Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Da li će paraobavještajna Stranka za BiH biti reanimirana?

Da li će paraobavještajna Stranka za BiH biti reanimirana?

Informacije koje govore o reanimiranju “uspavane” Stranke za BiH (SBiH), posebno imena koja se spominju u ovoj akciji, izuzimajući Semira Efendića, zapravo najavljuju snažni ruski upliv u bh politiku. Navodno “približavanje”, najboljeg ruskog igrača u bh politici Harisa Silajdžića vlastitoj stranci, kao i priklanjanje ovoj propaloj političkoj organizaciji nekih istaknutih članova SDA, upućuje na to da rusko/srpska politika želi stvoriti novog poželjnog “bošnjačkog partnera”!
Projekat SBB je očigledno propao, a projekat NiP je u silaznoj putanji prije nego se vinuo u visine, tako da je, prema našim procjenama, ispravno povučen potez u pravcu zadovoljavanja ruskih interesa u BiH. Naravno, to znači da će BiH i dalje biti poprište obavještajnih borbi, a građani će moći dobiti neku vrstu presjeka onih koji su skloniji Rusiji nego Zapadu, a vrlo često su bili podržavani sa Zapada.
SBiH ukoliko bude reanimirana bit će to učinjeno isključivo zbog ostvarenja ruske dominacie u BiH i priklanjanja “bošnjačke politike” ruskim interesima, što Izetbegović i SDA nisu činili u skladu sa očekivanjima “istočnog bloka”. Takvo nečinjenje nije rađeno zbog neke ozbiljne politike ili strategije (čega apsolutno nema u bošnjačkoj politici), nego isključivo iz partnerstva sa islamskim i proislamskim  organizacijama koje nisu pod uticajem Rusije. Ukoliko dođe do reanimacije SBiH, to će biti isključivo iz ovih razloga.
Čak i ako ne dođe do toga, sama činjenica da postoje takve inicijative govori o katastrofalnoj politici Zapada prema BiH, posebno EU. Koketiranje sa Rusijom, čak otvorena podrška njihovoj obavještajnoj mreži, dovelo je do jačanja uticaja ove velesile u BiH, a samim tim i na Balkanu. Zapadne organizacije poput USAID i EU organizacija i danas podržavaju dijelove ruskih obavještajnih mreža, posebno u obrazovanju i medijima. Stoga se mora postaviti pitanje u ime kojih interesa oni to čine, kada je očigledno šta se dešava?! Da li je Zapadu važnije da nema samosvojnost i svijest o sebi, nego da njome ovlada Rusija? Birokratizirani diletanti u EU to očigledno ne mogu shvatiti kao ozbiljno pitanje.
Analitički tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

Ima li simbolike: iste večeri kada je BiH dobila zeleno svjetlo za (pre)govore o pridruživanju EU, njena nogometna reprezentacija je na svom terenu savladana od Ukraine!

Euforija zbog otvaranja vrata BiH za (pre)govore koju je širila “trojka” bila je na svom …