Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Marjanović, Konaković i Husić-Mehmedović uništavaju UNSA!

Marjanović, Konaković i Husić-Mehmedović uništavaju UNSA!

Govoreći bez bilo kakvih okolišanja, direktno, bez uvijanja i razumljivo svim građanima BiH – Prednacrt Zakona o visokom obrazovanju u KS, koji je sastavila ministrica Melika Husić-Mehmedović, potvrđuje ono što je Ekran.ba već pisao! Ovim aktom se, bez dilema, želi definitivno uništiti Univerzitet u Sarajevu (UNSA) i, posebno, društvena i humanistička misao u BiH koja je utemeljena na ovom Univerzitetu. Kao što smo i ranije govorili, namjera Damira Marjanovića sa formiranjem Ministarstva za visoko obrazovaje i znanost, bila je, po instrukcijama njegovog mentora Dragana Primorca, uništiti UNSA i bh društvo obezglaviti! U tom cilju, u aktu koji predlaže Husić-Mehmedović daju se koncesije sadašnjem rektoru, valjda time plaćajući njegovu šutnju, i postavljaju uvjeti koji će sasvim sigurno značiti kraj humanističke i društvene misli u BiH, ali i razvoja znanosti u našoj zemlji uopće.
Besramna Husić-Mehmedović, neustavna ministrica, zahtijeva od profesora na Univerzitetu objavljivanje radova u bazama podataka, ne u relevantnim časopisima, pri čemu nije obezbijedila niti jednu publikaciju u BiH koja se nalazi u tim bazama podataka koje traži. Da pojasnimo, baze podataka su napravljene kao bibliotečke baze, radi lakše i bolje preglednosti referenci kako pojedinaca, tako i institucija. Same baze podataka nisu vođene kvalitetom kao principom znanstvenog rada, nego bibliotečkim mjerilima. Zato, primjera radi u pojedinim znanostima imate potpuno irelevantne publikacije u “najjačim bazama“, dok nesumnjivo relevantna izdanja ne stoje u njima. Razlog je razina traženosti časopisa, ne kvalitet objavljenih radova. Zato neka znanstvena oblast koja nije “frekventna“ i nije komercijalna, nikada ne može postići ono što postižu komercijalne baze iz oblasti ekonomije, farmacije, medicine itd. Takav slučaj je sa humanističkim i društvenim znanostima.
Husić-Mehmedović, po nalogu Marjanovića i Konakovića, ovakav Prednacrt predlaže sa jasnom namjerom da se uništi bh tradicija humanističke i društvene misli. Ko će se, prmjera radi, baviti istraživanjem bosanskog jezika, književnosti, sociologije ili filozofije, kada nema nikakvih šansi, ni teorijskih, da može zadovoljiti kvazikriterije kvaziznanstvenice i neustavne ministrice Husić-Mehmedović? Očigledno, Husić-Mehmedović ima jasan cilj da se bosanski jezik ne razvija, jer je razvoj jezika moguć samo kroz znanost i kulturu! Ukoliko svi budu morali pisati na engleskom jeziku, govorit će na srpsko-hrvatskom, očigledna je postavka Husić-Mehmemdović i njenih mentora.
Zato Prednacrt koji će se naći pred Vladom KS nije samo put u ukidanje jedne institucije, nego i put u potpuno obezglavljivanje bh društva, propadanje države! Prema onome što predlaže Husić-Mehmedović, Filozofski fakultet u Sarajevu će biti zatvoren, a bez filozofskog fakulteta, znaju to mentori besramne ministrice, nema države! Zato djelovaje Husić-Mehmedović nije samo antiustavno, ono je i antidržavno i antibosanskohercegovačko!
Prema informacijama portala Ekran.ba, najmanje dva profesora koji su bili u komisiji zaduženoj za izradu ovih zakonskih rješenja su podnijeli ostavku, kao i studenti koji su bili predviđeni da sudjeluju. O tome mediji ne pišu, niti besramna ministrica bilo šta progovara. Činjenica da je u komisiji ostala Dženana Husremović, Čovićeva bošnjačka profesorica koja svoju djecu ne školuje u Sarajevu, samo govori u prilog da u je u ovoj skupini pisaca Prednacrta nešto strašno zaudaralo! Neoglašavanje Rektorata UNSA, u kojem je Husremović prorektoresa, takođe upućuje na to da se sprema zakonska regulativa koja je potpuno politički obojena i usmjerena na ispunjavanje ciljeva iz Memoranduma 2 SANU i kabineta Dragana Primorca. Portal Ekran.ba će u narednim danima intenzivno pratiti i analizirati dešavanja u i oko Prednacrta Zakona o visokom obrazovanju, koji je, prema svemu sudeći, antidržavni akt skupine politički i interesno uvezanih pojedinaca!

About Ekran

Check Also

Ima li simbolike: iste večeri kada je BiH dobila zeleno svjetlo za (pre)govore o pridruživanju EU, njena nogometna reprezentacija je na svom terenu savladana od Ukraine!

Euforija zbog otvaranja vrata BiH za (pre)govore koju je širila “trojka” bila je na svom …