Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Promjene u BiH mogu krenuti jedino iz Sarajeva!

Promjene u BiH mogu krenuti jedino iz Sarajeva!

Situacija u BiH je takva da država i društvo stoje potpuno paralizirani. Stagnacija i propadanje su realno stanje BiH pod vlašću nacionalista. Pritom uopće nije važno koje boje i koje forme su nacionalisti koji vladaju. Oni, u svakoj boji i svakoj formi, sa sobom nose propast i ukidanje budućnosti za građane koji ih biraju.
Najbolji pokazatelj toga je danas Banja Luka. Gradonačelnik Draško Stanivuković je pobijedio SNSD, ali on nije nikakva promjena! Njegovo podržavanje i jahanje na četničkoj ideologiji i politici pokazatelj je da ne samo da nije odmakao od Dodika, nego je u mnogo čemu gori od njega. Građani Banja Luke danas se mogu uvjeriti u to! U gradu nema promjena, izuzev personalnih, a svakim danom je jasnije da Stanivuković ne zna šta bi sa vlašću koju je osvojio, izuzev da nastavi sa četnikovanjem i napadanjem Do-Doa.
Vrlo slična situacija je i u Sarajevu. Doduše, u Sarajevu ni blizu nema toliko nacionalizma u vlasti, ali ima dovoljno desničarenja! Iznad svega sarajevska vlast je oslonjena na diletantizam i samoreklamiranje iza kojeg ne stoji ništa! Stoga nema dileme da sadašnja sarajevska vlast nije nikakva promjena u odnosu na SDA! Promijenila su se samo lica, ali način rada i progres u životnom ambijentu su na jednakoj razini kao i sa SDA – poboljšanja nema!
Čak i samo površno upućenim danas je jasno da BiH mora što prije doći do puta promjena. Taj put nije ni u onome što danas radi Stanivuković, kao ni u onome što radi Forto! BiH mora da se istrgne iz okova nacionalizma, desničarenja i diletantizma i da se okrene životnom prosperitetu za sve građane! Takvu vlast treba BiH! Ali, takve vlasti nema! Nema je zato jer ovo što čini vlast u našoj zemlji, svoje djelovanje ne crpi iz znanja i kulture, nego iz populizma i pomoći stranih mešetara.
Bliža povijest je pokazala da samo Sarajevo u BiH ima demokratski potencijal. Samo je u Sarajevu moguće stvoriti vlast koja će biti usmjerena prema progresu, bez populističkih vratolomija kojima se nemoć i nesposobnost žele predstaviti kao uspješnost! Promjena u BiH moguća je samo kada se promjena desi u Sarajevu, zato je odgovornost Sarajlija veća! Da je Sarajevo danas metropola evropskog profila, teško da bi Stanivuković mogao četnikovati u Banja Luci, a Do-Do vjerovatno ne bi ni bio u nacionalističkom taboru. Ne radi toga jer bi neko izvršio pritisak na ovu dvojicu, nego radi toga jer ne bi bilo moguće da pored Sarajeva u 21. stoljeću, građani za njih glasaju da bi ih oni vodili u Srednji vijek.
Promjene u Sarajevu su imperativ! One moraju doći iz “građanske politike“ koja neće ništa imati sa SDA “građanstvom“ i poimanjem “građanstva“ u govorancijama reisa Kavazovića. Upravo Sarajevo mora pokazati da je BiH moguća samo kao građanska država koja će imati mjesto za svakog pojedinca, ali i koja neće dopuštati urušavanje ustavnog poretka. Promjene u BiH moraju krenuti iz Sarajeva i one moraju značiti potpuni raskid sa svim nacionalističkim koncepcijama!
Analitički tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

srce

U FBiH zabilježen porast smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti

Istraživanje stručnjaka Zavoda za javno zdravstvo FBiH dokaz je da stanovnici Federacije BiH nisu dovoljno …

Powered by keepvid themefull earn money