Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Haris Silajdžić je najbolji zastupnik interesa Rusije u BiH!

Haris Silajdžić je najbolji zastupnik interesa Rusije u BiH!

Svi su danas spremni nedvosmisleno tvrditi da je Milorad Dodik najveći zastupnik ruskih interesa u BiH. Ima mnogo razloga i argumenata za to! Međutim, još više argumenata ima da se tvrdi da Dodik možda jeste ruski agent u bh politici, ali ne veći i pouzdaniji od Harisa Silajdžića. Dodik je, možda, pokajnik u toj politici, ali je Silajdžić istinski dokazani učinkoviti djelatnik!
Normalno, prvi pokazatelj toga je činjenica da je Haris Silajdžić srušio “aprilski paket“, koji bi nesumnjivo od BiH napravio državu poput drugih evropskih država. Dodik je tada bio na strani “aprilskog paketa“ i zastupao ideju BiH kao države! Silajdžić je zastupao nebulozne stavove, koji su bili najobičnije pseudo političke teze, koje nisu imale nikakvo uporište za realizaciju. Rezultat je vidljiv danas: BiH ne liči na državu, Dodik je otišao na drugu stranu, a od svega najveći interes ima Rusija, koja bi sa “aprilskim paketom“ izgubila skoro svaku mogućnost da direktno utiče na BiH kao državu. Zahvaljujući Harisu Silajdžiću, Rusija danas ima veliki uticaj, zapadni partneri su se pasivizirali u pitanjima oko reforme BiH, a snage disolucije su jače nego ikada! To je učinak Silajdžićevog rušenja “aprilskog paketa“.
Povlačenjem iz politike, Silajdžić je iza sebe ostavio izgrađenu mrežu suradnika, koji su kroz institucije sistema i javno mnijenje uticali na dezintegraciju BiH. Brojni njegovi “kadrovi“, poput Muharema Cere, Ahmeda Žilića, Muharema Avdispahića, Azre Hadžiahmetović, a prije svih Safeta Oručevića kao i drugih manje ili više istaknutih dezintegratora BiH, bitno s uticali na to da današnja BiH mnogo više bude geografski prostor a ne država! Gdje god je to bilo moguće postavljene su barijere razvoju države i učinjeno da generatori razvoja budu destabilizirani, ili potpuno stavljeni van funkcije. Najbolji primjeri za to su u obrazovanju i znanosti, kao glavnim generatorima razvoja, gdje su Silajdžićevi “kadrovi“, podržani cijelom mrežom kojoj pripadaju doveli do potpunog zaustavljanja evidentnog progresa koji je postojao do 2010. Takvo stanje u potpunosti pogoduje interesima Rusije na Balkanu!
Silajdžićeva mreža skoro u potpunosti je prekrila javni prostor u BiH. U medijima koji su pod kontrolom ove mreže postoje “crne liste“ imena koja se nikada ne smiju pojaviti u javnom prostoru! Istovremeno, postoje “bijele liste“ sa imenima onih kojima treba neprekidno davati medijsku podršku i promovirati ih na svaki način. Činjenica da bh mediji, posebno sarajevske televizijske kuće sistemski promoviraju neznanje, nekulturu i nekompetentnost, na najbolji mogući način pokazuju da mediji u BiH subverzivno destruiraju naše društvo. Na taj način se stvara osjećaj beznađa, obezglavljenosti i haosa u kojem se društvom upravlja iz neformalnih centara moći, a ne iz institucija. Odabrani pojedinci, u cilju postizanja određenih interesa, dobijaju neformalnu moć i promociju koja nema nikakvu kvalitativnu osnovu. Tako uzori u BiH postaju besprizorne osobe, a vrijednosti koje se poštuju u modernom svijetu bivaju predstavljene kao “nedosegljivi ideal“, koji pri tome još i ne pripada bh tradiciji! Odrođavanje i odaljavanje od modernog svijeta, koje se dešava po medijskom diktaturom medija koje kontrolira Safet Oručević, Silajdžićev glavni politički igrač, strateški je interes Rusije!
Političko mrvljenje i slabljenje “građanske politike“ u BiH, na kojem kontinuirano radi, opet onaj isti Silajdžićev “glavni igrač“, Safet Oručević, nesumnjivo je od direktnog interesa svima onima koji su protiv BiH kao države, a u prvom redu je u ruskim interesima! Mešetarenje i moderiranje kojekakvih političkih dogovora, za koje se specijalizirao Oručević, način je na koji je do sada permanentno slabljena politika usmjerena na BiH kao evropsku državu. Cilj ovog subverzivnog djelovanje je obesmisliti svaki politički angažman i svako ozbiljnije političko nastojanje da se od BiH napravi građanska i moderna država. Taj cilj u potpunosti odgovara ruskim interesima i vrlo je vjerovatno i kreiran u njihovim obavještajnim centrima.
Naša analiza pokazuje da se u svim sferama ruskih interesa pojavljuje mreža Silajdžićevih suradnika, koje je uvijek djelovala u pravcu razbijanja državnosti BiH. Milorad Dodik, koji se obično uzima za glavnog ruskog “igrača“ u BiH, samo je sporedna ličnost, osoba koja odvlači pažnju da bi “glavni igrač“ mogao odigrati ono što se očekuje od njega. Ne treba sumnjati da će i neminovna politička marginalizacija Dodika u konačnici biti samo još jedan od poteza kojim će se prikrivati subverzivno djelovanje koje svoj centar ima u Sarajevu, ne u Banja Luci! Uostalom, šta je nacionalistička politika postigla inicijativama koje su dolazile iz Banja Luke? Veoma malo! Inicijativama koje su dolazile iz Sarajeva, nečinjenjem, pogrešnim činjenjem, apsurdnim djelovanjem i maloumnim stavovima političara iz Sarajeva BiH kao država je puno više ugrožena, nego banjalučkim ekstremizmima! Nije li krajnje vrijeme da se ostvarenje ruskih interesa na Balkanu sagledava iz perspektive političkih akcija iz Sarajeva, koje su po državu BiH opasnije od već proklamiranih estremističkih stavova Banja Luke ili Širokog Brijega. Uoga Harisa Silajdžića ovdje se pokazuje potpuno ruskom!
Analitički tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

forto

Bezgranična nesposobnost Fortine vlade: obustavljeno revakcinisanje!

Revakcinisanja neće biti do daljnjeg! Odnosno, do dolaska vakcina, a kada će vakcine doći, nije …

Powered by keepvid themefull earn money