Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Gudeljević i Vlaisavljević umjesto vakcina građanima, sebi obezbjeđuju nezaslužene honorare!

Gudeljević i Vlaisavljević umjesto vakcina građanima, sebi obezbjeđuju nezaslužene honorare!

Ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević u oktobru protekle godine u proceduru je uputila Prijedlog odluke o imenovanju članova državne komisije za saradnju Bosne i Hercegovine sa Organizacijom Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO). U ovu Komisiju, za koju se isplaćuje naknada, predložila je samu sebe. “Jednokratna godišnja naknada za rad članovima Komisije utvrđuje se u iznosu dvije osnovice za obračun plate uposlenim u institucijama Bosne i Hercegovine (osnovica koja se primjenjivala u godini za koju Komisija podnosi izvještaj o radu)”, pisalo je u Prijedlogu odluke. Pogurala je Gudeljević i svoju stranačku kolegicu, federalnu ministricu Zoru Dujmović koju je predložila za članicu Komisije, ali i sekretarku Ministarstva civilnih poslova BiH Biljanu Čamur Veselinović koja je ostala upamćena po tome da je prisustvovala antidržavnom političkom skupu u Istočnom Sarajevu, a koji je sazvao predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Za članicu Komisije predložena je i skandalozna Sanja Vlaisavljević, savjetnica ministrice Gudeljević. Vlaisavljević je prošle godine pažnju javnosti izazvala pojedinim objavama na svom Facebook profilu, što je protumačeno kao neprimjereno i diskriminirajuće prema određenim nacionalnostima. Od ranije ona je u javnosti poznata po koruptivnom sticanju diplome doktora znanosti. Naime, Vlaisavljević je uz utjecaj supruga Uge, “udoktorena“ na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Prekršene su sve procedure da bi se “najuspješnija sarajevska sponzoruša“ udoktorila, a predsjednik komisije bio je njen blizak rođak. Sve je urađeno uz jaku podršku političke osovine SBB-HDZ. Plan je bio da Vlaisavljević odmah bude i zaposlena na Filozofskom fakultetu, ali je zbog otkrivanja ove afere taj plan propao. Ipak, za zasluge izborene ekstremističkim napadima na sve što ne odgovara HDZ BiH, Dragan Čović je Vlaisavljević zaposlio na Sveučilištu u Mostaru, a potom uhljebio i u MCP. Sa svoje strane, Fahrudin Radončić je ovu opskurnu medijsku pojavu stavio u programski savjet BHT, čime je pokazano da se javni zločini isplate u političkoj strukturi kojom upravljaju nacionalisti. Ta i takva, od skandala sastavljena Vlaisavljević, koja o obrazovanju skoro da nema pojma, skupa sa Gudeljević, treba da zastupa BiH u UNESCO!

Pored ove dvije perjanice MCP i apsolutne neznalice za oblast obrazovanja, novi članovi Komisije su i Biljana Čamur Veselinović, Zora Dujmović, Saša Vojnović, Jasna Milešević, Željka Stojičić, Tanja Đaković, Alden Kajtaz, Petar Galić, Sabina Šahman Salihbegović, Mara Matkić, Vlatko Drmić, Dragana Anđelić, Lemja Kaboah Akšamija, Jusuf Hadžifejzović, Suvad Džafić, Ivica Musić i Mate Buntić. Kao što se može primijetiti, cijeli Komisije je napravljen u komunikacijama na relaciji Čović-Dodik-Radončić.

To je slika današnjeg stanja u MCP. Građani BiH nemaju vakcine protiv COVID-19, ali Gudeljević i Vlaisavljević imaju honorare koje nipošto ne zaslužuju. Pored toga, nesumnjivo je da će ovaj komisijski sastav za BiH načiniti samo štetu, samim tim jer se radi o nekompetentnim osobama. Gudeljević uopće ne zanima problem sa vakcinacijom u BiH, ali je jako zainteresirana za honorare po komisijama. Nije li to još jedan dokaz da je u MCP sa Gudeljević na velika vrata ušao i nepotizam, korupcija, samovolja, neznanje, primitivizam, nemoral, pa i subverzivno djelovanje protiv BiH?! O imenovanju ove skandalozne, može se reći i kriminalne Komisije, bh mediji su već pisali. Ovdje se samo pokazuje čime se to Gudeljević bavi umjesto nabavke vakcina za građane BiH.

ReplyForward

About Ekran

Check Also

covic_konakovic_sastanak_kanton_sarajevo_

Konakoviću smeta koalicija SDA-HDZ, ali bi rado koalirao i sa jednim i sa drugim!

Čuveni predsjednik NiP, Elmedin Dino Konaković, DIFovac koji se “obrazovao“ u trokoraku, istupio je sa …

Powered by keepvid themefull earn money