Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Zapad u BiH želi marionetsku vlast

Zapad u BiH želi marionetsku vlast

Najnovije najave koalicije građanskih stranaka sa desničarima, što je već viđeno u Sarajevu, i ultradesničarima, uključujući i četničke elemente i klerofašiste, nesumnjivo je rezultat djelovanja međunarodnog faktora. Prema svemu sudeći, to je odgovor međunarodnih čindbenika na povećani uticaj Rusije u BiH. Takav odgovor je već viđen u Crnoj Gori i polučio je destabilizaciju nama susjedne države, ali i regiona u cjelini. U konačnom se pokazalo da je to bio rezultat slabe procjene i odlično odigran potez sa ruske strane. Teško je povjerovati da u BiH može biti drugačije.
Crna Gora je prije prethodnih izbora bila stabilna država. Milo Đukanović je sve držao pod kontrolom, bio na pravcu EU i NATO integracija i zemlju vodio “mirnim morem”. Kao takav, Đukanović je bio državnik za priličnim stupnjem autonomnosti, koja je bila relativizirana samo objektivnim međunarodnim okolnostima državnog djelovanja. On je, ovako ili onako, uspio Crnu Goru stabilizirati i povesti je u pravcu mirnih procesa integracije u moderni svijet. Očigledno, kao takav, Milo Đukanović nije odgovarao Zapadu, prije svega evropskim nacionalistima i fašistima. Zato je sa Zapada stigla podrška koalicionom udruživanju svih stranaka protiv Đukanovićevog bloka. Rezultat je destabilizirana Crna Gora i vrlo neizvijestan dalji put u EU. Što je najgore, građani su dovedeni u položaj neizvijesnosti.
U BiH je situacija znatno drugačija. Nacionalisti u svojoj višedecenijskoj vladavini BiH nikada nisu uspjeli ni željeli stabilizirati. Oni su u tome imali podršku Zapada, kojem su bili laka meta za gađanje kad god je to bilo potrebno. Istovremeno, u cilju održavanja nestabilnosti stanja u državi, zapadne organizacije su podržavale ne samo nacionaliste, nego i prikrivene ruske agente koji su djelovali pod okriljem nevladinih organizacija, medija i sl. Uspinjanjem Dodika na poziciju narodnog vođe, cijela ova situacija se mijenja u korist Rusije i počinje izmicati kontroli. Čović se otvoreno stavlja na stranu ruskih interesa, a značajni dijelovi “bošnjačke politike” takođe u cijeloj situaciji vide priliku za sebe i mogućnost formiranja islamske države.
Zato je zapadnoj politici, ma šta to značilo, neophodno da ukloni etablirane političke organizacije i pojedince. Ovoj politici nije odgovarao ni partnerski raspoložen Đukanović, jer je postajao sve autonomniji, tako da im još manje odgovaraju proruski politički elementi. Pritom odnos Zapada prema HDZ nije isti kao prema SNSD i SDA, znajući da ovu stranku drže na “kratkoj kanafi” preko Njemačke i Hrvatske.
Pijačna koalicija koja se uspostavlja preko građanskih stranaka i desničara svih boja, nema drugi cilj do dolazak na vlast! To je već viđeno u Sarajevu, građani od toga nemaju nikakvu korist. Ova koalicija se pravi sa ciljem uništavanja građanske političke opcije u BiH, jer “građanske stranke” u ovoj koaliciji mogu samo kupiti gelere, ne mogu ništa učiniti, i uspostavljanja marionetske vlasti koja će ovisiti o Zapadu i održavati stanje etničke podijeljenosti. Za državu BiH to znači nastavak propadanja, a za građane produžavanje agonije u kojoj im je budućnost života krajnje neizvijesna.
Zato koalicija koja se stvara nije nikakva opcija za BiH, kao što to nisu ni sadašnje vladajuće stranke. Zapadna politika želi vlast koju može kontrolirati, a dobit će, ukoliko koalicija uspije u svom nastojanju, samo nove zastupnike ruskih interesa. Odnosi u BiH bit će dodatno destabilizirani, a životi građana će pojeftiniti. Nova, nastajuća koalicija ne nudi ništa novo i u BiH se sa njom ne bi promijenilo ništa, izuzev lica na tv ekranima. Zapad sistemski podriva autonomnu vlast u zemljama Zapadnog Balkana, što ove zemlje čini potpuno ovisnim o okolnostima u kojim se nalaze, bez mogućnosti uspostavljanja perspektive za građane. Scenario u Crnoj Gori, sa izmijenjenim elementima, priprema se i za BiH. On građanima neće donijeti ništa, ali će im uzeti mogućnost da na narednim izborima nešto promijene. Između ostalog, sprečavanje kvalitetnih promjena je takođe cilj “zapadne politike”.
Analitički tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

Ima li simbolike: iste večeri kada je BiH dobila zeleno svjetlo za (pre)govore o pridruživanju EU, njena nogometna reprezentacija je na svom terenu savladana od Ukraine!

Euforija zbog otvaranja vrata BiH za (pre)govore koju je širila “trojka” bila je na svom …