Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Može li visoki predstavnik u BiH biti neko ko dolazi iz našoj državi nesklone politike?!

Može li visoki predstavnik u BiH biti neko ko dolazi iz našoj državi nesklone politike?!

Najnovije demonstriranje sklonosti njemačke CDU politici Rusije i Srbije na Balkanu, koje se iskazalo kroz javna čestitanja dana RS od strane političara ove stranke, pokazuju da je Njemačka politika u ovom trenutku puno sklonija Rusiji, nego zemljama koje podržavaju BiH kao državu. Može li iz takve politike biti delegiran i postavljen visoki predstavnik, osoba koja treba da kreira izlazak iz krize u kojoj se nalazi naša država? Može, očigledno! Jeftina ispričnica Stefana Kaufmanna, u kojoj on čak nudi i novac za Srebrenicu u zamjenu za naivnost i lakomislenost bosanske javnosti, ne može ni u primisli dovesti u pitanje kontinuitet niskih aktivnosti Njemačke politike prema BiH. Portal Ekran.ba je već objavio kako Njemačka, odričući se BiH kao prostora svog utjecaja, u našoj zemlji nije podržavala čak ni one događaje koji su bili ekskluzivno predstavljanje njemačke kulture i tradicije na Balkanu. Ono što se može i mora uraditi da bi se suprotstavilo tome, jeste bojkot takvog visokog predstavnika, jer on sasvim sigurno neće biti usmjeren na boljitak BiH, nego na poravnavanje političkih računa Njemačke i Rusije. Drugim riječima, takav visoki predstavnik će se, sasvim sigurno, više brinuti za zadovoljavanje ruskih interesa u BiH, nego za integraciju naše zemlje u EU. To pokazuje ponašanje istaknutih političara CDU! Oni su jasno demonstrirali da ne poštuju državu BiH, a posebno njene institucije poput Ustavnog suda!
Pozicija u kojoj će se BiH naći ukoliko novi visoki prdstavnik bude postavljen od strane Njemačke, bit će sigurno teža nego je danas. Odgovornost za to, nesumnjivo, snosi u prvom redu SDA, koja je maloumnom politikom derogirala institucije države i BiH dovela u situaciju da danas praktično ovisi isključivo od interesa SAD. Kao jedini prijatelj BiH (uprkos SDA), SAD su jedine u stanju zaustaviti dolazak trojanskog konja na poziciju visokog predstavnika. Za očekivati je da bi se to moglo i desiti zbog čuvanja američkih interesa na Balkanu, prije svega zahvaljujući Bidenovom dobrom poznavanju prilika u regionu.
U svakom slučaju, protiv zdravog razuma je da neko ko dolazi iz politike koja ne poštuje institucije BiH, prije svih Ustavni sud, bude imenovan za visokog predstavnika. Kako će taj visoki predstavnik poštovati institucije BiH, ako ih ne poštuju njegovi istaknuti stranački kolege?! Teško je vjerovati, zato jer je potpuno nelogično, da bi neko ko dolazi iz političkog okruženja koje ne poštuje našu državu, mogao raditi u interesu te države! Zato je veoma lako zaključiti da takva osoba, u interesu građana BiH i stabilnosti Evrope, ne bi smjela doći na poziciju visokog prdstavnika! Njemačka u ovom momentu, sa sadašnjom politikom CDU, nema moralni kapacitet, a ni politički legitimitet, da postavi visokog predstavnika. U ovom momentu, kod njemačkog prijedloga visokog predstavnika, jedino je takvo opredjeljenje u interesu BiH!
Analitički tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

covic_konakovic_sastanak_kanton_sarajevo_

Konakoviću smeta koalicija SDA-HDZ, ali bi rado koalirao i sa jednim i sa drugim!

Čuveni predsjednik NiP, Elmedin Dino Konaković, DIFovac koji se “obrazovao“ u trokoraku, istupio je sa …

Powered by keepvid themefull earn money