Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Kvartilom ih, Muhareme!

Kvartilom ih, Muhareme!

Prvobitno nismo imali informaciju da je nova (samo)promocija Muharema Avdispahića usmjerena na nešto više od još jednog juriša ovog znanstvenog delikventa na članstvo u ANU BiH! Prema informacijama koje smo dobili od čitalaca sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu (PMF), Avdispahić ne juriša samo na ANU BiH, nego se i grčevito bori da ostane u nekom radnom odnosu na PMF. On je, naime, već odavno trebao biti u mirovini, ali je svojim trange-frange kombinacijama “izboksao“ ostanak u radnom odnosu do kraja tekuće školske godine. Sada se taj kraj bliži i poznati akademski prestupnik na svaki način pokušava da sebi obezbijedi neki status na Fakultetu.
Za takvu akciju najpogodniji je patent cirkuskog znanstvenika Damira Marjanovića, koji nosi naziv “kvartila“! Kvartile su, najjednostavnije rečeno, oznake za skupinu publikacija koje imaju određeni stupanj navođenja u drugim publikacijama. Prema broju navođenja, određena publikacija se svrstava u Q1, Q2 itd. Marjanović je ovaj patent nepismenim političarima poput čuvenog Elmedina Dine Konakovića “prodao“ kao oznaku “izvrsnosti“ časopisa, a u suštini se radi o oznaci komercijalnosti jedne publikacije. Primjer za to je, između ogromnog broja drugih i publikacija u kojoj Avdispahić pokušava naći spas od mirovine i svoj profesorski staž produžiti do kraja života, zauzimajući mjesto mlađim i sasvim sigurno sposobnijim od njega. O čemu se radi?
Muharem Avdispahić je, kako je već objavio portal Ekran.ba, objavio jedan manji člančić u časopisu Mathematics of Computation, Američka udruga matematičara. Ništa ne bi bilo sporno da Avdispahić ovo nije predstavio “značajnim uspjehom“! Doduše, za njega ovako nešto sasvim sigurno jeste značajan uspjeh, ali ne i za javnost, koja je otkrila da se radi o publikaciji organizacije koja, praktično, okuplja matematičare i ljubitelje matematike. U svom proglašenju “značajnog uspjeha“, Avdispahić navodi da je ovaj časopis u Q1 grupaciji publikacija, htijući time dati argument za tvrdnju da se radi o znanstveno referentnom tekstu koji je napisao.
Međutim, Mathematics of Computation je publikacija koja svoje svrstavanje u Q1 zahvaljuje prije svega činjenici da Američka udruga matematičara okuplja veliki broj učenika/studenata i srednjoškolskih profesora. Kao takva publikacija Mathematics of Computation se distribuira na veliki broj adresa i dobija veliki broj navoda, koji u najvećem dijelu (da ne kažemo isključivo!) nisu znanstvene prirode i u kontekstu znanstvenih istraživanja, nego školske upotrebe i konsultativnog tipa za nastavnike matematike.
Eto, toliko o Marjanovićevim “kvartilama“, koje očigledno nemaju druge namjene u BiH nego da unište kriterije znanstvenog vrednovanja. Muharem Avdispahić je to zorno pokazao! Oni koji slijede Marjanovićeve cirkusarije, nema sumnje da su protiv razvoja istraživačkog rada u BiH, posebno protiv razvoja društvene i humanističke misli u našoj zemlji. “Kvartile“ su poluga kojom tipovi poput Muharema Avdispahića treba da bombarduju javnost i prave budalama sve one koji znaju šta je evaluacija znanstvenog kvaliteta, uništavajući na taj način ne samo ono što već postoji, nego i ono što bi tek trebalo da se razvije, u smislu znanstvenog podmlatka. Ubleha kojom je Muharem Avdispahić pokušao obmanuti javnost, ne samo da je pokazala na koji način se stvaraju lažne veličine u bh društvu, nego je i do  kraja ogolila “kvartila-famu“, koju je poznati cirkuski znanstvenik Damir Marjanović režirao prema nacrtima iz glave Dragana Primorca, ekstremnog desničara hrvatske politike.
“Kvartila“, kako to samo fancy zvuči! I ne samo to, nego nam ta fancy riječ omogućava da se rješimo onih dosadnih znanstvenika koje ništa ne razumiju prosječni građani i da dobijemo mislitelje poput Marjanovića koji govore baš ono što svi znamo i nemamo problem da ih razumijemo! “Kvartila“, čarobna riječ kojom razni Avdispahići postaju “znanstvenici“ i koja nas uvjerava da i sami možemo biti znanstvenici ukoliko nosimo naušnice i imamo fancy naočale, poput paragenetičara Marjanovića!
Istraživački tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

Ima li simbolike: iste večeri kada je BiH dobila zeleno svjetlo za (pre)govore o pridruživanju EU, njena nogometna reprezentacija je na svom terenu savladana od Ukraine!

Euforija zbog otvaranja vrata BiH za (pre)govore koju je širila “trojka” bila je na svom …