Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Iza kojeg perja se skriva ministrica Husić-Mehmedović?

Iza kojeg perja se skriva ministrica Husić-Mehmedović?

Marioneta Damira Marjanovića, novopečena ministrica obrazovanja KS, Melika Husić-Mehmedović svakom prilikom nastoji istači kako njene kolege trebaju raditi više, a ne manje, a to izjavljuje vjerovatno posmatrajući kolege sa stajališta svojih “postignuća“. O tome svjedoči i „zavidna“ lista objavljenih radova i brojna “postignuća“, kao i radna mjesta ministrice koja, kako je to poželjno kod onih poslušnika koji se grade da bi proizvodili zemljotres i rušenje u samim temeljima BiH, biva pozicionirana  na različite pozicije čak i u trajanju studija.

Na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, 2002. godine Husić-Mehmedović stiče titulu diplomiranog ekonomiste. Iste godine (2002.), ministrica biva birana i na mjesto asistenta Ekonomskog fakulteta u Sarajevu. Od 2003. do 2006. pohađa master studij na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Dakle, umjesto da upiše postiplomski studij na Ekonomskom Fakultetu u Sarajevu, što bi bilo sasvim logično, slučajno ili ne, naša marketing ministrica odlazi na Sveučilište u Zagreb. Kakav je postotak slučajnosti i da li je veći postotak namjere, odnosno projektovanosti u odlasku u akademsko okruženje koji su u to vrijeme kreirali Dragan Primorac i Ante Čović, neka razmisle sami čitaoci. Nama se čini da je višestruko manja mogućnost slučajnosti nego kreacije, što potvrđuju i druge činjenjice vezane za marketing znanstvenicu Husić-Mehmedović, koja je izabranica Damira Marjanovića, čiji korijeni sežu upravo iz one zajednice koju je kreirao već pomenuti dvojac hrvatski desničara i nacionalista. Ali, boravak na hrvatskom sveučilištu još tada projektovanu ministricu nije spriječilo da, pored asistentske pozicije i master studija, obavlja  i funkciju rukovodioca PR odjela od 2005. do 2008. na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu! Nije li već tada bilo očigledno prekomjerno favoriziranje jedne studentice, koja nije imala nikakvih rezultata kojim bi se isticala po izvrsnosti?!

U periodu od 1998. do 2002. godine, koliko je trajao diplomski studij ministrice , logično bi bilo, s obzirom da 2002. biva izabrana u zvanje asistenta, da je Husić-Mehmedović, objavila i neku znanstvenu studiju, istraživanje u nekom od postojećih časopisa. Ali, ne, ministrica ide u zvanje sa edukacijama: Case study competitiom, BH Business Challenge, WUS Austria, 2000.; International Summer School, Wirtschaftsuniversitat in Vienna, Austria 2001.; Seminar in strategic management: Creative Leadership Training, Pro Systems International/Colorado Tehnical University, 2001.; Media Plan Institute, 2002.; I kao još jedna referenca inače „jako bitna“, jeste učestvovanje u organizaciji skupova i kongresa, tačnije u 2001. Omnibus istraživanja za Gral-Iteo, Slovenia, Larive Bosnia. Tako naša novopečena ministrica, koja bi da formira Zakon o visokom obrazovanju koji će biti zakonsko rješenje “za sva vremena“, biva izabrana na mjesto asistenta Ekonomskog fakulteta u Sarajevu bez bilo kakvih naznaka, o radovima da ne govorimo, koji bi ukazivali na njen interes za znanstveni rad.

2006. napreduje u znanje višeg asistenta, pišući poglavlja u knjigama i objavljujući zajedničke tekstove sa svojim kolegama. Zatim, 2009. napreduje u nastavničko zvanje,  prvo docenta, kroz različit sadržaj, ali primjenu iste forme kao i za ranija napredovanja. Ono što je zanimljivo jeste da drugo napredovanje dolazi veoma brzo. Tada projektovana ministrica napreduje u zvanje vanrednog profesora prijevremeno 5. 12. 2012. godine, pri čemu se svi njeni “znanstveni radovi“ svode na višestruka koautorstva i objavljivanje članaka u magazinima koji se bave modom, prodajom i sl. O znanosti nema govora, ali to nije ni važno, važno je da ima “citata“ i “navoda“, te da su magazini u kvartilama koje ministrica, kao i njen mentor Marjanović, preferira kao mjeru kvaliteta.

Zaključimo, ono čime se usmjerava ministrica, a što je proizvod onog što je naučila od Damira Marjanovića, jeste širenje “estradne znanosti“ (termin iz knjige Estradna znanost i kultura konflikta autora Samira Arnautovića), koje je vođeno parolom što više autora, a što manje teksta. Što se pokazuje i kroz njihovo insistiranje prema kojem se znanstveni časopisi ne mogu mjeriti sa popularnim časopisima, na koje su ovi “estradni znanstvenici“ navikli. Sve “akcije“ ministrice, naravno, medijski su podržane i žele se predstaviti “epohalnim“! U suštini, nema ništa osim perja kojim ministrica, kao pijačni prodavac, želi sakriti pokvarena jaja!

Tako i ministrica kada pokazuje svoje perje, govoreći o potrebi da njene kolege objavljuju radove u visoko akademskim časopisima, sigurno smatra da bi se trebali „ugledati“ na one u kojima ona prikuplja perkice, a neki od tih su Journal of Fashion Marketing and Management, British Food Journal, Journal of Business Research…Neka akademska zajednica razmisli o osobi koja će sutra servirati Zakon o visokom obrazovanju s komisijom koju je ona izabrala, i koji će zanemariti svaku kritiku fakulteta kao pravnih subjektiviteta, ali će pri tome zadovoljiti sve ono što žele privatni univerziteti. Koliko je znanosti u žurnalima o hrani i fashionu, svaki ozbiljniji student zna! Kada se osobi koja kao znanost shvata modne rasprodaje i fast food poslovanje dopusti da kroji zakone o visokom obrazovanju i znanosti, onda se definitivno mora zaključiti da oni koji to dopuštaju žele navući ludačku košulju na sve koji djeluju u oblasti visokog obrazovanja i znanosti. U konačnom, ludačka košulja se navlači cijelom društvu! To je funkcija ministrice Husić-Mehmedović!

Analitički tim

Ekran.ba

About Ekran

Check Also

policija-hapsenje

Hapšenje Nidžare Ahmetašević dokazuje tačnost pisanja portala Ekran.ba

Hapšenje Nidžare Ahmetašević, novinarke i spisateljice, bez obzira na njeno ponašanje, dokazuje ono što portal …

Powered by keepvid themefull earn money