Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Skandal na Farmaceutskom fakultetu nije eksces, nego slika stanja visokog obrazovanja!

Skandal na Farmaceutskom fakultetu nije eksces, nego slika stanja visokog obrazovanja!

Skandal na Farmaceutskom fakultetu nipošto nije eksces. Radi se samo o jednom u velikom broju događaja na univerzitetima, koji na najbolji način oslikavaju stanje raspada visokog obrazovanja u BiH. Ono što je Edisa Trumić činila na Farmaceutskom fakultetu u Sarajevu, odavno već čini Memnuna Hasanica, Damir Kukić i “akademska mafija“ na Univerzitetu u Zenici (UNZE). Radi se o tome da postoji povlaštena klasa neznalica i civilizacijski nedopustivih “profesora“ univerziteta, koji  su zaštićeni čak i od nadležnih tužilaštava.

To pokazuje i slučaj na Farmaciji! Edisa Trumić je, definitivno, uposlenica Ministarstva zdravstva FBiH i u stalnom radnom je odnosu u ovom državnom organu. Samo po sebi to nije problematično. Problematično je, međutim, što je dotična docentica bila na bolovanju sve do 11. 01., kad je naprasno, nakon izbijanja skandala, ozdravila i počela da radi. Budući da se ovdje očigledno radi o teškom disciplinskom prekršaju iz domena radnih odnosa. Postavlja se pitanje šta će uraditi Ministarstvo sa problematičnom uposlenicom?! Pored toga, postavlja se pitanje šta će uraditi tužilaštva, budući da se, očigledno, ili radilo o lažiranju bolovanja, ili falsificiranju medicinske dokumentacije sa ciljem izbjegavanja radnih obaveza i pribavljanja protivpravne imovinske koristi. Baš kao i u slučaju akademske mafije na UNZE, ne oglašava se ni Ministarstvo zdravlja FBiH, a ni neko od tužilaštava. Da li to znači da je Edisa Trumić izuzeta od zakonske odgovornosti?!

I dalje ostaje nejasno zašto je dekan Farmacije Fahir Bečić angažirao baš Trumić za izvođenje nastave. Postoje sumnje da je Bečiću njen angažman bio u sklopu privatnog biznisa, koji ovaj suspektni dekan ima u vidu lanca apoteka u Sarajevu. Budući da isti biznis ima i Trumićkina majka, samo u Tuzli, postoje sumnje da je mlada docentica angažirana kako bi “pojačala“ poslovne odnose “dekana i vlasnika apoteka“, sa “majkom i vlasnicom apoteka“. Tako nešto nije moguće tvrditi, ali su sumnje neizbježne. Baš kao što je neizbježno i pitanje, na koje Bečić nikada nije odgovorio, odakle profesoru Farmaceutskog fakulteta toliki novac da može otvoriti lanac apoteka. Prema onome što smo mi doznali, za takav poslovni pothvat potrebni su milionski iznosi. Takođe do danas nije razjašnjeno da li Bečićev porodični biznis ima veze sa kriminalom počinjenim na Fakultetu u vrijeme dok je ovaj suspektni dekan sjedio u upravnim organima institucije na kojoj je kriminal počinjen.

Zahvaljujući zloglasnoj, mnogi misle korumpiranoj i kriminaliziranoj Dalidi Burzić, do danas je za višemilionski kriminal na Farmaceutskom fakultetu odgovarao samo – šef računovodstva! Kako je moguće da je samo šef računovodstva, koji nema nikakvu upravljačku funkciju, jedini odgovoran za višemilionski kriminal počinjen u periodu od par godina, vjerovatno zna samo Dalida Burzić i oni koji su bili akteri kriminalnog djela. Šta o tome zna Fahir Bečić, nije nam poznato, ali je ostao nepoznato odakle jednom skromnom profesoru milionski iznos novca neophodan za pokretanje lanca apoteka.

Studenti su u razgovoru sa dekanom, obavijestili Bečića, da se neće odazvati sastanku sa Trumić, koji je zakazan kako bi se cijela stvar zataškala.  Nakon toga Bečiću nije preostalo ništa drugo do da raskine ugovor za skandaloznom docenticom. U terminu  predviđenom za Trumićkino predavanje, pojavio se (opet) samo Fahir Bečić i pravdao se kako se slaže sa studentima, ali da je teško raskinuti ugovor, da ne zna koga angažirati (iako u BiH ima 5 ili 6 farmaceutskih fakulteta). Ukratko rečeno, ono što je dekan Bečić ispričao jadikujući studentima, za normalnog čovjeka bi bio normalan uvod u ostavku. Međutim, to Bečiću ne pada na pamet. On je pokušao zaštititi Trumićku i sve zataškati, pravdajući se time da od pet ili šest farmaceutskih fakulteta ne može naći jednog predavača kojeg može angažirati, a koji neće napraviti skandal. Nije li to dokaz ekstremne nesposobnosti Fahira Bečića i razlog za njegu hitnu smjenu?!

Informacije koje smo dobili od studeneta, govore da Fahir Bečić Fakultet koristi u funkciji svog porodičnog biznisa sa apotekama, te da je Trumić samo vrh ledenog brijega u Bečićevim dekanskim akrobacijama. Njegova nerazjašnjena uloga u kriminalu na Fakultetu, kao i sklonost nasilju, razlog su da se mora postaviti pitanje kako je ovakav lik uopće mogao biti dekanom jednog fakulteta. Međutim, primjer sa UNZE, gdje je dekanesa Memnuna Hasanica, govori da u bh visokom obrazovanju sve može, ako odgovara politici. Bečić je, kao i Hasanica, podoban i zato je dobio podršku za dekanski mandat.

A da odnos Fahira Bečića i Edise Trumić nije sticaj okolnosti, pokazuju i radovi mlade docentice. Vršeći uvid u opus njenih radova, primijetili smo, gle čuda, da je Trumić stručne radove pisala sa Fahirom Bečićem. Dakle, iza Bečića i Trumić ima neka “tajna veza“, samo se ne zna kakva. Njegove zvanične osude Trumić, a nezvanično pokušavanje da je ostavi u angažmanu, očigledno su dio nekih njegovih osobnih interesa, u kojima je Fakultet, kao i studenti, samo moneta za potkusurivanje. Vrlo je interesantno da se i  Vedina Čordalija, koja se takođe pojavljuje kao koautor sa Bečićem, nalazi u fazi sticanja akademske titule u Tuzli, a veza sa Bečićem joj je, kako navode naši izvori, upravo je Edisa Trumić. Pored toga, i Čordalija ima apoteku u Sarajevu i miljenica je uticajnih krugova u SDA, kao njihov kadar na posljednjim izborima.

Skandal na Farmaciji, očigledno, nije slučajan događaj! Dobro uvezani pojedinci već decenijama uništavaju visoko obrazovanje, promovirajući “znanstveni škart“ kao akademski izgrađene kadrove. U Zenici je to očigledno, U tuzli je, prema svemu sudeći, jednako očigledno, barem na nekim fakultetima. Decidno povezivati Trumić sa akademskom mafijom, u ovom momentu nije osnovano. Ali je svakako sigurno da je njen sandal mogao desiti samo u uvjetima kakvi vladaju u visokom obrazovanju u BiH. Činjenica da neko ko je na bolovanju u radnoj organizaciji u kojoj je zaposlen, a istovremeno honorarno radi dobro plaćene poslove, puno govori. Ukoliko ta činjenica prođe bez sankcija, onda je jasno da je Trumić dio sistema povlaštenih, u kojem ona i takvi kao ona mogu sve ono što drugi ne mogu, čak i kada imaju puno pravo na to. U ovom slučaju, studenti Farmaceutskog fakulteta su, htjeli to ili ne, razotkrili način na koji radi Fahir Bečić. Na potezu su nadležne institucije koje bi morale staviti tačku na cijeli skandal, ili će ovaj skandal zaista biti slika realnog stanja u kojem mladi ljudi danas studiraju.

Istraživački tim

Ekran.ba

About Ekran

Check Also

Ima li simbolike: iste večeri kada je BiH dobila zeleno svjetlo za (pre)govore o pridruživanju EU, njena nogometna reprezentacija je na svom terenu savladana od Ukraine!

Euforija zbog otvaranja vrata BiH za (pre)govore koju je širila “trojka” bila je na svom …