Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Skandal u Vladi KS: od tri miliona za istraživanje, jedan milion je već odvojen za Ganića i privatne univerzitete!

Skandal u Vladi KS: od tri miliona za istraživanje, jedan milion je već odvojen za Ganića i privatne univerzitete!

Od dobro obaviještenog izvora, bliskog Vladi KS, portal Ekran.ba saznaje da je farsa sa izdvajanjem za istraživački rad, koja je režirana u Ministarstvu za VO i znanost, u stvari način da se legalnim putem novac dodijeli privatnicima u VO, konkretno Ejupu Ganiću i njegovom univerzitetu. Da stvar bude gora, novac koji je besramna ministrica Melika Husić-Mehmedović navodno obezbijedila za znanstveno-istraživački rad, u stvari je novac koji je otet od Univerziteta u Sarajevu (UNSA). Naime, UNSA je značajno uskraćena za sredstva neophodna za funkcioniranje u području materijalnih troškova. Ta su sredstva uskraćivana od fakulteta do fakulteta, potpuno proizvoljno, a na osnovu tih smanjenja Husić-Mehmedović je obezbijedila novac koji želi dati privatnim univerzitetima.
Pored toga, ostatak novca će biti dijeljen skoro isključivo po volji Damira Marjanovića. Takva raspodjela budžetskog novca, kako saznaje Ekran.ba, bit će usmjerena skoro u potpunosti na oblasti u kojima Marjanović ima već pripremljene poslušnike koji će formalno aplicirati na poziv Ministarstva, a stvarno će biti nagrađeni za poslušnost koju su iskazali prema ovom znanstvenom klaunu i političkom pajacu! Zaključno, Husić-Mehmedović će novac namijenjen za istraživački rad, dobrim dijelom usmjeriti na privatne univerzitete i zadovoljavanje apetita njenog mentora Damira Marjanovića.
Da stvar uopće nije naivna, pokazuje i “znanstveni uspon“ Melike Husić-Mehmedović, koja je očigledno dugo bila pripremana za ovo što sada radi. Ona je, baš kao i Marjanović (slučajno!?) “formatirana“ u ambijentu koji je kontrolirao Dragan Primorac sa Antom Čovićem. Istovremeno je bila zaposlena na Ekonomskom fakultetu i završavala master-studiji na fakultetu u Zagrebu! Nije li to očigledno apsurdno, posebno kada se zna da Husić-Mehmedović kao studentica master studija u Zagrebu, nikako nije mogla istovremeno biti čak na dva radna mjesta na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu (mjestima asistenta i rukovodioca PR službe!). Znanstvene reference ove “znanstvenice“ su sve, samo nisu “čiste“, a ono što smo uspjeli saznati upućuje na to da ova novopečena Marjanovićeva ministrica nema pojma o tome šta je znanost, jer sama nema znanstvene radove.
Raspodjela sredstava za istraživački rad zato ne treba nikoga da čudi. Suspektna ministrica će budžetski novac usmjeriti u privatne firme, pritom pokušavajući uništiti društvenu i humanističku misao u Sarajevu, odnosno BiH. Nije li upravo to cilj njenih i Marjanovićevih mentora? Nije li cilj obezglaviti bh društvo i učiniti ga amorfnom masom, koja će sva objašnjenja o svijetu i sebi samom tražiti isključivo kroz vjersku poduku? Previše je toga što upućuje da je upravo to cilj Husić-Mehmedović i Marjanovića! Činjenica da podršku imaju u Ganiću i nekim drugim centrima moći u Sarajevu, ovu sumnju ne čine manje vjerovatnom, naprotiv, iz svega do sada poznatog idu u prilog njenom potvrđivanju.
Istraživački tim

About Ekran

Check Also

Ima li simbolike: iste večeri kada je BiH dobila zeleno svjetlo za (pre)govore o pridruživanju EU, njena nogometna reprezentacija je na svom terenu savladana od Ukraine!

Euforija zbog otvaranja vrata BiH za (pre)govore koju je širila “trojka” bila je na svom …