Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Komšićevo razotkrivanje Johanna Sattlera i politike EU!

Komšićevo razotkrivanje Johanna Sattlera i politike EU!

Reagiranjem na politiku koju EU provodi u BiH, konkretno na angažman Johanna Sattlera u BiH. Željko Komšić je rekao ono što svi koji prate dešavanja u našoj zemlji već odavno znaju. Johann Sattler je najviše pogođen Komšićevim non-paperom, jer on ovdje nudi i promovira nešto što nisu evropske vrijednosti niti norme, veoma često zaboravljajući ljudska i građanska prava, a sve na liniji ispunjavanja želja Dragana Čovića i podrške etničkoj podijeljenosti BiH.  Evropski autoriteti iz ustavnog prava, kao što je, primjera radi, Joseph Marko, nekadašnji sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, nedvosmisleno ukazuju na to da je presuda „Ljubić“ provedena i da nema potrebe u tom dijelu intervenirati na Izborni zakon, što Sattlera ne zaustavlja da nastavi sa svojom upitnom agendom. Takav Sattlerov odnosu ukazuje da njegovi ciljevi nisu usmjereni prema poštivanju EU normi u BiH, nego stvaranju države-slučaja u kojoj će važiti pravila koje ne važe nigdje u Evropi.

Svoje namjere Sattler je pokazao i time što promovira sumnjive “evropske zakone“ u Bosni i Hercegovini, kao što je reforma pravosudnog sistema ili reforma VSTV-a, na jedan minimalan i neodgovarajući način, na što mu Venecijanska komisija kaže da to nije uredu niti prihvatljivo. Nije li to nije jasan pokazatelj da Sattler svih 14 ključnih prioriteta posmatra statistički i nesadržajno, ne nudeći prijeko potrebne reforme koje zahtijevaju evropske integracije, već one minimalne kojima se ne ispunjava tih famoznih 14 ključnih prioriteta, ali bi se to u Bruxellesu moglo voditi kao da je posao obavljen. Kako, to očito Sattleru nije važno.

Njemu je, po svemu sudeći, važno da ispuni zahtjeve Dragana Čovića i time podrži interese Rusije na Balkanu. Teško je vjerovati da je Sattler toliko neupućen i toliko nestručan da predlaže neka rješenja koja su očigledno u suprotnosti sa EU standardima i proklamiranom politikom. Mnogo je lakše prihvatiti da je Sattler u funkciji političkih interesa Rusije, sa namjerama pogubnim po budućnost BiH. Koliko god se to činilo radikalnim, možda i dilomatskim skandalom, Sattleru bi u BiH trebalo uskratiti mogućnost utjecaja na političke tokove i uspostavljanje nove legislative koja bi bila okvir za EU integracije. U konačnom, ako je Sattler zaista predstavnik te EU u koju se BiH treba integrirati, onda je bolje da do integracija nikada ne dođe.

About Ekran

Check Also

Ima li simbolike: iste večeri kada je BiH dobila zeleno svjetlo za (pre)govore o pridruživanju EU, njena nogometna reprezentacija je na svom terenu savladana od Ukraine!

Euforija zbog otvaranja vrata BiH za (pre)govore koju je širila “trojka” bila je na svom …