Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Skandal na Farmaceutskom fakultetu UNSA samo je vrh ledenog brijega propasti visokog obrazovanja u BiH!

Skandal na Farmaceutskom fakultetu UNSA samo je vrh ledenog brijega propasti visokog obrazovanja u BiH!

Dok je portal Ekran.ba objavljivao frapantne informacije o stanju u visokom obrazovanju u BiH, posebno navodeći skandale Muharem i Jasminka Avdispahić, Sanja Vlaisavljević, UNZE, Memnuna Hasanica, Damir Kukić, Ugo Vlaisavljević … paraobavještajni i režimski mediji su na svaki način nastojali zataškati sve što smo mi objavljivali, čak podržavajući uličarske nastupe pojedinaca koji su nastojali skrenuti pažnju javnosti sa kriminalnih aktivnosti na univerzitetima. Sada, kada se pojavila Edisa Trumić, nesretna docentica iz Tuzle, koja je angažirana na Farmaceutskom fakultetu u Sarajevu, svi glume čuđenje i osudu. Istina je, međutim, sasvim drugačija i nalazi se u tome da je proces zataškavanja ovog skandala već počeo.
Portal Ekran.ba je došao do informacija o skandaloznoj docentici Trumić, koja je nepristojno govoreći o svojim studentima zaslužila momentalnu suspenziju! Radi se o nekada slaboj studentici Farmaceutskog fakulteta u Sarajevu, koja je, prema našim informacijama zahvaljujući majci Almi Pirić Trumić, dobro situiranoj vlasnici nekoliko apoteka u Tuzli, rješavala prepreke na putu do zvanja na univerzitetu. Na tom putu Edisa Trumić se neko vrijeme zadržala i u Ministarstvu zdravlja FBiH, gdje je, prema našim izvorima, spadala u red problematičnih uposlenika.
Ipak, Edisa Trumić je doktorirala na Univerzitetu u Tuzli (UNTZ) i nekim okolnostima dobila izbor na ovom Univerzitetu. Ni u matičnoj instituciji nemaju dobro mišljenje o njenom radu i ponašanju, bilo je  ranije primjedbi studenata, a pored neakademskog ponašanja prigovori su se odnosili i na nedostatak znanja ove docentice. Iz onoga što smo mogli saznati, Edisa Trumić nema reference za ozbiljan akademski rad, nema samostalnih radova i njeni se “istraživački rezultati“ skoro u potpunosti svode na dopisivanje imena nizu autora na pojedinim tekstovima koje su objavili drugi istraživači. Kako je moguće da je od svih koji su mogli biti angažirani, angažirana baš ova suspektna docentica UNTZ?
Portal Ekran.ba je prije dvije godine objavio informacije da krajnje suspektni dekan Farmaceutskog fakulteta Fahir Bečić, sa institucije kojom rukovodi otjerao sve profesore koje je mogao otjerati, svodeći Fakultet na minimum referentnih istraživača i maksimum njegovih poslušnika. Faruk Bečić je, inače, spominjan i u vezi sa aferom višemilionske pronevjere novca. Ta afera je, zahvaljujući zloglasnoj Dalidi Burzić, uprkos dokazanoj pronevjeri, zataškana. Bečić je u vrijeme pronevjere bio član upravnih struktura Fakulteta, a kratko vrijeme nakon što je krenula afera sa višemilionskim kriminalom, saznalo se da je vlasnik nekoliko apoteka u Sarajevu. Kako je i kojim novcem Bečić postao vlasnikom apoteka, do danas nije poznato, ali se sumnje da je njegovo sudjelovanje u upravljanju Fakultetom moglo imati veze sa tim.
Pored toga, Bečić je presuđivani nasilnik, koji je svojevremeno fizički nasrnuo na jednog kolegu. Taj i takav Bečić, uz podršku Radončićevog SBB, postaje dekanom Fakulteta, kojim i danas drma i samovoljno upravlja. On je angažirao nesretnu docenticu, a razlozi angažmana, prema mišljenjima upućenih, mogu se tražiti u Bečićevoj sinergiji sa majkom Edise Trumić. Oboje su vlasnici apoteka i, prema mišljenjima upućenih, gotovo je izvijesno da imaju poslovne odnose i finansijske interese koje ostvaruju kroz suradnju.
Nema drugog objašnjenja zašto bi, inače, pored toliko kvalitetnih profesora, uključujući prije svih one koje je Bečić otjerao sa Fakulteta, bila angažirana jedna i po znanju i po ponašanju suspektna docentica, koju profesori na Farmaceutskom fakultetu u Sarajevu, na kojem se i desio skandal, znaju kao neuvjerljivu studenticu. Svakako da je Bečićevo upravljanje Fakultetom, kao i porijeklo njegovih apoteka, odavno trebalo biti predmetom istrage nadležnih organa, a sada je ponovo došlo u fokus medijske pažnje. Kako je presuđeni nasilnik, suspektni vlasnik apoteka i krajnje suspektni znanstvenik Faruk Bečić mogao postati dekanom Farmaceutskog fakulteta, paraobavještajni mediji u Sarajevu namjerno ne žele postaviti pitanje, ali je to pitanje danas nezaobilazno za zaposlene na ovoj instituciji.
Od dolaska Bečića na poziciju  dekana, Fakultet je u fazi permanentnog raspadanja. Manje je studenata, a referentni profesori su uglavnom otjerani sa Fakulteta. Angažman Edise Trumić samo je vrh ledenog brijega dešavanja na ovoj instituciji. Neakademsko ponašanje, mobbing, podmetanje i lažiranje znanstvenih referenci, sa Bečićem su na Fakultetu postali uobičajene “discipline“. Edisa Trumić se odlično uklapala u tu sliku, a njeno vrijeđanje studenata, nije tek stvar odnosa prema mlađim kolegama, nego i prema poslu i instituciji u kojoj je angažirana. Ukoliko su tačne informacije da je glavna referenca njenog napredovanja i dolaska na univerzitete bila majka, onda je jasno da ovaj skandal ne treba posmatrati izdvojeno, nego u kontekstu općeg odrona bh visokog obrazovanja.
Dešavanja na Univerzitetu u Zenici (UNZE), koja su odavno ušla u područje kriminala, činjenica da kao univerzitetski nastavnici rade osobe poput Memnune Hasanice i Sanje Vlaisavljević, dakle apsolutne neznalice i nasilnici, kao i brojni drugi slučajevi u kojima se od univerziteta i fakulteta prave cirkusi, slika su ambijenta u kojem jedna docentica može bez većih problema vrijeđati studente. Prema saznanjima portala Ekran.ba, Edisa Trumić će izgubiti angažman na UNSA, ali će ostati na poziciji docentice na UNTZ, na matičnom fakultetu ove institucije. Dakle, Trumić ostaje u visokom obrazovanju, ali sa njom i takvima visoko obrazovanje u BiH ne može opstati kao objektivno relevantno za normalan svijet. Uostalom, treba pogledati novu Webometricsovu svjetsku rang-listu univerziteta i uvjeriti se da visoko obrazovanje u BiH, praktično, u suštinskom značenju, više ne postoji. Uništili su ga oni koji su promovirali u univerzitetska zvanja one koji na normalnim univerzitetima ne bi mogli biti ni portiri!
Istraživački tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

Šta stoji iza Konakovićevog okupljanja Bošnjaka srpskog sveta?

Prošlo je svebošnjačko okupljanje čuvenog Elmedina Dine Konakovića i ostalo je samo jedno pitanje: čemu …