Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Samo na N1 – lažna predstavljanja i promocija sumnjivih likova!

Samo na N1 – lažna predstavljanja i promocija sumnjivih likova!

Paraobavještajna televizija N1, koja u BiH ima očigledni zadatak sluđivanja javnog prostora, odavno je prepoznata kao mediji u funkciji destrukcije društva. U tom cilju na ovom paraobavještajnom mediju promoviraju se sumnjivi likovi, stvaraju lažne “veličine“, diletanti koji govore ono što svaki građanin BiH zna bivaju predstavljeni ekspertima, nekultura se predstavlja kulturom, uz što idu i obavezne “crne liste“ na kojima su imena onih koji se nipošto ne smiju pojavljivati u javnosti. Zato na N1 imaju “inventarne“ goste, uvijek ista lica, koja čine listu od dvadesetak onih koji govore ono što centri moći misle, kao i onih koji se, kao potpuno nevažne osobe, povremeno ubacuju da bi malo “razrijedili“ gusti mulj koji stvaraju lica standardne postave.

Ima, međutim, i onih koji se ubacuju kao “novi igrači“. Portal Ekran.ba je već pisao o suspektnim radnjama vezanim za osnivanje i zatvaranje farmaceutskih komora budući da se oko toga vrti veliki novac i uticaj, bilo je jasno da paraobavještajni centri moraju imati udjela u svemu tome. Da je to tako, potvrdila je N1, predstavljajući Zahidu Binakaj, osobu koja se spominje u suspektnim radnjama, kao svoje “novo lice“ sa starim i odavno poznatim ciljevima. Paraobavještajna N1 je po običaju servirala građanima neugodno iznenađenje, dajući udarne termine marginalnoj apotekarici iz Tešnja Zahidi Binakaj. U njenom nastupu čuli smo sve ono što svi znaju već godinu dana, od početka pandemije. Dok je neugledan novinarka apotekaricu nazivala „doktorice“ ona se infantilno smješkala i pričala gluposti. Nismo uspjeli otkriti niti jedan novinarski razlog zašto bi ova “folklorna farmaceutkinja“ bila pozvana na jedan mediji. U telopu priloga je išao naziv „predsjednica Komore farmaceuta FBiH“.

Ponukan nebuloznim prilogom paraobavještajne televizije, naš istraživački tim se bacio na posao i saznao sljedeće:

Prvo smo kontaktirali navedenu komoru tj. neke njene članove i dobili šokantan odgovor, da je folklorna farmaceutkinja smjenjena sa čelne funkcije radi finansijskih malverzacija i neetičkog ponašanja. Dakle, N1 je, kao i mnogo puta do sada, samo sada ekstremnije, lažno predstavila svoju gošću! Polazeći od toga da ako falsificira funkciju gošće, nije daleko od istine da je na N1 sve u vezi nje falsifikat. Kontaktirali smo farmaceutske fakultete u BiH, odnosno osobe upućene u njihov rad, i dobili sljedeće odgovore: u Mostaru nikada nisu čuli za dotičnu, u Sarajevu su naveli da je diplomirala na ovom fakultetu i ništa više, u Tuzli rekoše da je tu magistrirala i stekla zvanje mr. sc. ph, ali da ne znaju kada, kako i da li je završila postdiplomski studij. Najzanimljiviji je odgovor sa banjalučkog Farmaceutskog fakulteta, gdje nam je rečeno da su čuli za nju, da je u kontaktu sa profesorom Rankom Škrbićem i da se njemu obratimo. Znajući za Škrbićevu ljubav prema novcu, ostavili smo mogućim da nije daleko od istine da je dotična kupila i zvanje za koje se prijavila. Sramotno je da se pomoću para može sve kupiti, i zvanje i titula, ali njeno neznanje je upravo potvrda svega navedenog.

Sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu imamo podatke da je na račun Zahide Binakaj,  odnosno njene apoteke Viola, uplaćeno više desetina hiljada maraka!Ostalo je nejasno kakav to poslovni odnos ima KCUS sa mjesnom apotekom u Tešnju? Indicije upućuju na to da se radi o pranju novca i da je apoteka Zahide Binakaj samo posrednik u izvlačenju novca koji je završio u džepovima trećih osoba. U svakom slučaju, činjenica da KCUS u visini desetina hiljada maraka posluje sa jednom mjesnom apotekom, odnosno provincijskom apotekarskom firmom, dovoljna je da se dođe do osnovanih sumnji u kriminalne aktivnosti. Posebno kada se ima uloga koju je Zahida Binakaj odigrala u formiranju Federalne farmaceutske komore, oko koje se vrte veliki novci.

Prema saznanjima do kojih smo došli od izvora iz Tužilaštva KS, protiv Zahide Binakaj, Marina Crnogorca, Vere Kerlete te Upravnog odbora na čelu sa Seadom Osmančevićem se vodi postupak radi finansijskih malverzacija i propusta u radu. Ovo navodimo jer je već Zahida Binakaj bila procesuirana za ista nedjela ali je tadašnja tužiteljica Dalida Burzić oslobodila radi nedostatku dokaza. Budući da su rabote Binakaj veoma suspektne, a znajući kako je “radila“ Dalida Burzić, tadašnje odbacivanje prijave je više nego sumnjivo, posebno s obzirom na nove prijave i informacije koje govore o djelovanju Binakaj. Stoga će biti interesantno vidjeti kako će se postupajuća tužiteljica odnositi prema materijalu iz prijave koju procesuira.

N1 televizija je inače sakupljač nekompetentnih, ali sa političkim centrima moći uvezanih komentatora tipa Marjanović, Kazaz, Marić itd. Zato je interesantno da je Binakaj postala gošća ove televizije, koja je po svemu dio paraobavještajnih mreža u BiH. Očigledno, Binakaj svoje nastupe u javnom prostoru, putem N1, nije zaslužila znanjem, nego nekim rabotama koje su mile onima čije navode izvršavaju uposlenici ove paraobavještajne televizije. Bit će interesantno vidjeti kako će i kuda ići dalja priča sa “folklornom farmaceutkinjom“, kako Zahidu Binakaj nazivaju u farmaceutskim krugovima.

Istraživački tim

Ekran.ba

About Ekran

Check Also

thumbs_b_c_de9adca83be07b833107c6c3846cea58

Rezultat Izetbegovićeve vanjske politike: “bratska“ Turska neuporedivo manje pomogla BiH od “neprijateljske“ Srbije!

Srbija samo Sarajevu donira 20 000 vakcina! To je najnovija vijest. Nešto starija vijest je …

Powered by keepvid themefull earn money