Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Fortina vlada za direktora SC želi postaviti za kriminal optuživanog Ahmeda Mulaibrahimovića!

Fortina vlada za direktora SC želi postaviti za kriminal optuživanog Ahmeda Mulaibrahimovića!

Postaje sve jasnije da Fortina vlada, vodeći se istim principima kojim su vladale SDA i SBB, želi na mjesto direktora Studentskog centra postaviti za kriminal optuživanog, odnosno prijavljivanog, Ahmeda Mulaibrahimovića! Portal Ekran.ba je došao u posjed dokumenta broj 115/21 od 19. 3. 2021. godine, u kojem Sindikalna organizacija JU Studentski centar nadležne eksplicitno obavještava da je Ahmed Mulaibrahimović za njih neprihvatljiv kao VD direktor SC! U dopisu Sindikat SC obavještava predsjedavajućeg Skupštine KS i opskurnu ministricu VO, da se SC nalazi u iznimno teškoj situaciji zbog toga jer nema imenovanu novu upravljačku strukturu. Opstanak firme je doveden u pitanje.
Istovremeno, naglašavajući da se ne žele baviti raspoređivanjem kadrova u upravljačke organe, što je funkcija Vlade KS, Sindikat SC eksplicitno obavještava nadležne da je Ahmed Mulaibrahimović apsolutno neprihvatljiv na funkciji VD direktora, te da bi njegovo eventualno imenovanje dovelo do dodatnog pogoršanja staja u SC! U svom dopisu oni naglašeno kažu: “Ovim putem želimo da kažemo da Sindikat i uposlenici JU “Studentski centar“ Sarajevo neće i ne mogu prihvatiti imenovanje pomenute osobe na poziciju VD direktora jer bi ovim bio ugrožen daljnji opstanak Ustanove, te ćemo poduzeti sva raspoloživa sredstva da do toga ne dođe i time zaštitimo Ustanovu od takvog scenarija. Želimo naglasiti da se radi o osobi koja nema nikakav kredibilitet unutar ustanove, osobi koja je predmet raznih istraga zbog svog rada unutar naše Ustanove, osobi koja je zbog svog nesavjesnog rada bila otpuštana i smjenjivana u proteklom periodu. Kao sindikat pomenutog smatramo za jednog od odgovornih za situaciju u kojoj se nalazi naša ustanove. Posebno moramo istaći da porodica našeg rahmetli ubijenog predsjednika Sindikata Almira Škrijelja pomenutog dovodi u vezu sa odgovornošću i smatra za jednog od odgovornih za ubistvo. Također isti se smara odgovornim za nehumano i bespotrebno izbacivanje studenata i studentskih stvari iz studentskih domova iz prošle godine, na početku pandemije corona virusa, gdje je nanesena ogromna šteta za Ustanovu i studente koji i danas potražuju nadoknadu štete za taj period.“ Dopis završava konstatacijom da je za uposlenike neprihvatljivo imenovanje Mulaibrahimovića, koje oni neće dopustiti i pozivaju MInistarstvo da imenuje bilo koga drugog, osim za kriminal optuživanog Mulaibrahimovića.
Ovakvom stavu Sindikata, pridružila se i studentska organizacija, koja je potvrdila navode i zahtjeve Sindikata. Studenti su naglasili i to da su zahvaljujući Mulaibrahimovićevom djelovanju bili izloženi zarazi od koronavirusa.
Kako je moguće da ovakva, očigledno neprihvatljiva osoba bude u kombinaciji za najodgovorniju funkciju? Navodno srodstvo Mulaibrahimovićeve supruge sa premijerom Edinom Fortom, jedan je od razloga koji se spominju kao argument za imenovanje neprihvatljivog djelatnika SC. Međutim, prema saznanjima portala Ekran.ba, postoji i drugi, jednako jak razlog, koji je moguće veza za nezakonite stvari koje su se dešavale u JP Vodovod i kanalizacija (ViK) u vrijeme dok je direktor ovog preduzeća bio današnji ministar komunalne privrede Enver Hadžiahmetović. Naime, u vrijeme Hadžiahmetovićevog direktorovanja u ViK, Mulaibrahimović je bio član Nadzornog odbora ovog preduzeća i davao je punu podršku Hadžiahmetoviću! Navodno su ostali razni suspektni rashodi i utrošci, koje je Mulaibrahimović kao član NO pokrio sa Hadžiahmetovićem. Sadašnja “igranka“ oko imenovanja direktora JU SC, vraćanje je dugova iz ViK i vremena kada je tamo direktorovao Hadžiahmetović.
Prema saznanjima koja smo dobili od izvora u Vladi KS, Hadžiahmetović je zagovornik postavljanja Mulaibrahimovića za VD direktora, što Forto, da li zbog tazbinskih odnosa ili ne, navodno podržava. Budući da je Hadžiahmetović kadar Naroda i pravde, ovo je prvi očigledan primjer kako NiP postavlja kadrove i kako im nije problem da uprkos očigledno sumnjivim stvarima, za direktore gura i osobe sumnjičene za kriminal i uništavanje javnih institucija. Nelegalna i nezakonita ministrica Husić-Mehmedović ukoliko preuzme na sebe imenovanja u javnim ustanovama, bez sumnje će počiniti krivično djelo, jer je njena pozicija presudom Ustavnog suda FBiH postala nezakonita! Prema našim informacijama, ona je bila spremna imenovati za kriminal prijavljivanog Mulaibrahimovića, ali ta njena spremnost do danas ipak nije rezultirala imenovanjem iz proceduralnih razloga. Da li će na kraju Forto (slušajući suprugu ili ne) i Hadžiahmetović po svaku cijenu  na mjesto VD direktora imenovati osobu osumnjičenu za kriminal, ostaje da se vidi, ali je već činjenica da je takva osoba u kombinaciji za direktorsko mjesto, sama po sebi skandalozna! Portal Ekran.ba će nastaviti pratiti dešavanja oko imenovanja VD direktora SC.
Istraživački tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

thumbs_b_c_de9adca83be07b833107c6c3846cea58

Rezultat Izetbegovićeve vanjske politike: “bratska“ Turska neuporedivo manje pomogla BiH od “neprijateljske“ Srbije!

Srbija samo Sarajevu donira 20 000 vakcina! To je najnovija vijest. Nešto starija vijest je …

Powered by keepvid themefull earn money