Home / VIJESTI / SVIJET / Sjećanje na Jima Morrisona

Sjećanje na Jima Morrisona

Na današnji dan 1971. godine u Parizu je umro James Douglas Morrison, poznatiji kao Jim Morrison, frontman legendarne rock grupe The Doors i jedan od najvećih umjetnika rock muzike. Morrison je smatrao da su, tokom jedne prometne nesreće kojoj je bio sudionik kao dijete, a koja se desila u pustinji u Novom Meksiku, duše umrlih indijanaca ušle u njegovu dušu. To svoje shvatanje opisuje u pjesmi Peace Frog sa najboljeg albuma The Doors Morrison Hotel.
Od djetinjsta je Morrison imao sklonost prema čitanju, obrazovanju i umjetnosti. Tu sklonost je zadržao do kraja svog života. Za njegovu umjetničku karijeru presudna je bila 1964. godina, kada na UCLA univerzitetu, gdje je studirao filmsku umjetnost, upoznaje klavijaturistu Raya Manzareka, sa kojim formira band pod nazivom The Doors. Iste godine u band dolaze John Densmore na bubnjevima i Robbie Krieger na gitari. Time su The Doors okupljeni u postavi koja će obilježiti povijest rock muzike. Muzičari koji su svirali sa njim imali su izuzetan značaj za sound koji će biti formiran po idejama Morrisona, budući da on sam nije svirao niti jedan instrument izuzev usne harmonike. Kompozicije The Doors su nastajale tako što bi Morrison donosio tekstove i viziju melodije i tona koji treba postići, na kojem bi tokom proba radila trojka muzičara pod rukovodstvom Manzareka. Sve ostalo je povijest, koju poznavatelji moderne muzike jako dobro znaju.
Morrisona su često spominjali i kao “kralja guštera“, što se vezuje za njegovu nedovršenu poemu Celebration of the Lizard. The Doors su po ideji Morrisona bili prvi rock band koji je na koncertima svoju muziku ilustrirao i čitanjem poezije, odnosno stihova koje je pisao Morrison. Koncept takvih koncerata moguće je čuti na živim snimcima The Doors.
Smrt Jima Morrisona je bila svojevrstan nastavak mita o velikom buntovnom umjetniku. Mnogi su smatrali (i još uvijek smatraju?), da se Morrison zapravo htio povući u samoću i da je izrežirao vlastitu smrt, kako bi mogao nestati iz javnosti. Neki su čak objavljivali da su ga sreli u Africi i na drugim egzotičnim mjestima, ali je zvanična verzija, koju je potvrdio i Morrisonom prijatelj i fotograf Alen Roney, sasvim sigurno tačna! Roney je prijavio Morrisonovu smrt, a potom i organizirao sahranu. Prema njegovim riječima Jim Morrison je umro od prekomijerne doze heroina. Time je završen mit o fantomskom pjesniku koji i danas negdje luta po mirnim dijelovima zemaljske kugle.
Jim Morrison nesumnjivo predstavlja jednog od najvećih umjetnika 20. stoljeća. Zato sjećanje na njegov odlazak ne može i ne treba biti tek epitaf na grobu muzičara i pjesnika, nego oblježavanje i slavljenje slobode koja je u osnovi stvaranja. Morrison je svojim životom to dokazao. U to ime, poslušajte jednu od najvećih kompozicija The Doors – The End i osjetite spokoj u sjećanju na Jima Morrisona.

About Ekran

Check Also

Ima li simbolike: iste večeri kada je BiH dobila zeleno svjetlo za (pre)govore o pridruživanju EU, njena nogometna reprezentacija je na svom terenu savladana od Ukraine!

Euforija zbog otvaranja vrata BiH za (pre)govore koju je širila “trojka” bila je na svom …