Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Sigurnosnu situaciju u BiH može popraviti samo zakonsko pravo građana na samoodbranu

Sigurnosnu situaciju u BiH može popraviti samo zakonsko pravo građana na samoodbranu

Da nacionalističke vlasti stoje iza kriminalaca u BiH, najbolje potvrđuje činjenica da su nasilnici i kriminalci zaštićeniji od građana koji su njihove žrtve. Primjera radi, ukoliko građani spriječe provalnika u provali, vjerovatno će protiv njih biti podignuta optužnica, jer su primijenili silu prema provalniku! Zamislite apsurdnu situaciju, koja je u BiH stvarnost, da uhvatite lopova u svom stanu u sitnim noćnim satima, onemogućite ga da vas ugrožava, pozovete policiju i policija podnese prijavu protiv vas zbog prekomjerne upotrebe sile i ugrožavanja života lopova!
Imajući u vidu realno stanje u oblasti sigurnosti, BiH treba hitno novi zakon kojim će se građanima dati široke mogućnosti samozaštite. Portal Ekran.ba o tome govori već više od šest godina! Građani koji imaju zakonski dobijeno i registrirano oružje, moraju imati potpunu mogućnost njegove upotrebe u cilju samoodbrane na svom privatnom posjedu i u jasno određenim okolnostima! Pritom građani mogu imati obavezu da istaknu upozorenje da je posjed zaštićen i da na taj način preventivno djeluju na krimanalce. Samo vlast koja štiti kriminalce ne želi ovakva zakonska rješenja! Glupi argumenti kako bi se time stvorila mogućnost za činjenje djela zloupotrebom ovakvih rješenja, samo su isprika onih koji podržavaju kriminalce.
Mogućnosti zloupotrebe su minimalne, ukoliko policija radi svoj posao. Kakva je zloupotreba upucati kriminalca koji ugrožava imovinu i život građana, upadajući na posjed u satima koji jasno pokazuju da se radi o razbojništvu?! I kakva je zloupotreba na svaki način spriječiti provalnika u ugrožavanju života ukućana?! Naravno, nema nikakve zloupotrebe kada je zaštita građana u pitanju, ali vlastima ne odgovara osjećaj veće sigurnosti kod građana.
Godinama se već priča da iza svakog kriminalca stoji neka politika. Kuloarski se govori o naručenim pljačkama i uznemiravanjima građana, unošenju nesigurnosti i sl. Ništa do danas nije učinjeno po pitanju popravljanja situacije, što govori da vlastima odgovara ovakvo stanje. Ona vlast koja građanima omogući zakonsku samoodbranu u punom smislu riječi, nesumnjivo će u ovom segmentu predstavljati promjenu i značit će raskid politike sa kriminalom. Zato nova Vlada KS i drugih kantona gdje se potiskuje SDA iz vlasti, ima mogućnost da je drugačija od prethodne i da omogući građanima da se u svojoj zemlji, na svom posjedu, osjećaju znatno sigurnije nego do sada. Dovoljno je da uvedu institut građanske samozaštite i učinit će iskorak u pogledu sigurnosne situacije.
Takav institut, pod različitim nazivima postoji u velikom broju zemalja, u kojima je doprinio značajnom smanjenju izvršenja krivičnih djela. Zato nema dvojbe da ona vlast koja želi sigurniji život građana, neće nalaziti isprike za neuvođenje zakonske mogućnosti samozaštite građana od kriminalaca!
Analitički tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

Ima li simbolike: iste večeri kada je BiH dobila zeleno svjetlo za (pre)govore o pridruživanju EU, njena nogometna reprezentacija je na svom terenu savladana od Ukraine!

Euforija zbog otvaranja vrata BiH za (pre)govore koju je širila “trojka” bila je na svom …