Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Avdispahić pokazao zašto visoko obrazovanje u BiH propada!

Avdispahić pokazao zašto visoko obrazovanje u BiH propada!

Ko se još sjeća propalog rektora Univerziteta u Sarajevu (UNSA) Muharema Avdispahića? Vjerovatno samo oni koji znaju da je ovaj lažni znanstvenik bio prvi rektor u povijesti UNSA koji nije dobio povjerenje za drugi mandat na funkciji koju je obavljao. Avdispahić je iza sebe ostavio haos, razjedinio Univerzitet, čak pokušao UNSA da pretvori u islamski univerzitet. Od univerziteta koji je na Webometrics listi bio plasiran na 722. mjestu, UNSA je došao na skoro 2000. poziciju, oko koje se i danas vrti. Može se reći da je Muharem Avdispahić u stvari srušio UNSA kao međunarodnu instituciju. Za to nedjelo njegove kćerke su nagrađene prestižnim radnim mjestima, a supruga Jasminka je čak mjesecima dobijala plaću, mada nije radila, niti se pojavljivala pred kolegama.
Taj i takav Muharem Avdispahić ovih dana u nekim krugovima UNSA pokušava biti rehabilitiran. Pojavljuje se informacija da je on “ostvario značajan uspjeh“, objavljujući neki svoj članak u čaopisu Američkog matematičkog društva (American Mathematical Society) koji nosi naslov Methematics of Computation. Upravo novo, preduskršnje “ukazanje“ Muharema Avdispahića slika je i prilika jednog od glavnih razloga propadanja i uništavanja visokog obrazovanbja u BiH! Stvaranje lažnih veličina i uspjeha, jedna je od poluga kojom je uništavano visoko obrazovanje i znanstveni rad u našoj zemlji. Avdispahićevo “preduskršnje ukazanje“ najbolji primjer je toga.
Dakle, Avdispahić i njegovi pomagači na UNSA žele kao “veliki uspjeh“ predstaviti objavljivanje članka u jednoj od publikacija Američkog matematičkog društva. Pritom se, naravno, u promociji ovog lažnog uspjeha, ne kaže da Američko matematičko društvo nije nacionalna organizacija, nego jedno od nekoliko stotina matematičkih udruženja koja djeluju u USA. Niti jedno od tih udruženja, a posebno ne Američko matematičko društvo, nemaju karakter društva izvrsnosti! Ovo društvo, kao i druga slična u USA, okuplja sve koji se zanimaju za matematiku, od istraživača do studenata/učenika! Kao takvo ono organizira razne sastanke, vrlo rijetko znanstvene skupove međunarodnog znanstvenog ranga. NJemu je u opisu popularizacija matematike i objavljivanje matematičkih žurnala, kao što e Mathematics of Computation, jedan  od žurnala Društva, u kojem je i Avdispahić uspio da proturi svoj člančić. Na taj način je od propalog rektora i dokazano neuspješnog znanstvenika i profesora, pokušano da se stvori “uspješan znanstvenik“!
Istovremeno, sakriva se činjenica da je Muharem Avdispahić jedan od primjera nezakonitog, moglo bi se reći čak kriminalnog dobijanja zvanja i titula na UNSA. Avdispahić u svojoj bijednoj karijeri nije uspio napisati niti jednu knjigu, što mu je bila obaveza za izbore u zvanja, a i njegovo povezivanje za američkim društvom matematičara može da zahvali ne svojim “uspjesima“, nego “bliskoj suradnici“ Lejli Smailović, inače njegovoj nekadašnjoj studentici i doktorandici koja je danas profesorica na UNSA. Po mnogo čemu kontroverzan, ovaj odnos sa Smailović Avdispahiću je jedina “referenca“ izvan BiH, o čemu i danas kruže opskurne priče u akademskim krugovima.
Avdispahić, drugim riječima, čak ni sa jednim američkim udruženjem matematičara ne bi imao vezu da nije povezan sa Smailović. Samo u slučajevima kada se nekoga želi ispromovirati kao lažnu veličinu, djelovanje u nekom međunarodnom udruženju koje nema nikakav prefiks izvrsnosti se uzima za “uspjeh“, a objavljivanje u jednoj od publikacija za “dokaz uspjeha“. Upravo to je slučaj sa Avdispahićevim poznim “znanstvenim uspjehom“.
Brojni su primjeri u kojima je bh javnost navlačena ludačka košulja kroz stvaranje lažnih znanstvenih, kulturnih, sportskih i inih veličina. Rezultat je bio razaranje pojedinih oblasti i uništavanje javnog mnijenja, uz izolaciju BiH od modernog svijeta. U BiH se željelo pokazati da ništa nema toliku vrijednost, do ono što mahalski krugovi proglase vrijednošću. Tako i Muharem Avdispahić, koji predstavlja vedetu mahalskog i paraobavještajnog polusvijeta u BiH, “vedeta je i u Americi“, jer objavljuje svoje člančiće kad god želi u njihovom matematičkom udruženju! Niko ne kaže da takvih udruženja ima na stotine u USA i da na stotine njih ima svoje publikacije koje se brojčano izražavaju u hiljadama, ali da niti jedna nema visoku znanstvenu reputaciju koju imaju jedino izdanja prestižnih univerziteta u USA. Činjenica da je nešto neko negdje objavio predstavlja se činjenicom kvaliteta, a šuti se o tome da iza tih objavljivaja ne stoji  nikakav kvalitet, a najčešće stoje uplate na račun onih koji su objavili neku besmislicu poput Avdispahićevog “uratka“. Istovremeno, šuti se i zabranjuje se govoriti o najprestižnijim kongresima i rezultatima koje su ostvarivali oni koji ne pripadaju krugovima kojim pripada Avdispahić i slični njemu.
Onoliko glasno koliko se govori o besmislicama i glupostima likova poput Muharema Avdispahića, nastojeći da se tom drekom stvori neki “uspjeh“, jednako glasno se šuti o istinskim uspjesima onih koji nisu pod kontrolom paraobavještajnih mreža u BiH! Najbolji primjer za to je profesorica Mirjana Vuković, koja je doslovno otjerana sa UNSA, a ima znanstvene reference kakve Muharem Avdispahić i slični likovi ne mogu steći ni za tri života! Na UNSA postoji veći broj pojedinaca koji su međunarodno priznati u svojoj oblasti, ali su zabranjeni za javnost u BiH! Takvi pojedinci ne mogu svoju djecu zaposliti u BH Telecomu, niti im djeca postaju sudije na izmišljenim referencama i fingiranim izborima kriminaliziranog VSTV! Takve privilegije rezervirane su za Avdispahića i one koji dobacuju samo do međunarodnih udruženja u kojima glavninu čine studenti i srednjoškolski profesori, a što se u BiH želi predstaviti ogromnim “uspjehom“.
Najnovija promocija dokazano neuspješnog profesora Muharema Avdispahića, nije bez ikakvog smisla. Kako saznaje portal Ekran.ba, Muharem Avdispahić ovu promociju uzima za predizbornu kampanju svog novog juriša na ANU BiH! Vječito u borbi za priznanjima i promocijom, psihotični profesor bi na kraju svoje zaista bijedne karijere želio da se “zakiti“ i titulom akademika. Kada je sve drugo mogao, zašto ne bi i to, logično je razmišljanje takvih likova. ANU BiH odavno treba rekonstrukciju i čišćenje od raznih Avdispahića koji su se tamo uvukli, a što se vidi u šutnji ove institucije i njenom indiferentnom odnosu spram dešavanja u društvu. Za takve kao što je Avdispahić, ANU BiH je samo estradna predstava, a za bh društvo ona bi morala biti oslonac i putokaz. Sve dok to ne postane, Akademija će biti meta raznih kvaziintelektualaca poput Avdispahića i stalno sanjani san šizofrenih snoviđenja.
Istraživački tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

Ima li simbolike: iste večeri kada je BiH dobila zeleno svjetlo za (pre)govore o pridruživanju EU, njena nogometna reprezentacija je na svom terenu savladana od Ukraine!

Euforija zbog otvaranja vrata BiH za (pre)govore koju je širila “trojka” bila je na svom …