Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Zašto je hidratacija važna za zdravlje?

Zašto je hidratacija važna za zdravlje?

Voda se može nadoknaditi kroz hranu i napitke. Izračunato je da od ukupnog unosa vode, 20 do 30 odsto potiče od hrane a 70 do 80 odsto od napitaka, ali ovi procenti mogu znatno da variraju, u zavisnosti od ishrane.

Obična voda je značajan izvor unosa tečnosti kod mnogih ljudi, ali brojni napici kao što su sokovi, mlijeko, gazirani napici, kafa i čaj sadrže 85 odsto vode i takođe su važan izvor vode. Pokazalo se da je raznovrsnost izvora, boja i ukusa napitaka jednako važna kao raznovrsna hrana u ishrani. Raznovrsnost podstiče veći nivo unosa i hrane i napitaka. Na primer, u jednoj studiji o unosu tečnosti kod osoba koje trče na pokretnoj traci, pokazalo se da je raznovrsnost napitaka dovela do toga da učesnici piju do 50 odsto više tečnosti nego da je dostupna bila samo voda.
Raznovrsnost takođe može da doprinese većem unosu mikro hranljivih materija. Mnogi napici obezbjeđuju važne hranljive materije, kao što su vitamini, antioksidansi i elektroliti. Voćni sokovi mogu da doprinesu da konzumiramo pet preporučenih obroka sa voćem i povrćem svakog dana. Sportski napici sadrže malu količinu šećera i elektrolita koji mogu da pomognu da se smanji disbalans vode, minerala i energije usljed fizičkog napora. Za napitke koji sadrže kofein, kao što su kafa, čaj i neki bezalkoholni napici takođe se pokazalo da doprinose hidrataciji.

Brojni su razlozi zašto raznovrsnost dovodi do većeg unosa, a među njima su prijatan ukus napitaka u poređenju sa običnom vodom, i zato mnogi ljudi odlučuju da pored obične vode konzumiraju i druge napitke.

About Ekran

Check Also

vlada ks 1

“Trojka“ svakim danom gubi povjerenje građana

Brojne afere Fortine Vlade KS, od kojih je najveća tek otvorena sa objavljivanjem Prednacrta Zakona …

Powered by keepvid themefull earn money