Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Forto, forte, fortissimo

Forto, forte, fortissimo

Povodom protesta studenata smještenih u studentskim domovima u Sarajevu, javnosti se obratio i premijer KS Edin Forto. Bolje bi bilo da nije! Tom prilikom Forto je demonstrirao svoju već odavno poznatu nesposobnost da upravlja dešavanjima u KS, ali i visoki stupanj bezobrazluka! Naime, odgovarajući na pitanja novinara, Forto je praktično stavio metu na čelo uposlenicima Studentskog centra (SC), izjavljujući kako se radi o rodbinsko-stranačkoj firmi! Pritom, naravno, nije rekao da još uvijek nije odustao od postavljanja svog zeta na mjesto VD direktora.
Ne samo da nije ništa rekao o ovom skandalu, nego je sve druge optužio za nepotizam. Istovremeno, nije niti jedne riječi progovorio o tome šta je dvojac Tarik Curić i Ahmed Mulaibrahimović proteklih godina radio u SC! Edin Forto je, nakon svega, samo pokazao da je uistinu temeljito nesposoban i spreman optuživati druge za svoju nesposobnost. Na samom kraju svog obraćanja, on je rekao ono što je portal Ekran.ba davno najavio kao cilj SBB sa ovom ustanovom: konačno uništavanje SC i prepuštanje studenata u ruke privatnika.
Ne treba biti naivan, Forto jeste nesposoban, ali nije glup! Cijeli koncept njegove vlade vrti se oko destrukcije Univerziteta u Sarajevu. SC je servis Univerziteta, koji je Radončićev SBB već dobrim dijelom uništio i otvorio vrata privatnim firmama, koje niti su u stanju, niti imaju interes pružati usluge Univerzitetu i studentima. Činjenica da ustanova koja je nekada davala usluge desetinama hiljada, danas opslužuje svega par stotina studenata, ne govori samo o tome da je na sceni uništavanje SC, nego i uništavanje UNSA. Bez SC UNSA nema kapacitet da ostane bh univerzitetom i može se svesti samo na opseg Kantona. Forti, Marjanoviću i njihovoj bestidnoj lažnoj ministrici to je očigledno cilj!
Uništavanje SC, odnosno konačni stečaj ove javne ustanove, nije samo privredno, nego i akademsko i kulturno pitanje. Sarajlije su svjedoci da od dolaska Forte na čelo Vlade KS, u oba slučaja, Sarajevo kao kulturni i akademski centar rapidno propada! Optužbe da su uposlenici SC rodbinsko-stranački kadrovi ne samo da su nepristojne i nedostojne jednog premijera (makar on bio i Forto), nego su i moralno nedopustive u okolnostima u kojima isti taj koji iznosi te optužbe sprema supruga svoje bliske rodice za direktora SC. Slučaj SC pokazuje slijedeće: vlast koju je predvodila SDA je bila ispod civilizacijske razine, a vlast koju predvodi Forto je ispod razine vlasti SDA. Uostalom, građani Sarajeva to svakodnevno mogu da vide, a uposlenici SC to osjećaju na vlastitoj koži.
Vlast koja ne želi da primi rukovodstvo firme, vlast koju predvodi Forto, optužuje isto to rukovodstvo samo zato da bi sakrila činjenicu da ne želi da zna za dokaze kriminala koji je počinjen posljednjih godina i to u režiji onoga koga Forto favorizira za poziciju VD direktora. Takva vlast Kanton je uvela u najveću poslijeratnu krizu, a uposlenike SC dovela u situaciju da se moraju boriti za opstanak svoje firme i egzistenciju svojih obitelji! To je ona vlast koja je obećavala da će biti drugačija, ali nije rekla da će u toj drugačijosti biti gora od SDA vlasti!

About Ekran

Check Also

Lubenica po običaju – drsko i glupo!

Nermin Nikšić, popularni Lubenica, oktroirani premijer i predsjednik SDP BiH, pohvalio se da je razgovarao …