Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Ko je Miloš Trifković – kreator destruktivnog zakona ministrice Husić-Mehmedović?

Ko je Miloš Trifković – kreator destruktivnog zakona ministrice Husić-Mehmedović?

Miloš Trifković je, isključivo po volji ministrice Melike Husić-Mehmedović imenovan za predsjednika komisije za izradu Zakona o visokom obrazovanju (ZVO) Kantona Sarajevo (KS)! Samim tim što je Trifković imenovan voljom ministrice, postavlja se pitanje o kome se radi? Posebno se postavlja pitanje čime je to Trifković “zaslužio“ da bude imenovan za predsjednika ove komisije. Pokušali smo kroz novinarsko istraživanje doći do odgovora na pitanja koja su nam se nametnula.
Ono što se nameće kao prvi odgovor jeste činjenica da je Trifković bio profesor i dekan Ekonomskog fakulteta u Sarajevu (EFS), potom predsjednik ANU BiH, a istovremeno i profesor na privatnim univerzitetima u Sarajevu i Vitezu! Kao profesor EFS, Trifković je uz Muriza Čičića, sadašnjeg predsjednika ANU BiH (?!) najzaslužniji za meteorski uspon Melike Husić-Mehmedović, ministrice i profesorice EFS prilično skromnih kapaciteta. On je podržavao njene prijevremene izbore u nastavna zvanja na EFS i razne nebuloze koje je Husić-Mehmedović objavljivala u znanstveno krajnje sumnjivim revijama proglašavao “znanstvenim uspjehom“. Nema sumnje da je ovaj privatni motiv bio jedan od razloga imenovanja Trifkovića na poziciju kreatora zakonskih rješenja u KS.
Ukoliko privatni motiv i ima neko logično opravdanje, svi drugi mogući motivi nemaju! Barem ukoliko kao premisu uzimamo tezu da nova zakonska rješenja treba da vode razvoju, a ne destrukciji VO u KS! Po svemu sudeći, ova teza ne stoji i predstavlja pogrešnu pretpostavku! Trifković ni kao dekan, a ni kao predsjednik ANU BiH, nije učinio ništa na razvoju ovih institucija. EFS je preuzeo kao potpuno uređenu instituciju i doveo je u stanje propadanja. Uticaj Fakulteta je bio vidljiv samo kroz projekte na kojim su pojedinci ostvarivali enormne zarade. Stanje ekonomije u BiH najbolje govori o tome šta je Trifković kao dekan Fakulteta radio!
Jednako je bilo i sa ANU BiH. Nakon Bože Matića, koji je ANU BiH zaista stavio u poziciju aktivnog sudionika društvenih procesa, Trifković je ovu instituciju doveo do nevidljivosti. Ko je nekada čuo da je ANU BiH kreirala neki projekat ili uticala u kreiranju društvenog stanja u BiH? Niko! Ali je zato Trifković uspješno uzimao novac za kojekakve projekte koji su rezultirali zaključcima koje je mogao kreirati svaki student. Drugim riječima, naplatio je “spoznaju“ koju svi u BiH znaju – da nema sistema u znanstvenom radu u BiH! Budući da je Trifković najpoznatiji baš kao predsjednik ANU BiH, jasno je da ono što je radio nema nikakvih rezultata i ne može biti nikakva referenca za povjeravanje zakonske legislative baš njemu!
Trifković je, pored toga, imao istaknutu ulogu u onome što je najveća sramota, pa i najsumnjiviji dio VO u BiH – privatni univerziteti. Nije se Trifkoviću kao akademiku, gadilo surađivati sa Ganićevim univerzitetom, koji je, pored reklama, poznat samo po aferama! Najveća je svakako ona u kojoj su dijeljene diplome za studiji režije na kojem nije održano niti jedno predavanje. Trifković je, pored toga, obnašao dužnost dekana na Univerzitetu u Travniku, a ANU BiH je ponizio kada je kao njen predsjednik otišao na Američki univerzitet, poznat po “pranju diploma“ i raznim drugim skandalima, i održao hvalospjeve na račun ove privatne institucije!
Miloš Trifković, jednom riječju, nije ničim zaslužio da kreira VO u KS, izuzev po uticaju koji je imao u fabrikovanju profesorice Melike Husić-Mehmedović, novopečene ministrice Damira Marjanovića. Trifković je na svim pozicijama imao samo kontinuitet štetnog društvenog djelovanja, a nije zabilježeno da je, izuzev vlastite koristi, ostvario bilo kakav rezultat. Taj i takav Trifković, profesor sa suspektnih privatnih univerziteta i grobar ANU BiH, sada treba da kreira visoko obrazovanje u KS!
Teško je pronaći barem jedan racionalan razlog zašto bi Miloš Trifković trebao biti kreator zakonskih rješenja u oblasti VO. Ali je veoma lako naći razloge zbog čega ne bi smio biti na tako važnoj funkciji. Možemo zaključiti, ukoliko je Marjanoviću i Husić-Mehmedović bio cilj da nastave sa uništavanjem visokog obrazovanja, onda od dekana Univerziteta u Vitezu i akademskog mešetara Miloša Trifkovića u ovom momentu nisu mogli naći boljeg! Suviše je “slučajnosti“ koje ukazuju da uništavanje obrazovanja u BiH već odavno nije slučajnost, nego sistemski vođeno činjenje zločina prema državi i budućim generacijama građana BiH. Novi zakon marketing-profesorice i izabranice Damira Marjanovića, koji je najvećim dijelom odgovoran za uništavanje UNSA i visokog obrazovanja, sigurno je nastavak destrukcije koja već sada podriva temelje društva i države. Budući da su i Marjanović i njegova izabranica formatirani u sistemu Dragana Primorca i u Sarajevu jednako podržani od istih neformalnih centara moći, teško je povjerovati da Husić-Mehmedović nije odavno “projektovana“ za ulogu koju sada igra.
Istraživački tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

plenkovic-macron-milanovic-1068x601

Macronova javna trgovina utjecajem!

Posjeta francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Hrvatskoj bila je tako očigledna manifestacija “trgovine utjecajem“, da je …

Powered by keepvid themefull earn money