica je samo jedna u nizu onih koje diskreditiraju Schmidta, ali je sama ona dovoljna da se prijedlog o njegovom imenovanju stavi ad acta!
Uz sve to, njemačka politika u BiH, ali i na Balkanu, do sada se pokazala kao neintegrativna i pasivna u korist ruskih interesa. Portal Ekran.ba posjeduje informacije o nekoliko primjera u kojima su njemačke institucije odbile podržavati čak i projekte koji su snažno promovirali njemačku kulturu, ali su podržavali pojedince i organizacije čije djelovanje je danas otvoreno prorusko, ako i projekte koji su radili na BiH kao državi “etničke podijeljenosti u duhu tolerancije“. Nedavno se pokazalo da čak i mediji poput Deutsche Welle za svoje sugovornike biraju proruske kvaziintelektualce, zaobilazeći kompetentne i integracionistički i proevropski orijentirane pojedince i institucije.
Dolazak njemačkog diplomate na poziciju visokog predstavnika stoga ne može biti prihvaćen bez ogromne sumnjičavosti od strane građana BiH kojima je stalo to integracije društva i države. Samim tim Schmidt nije pogodna osoba za ovu funkciju i morao bi biti zaobiđen. Baš kao što bi i svaki drugi zastupnik politike njemačke CDU, koja je otvoreno proruska, bio neadekvatan za BiH.

About Ekran

Check Also

Ima li simbolike: iste večeri kada je BiH dobila zeleno svjetlo za (pre)govore o pridruživanju EU, njena nogometna reprezentacija je na svom terenu savladana od Ukraine!

Euforija zbog otvaranja vrata BiH za (pre)govore koju je širila “trojka” bila je na svom …