Home / VIJESTI / Nokti i Zdravlje

Nokti i Zdravlje

Iako u ruke i nokte gledamo svakog dana, rijetko na njima primjećujemo promjene i znakove koji bi mogli upućivati na probleme sa zdravljem.

Lomljivi nokti pa i drhtave ruke mogu reći puno o zdravlju organizma, a u nastavku teksta saznajte na šta biste trebali obratiti pažnju.

  1. Lomljivi nokti
    Ako vam se čini da su vam nokti posebno slabi i lomljivi, možda vam nedostaje cinka. Prema riječima dr. Banka, on pomaže kod obnove i rasta noktiju.

Ukoliko je to razlog, dodajte ga prehrani.

  1. Bijele mrlje na noktima
    Ova pojava se uglavnom povezuje s lošim prehrambenim navikama, tačnije s pomanjkanjem cinka, kalcija i željeza u organizmu.

Problem možete riješiti suplementima i konzumacijom namirnica koje sadrže potrebne minerale i vitamine.

  1. Koža koja se ljušti i peruta
    Ako vam se koža na prstima iznenada počne perutati , možda vašem organizmu nedostaje vitamina B. Ovaj vitamin potiče rast noktiju i obnovu kože, a također stvara prirodnu barijeru koja kožu štiti od isušivanja. Osim dodataka prehrani, možete ga pronaći u ribama, kikirikiju, gljivama, avokadu…
  2. Plava boja noktiju
    Ako vam nokti postanu plave boje to bi značilo da ne dobivaju dovoljno kisika. Razlog može biti bolest dišnog sustava ili Raynaudov sindrom – periferna arterijska bolest.

Do ove pojave može doći , ali isto tako kod nekih osoba cirkulacija je jednostavno lošija, posebno kada vladaju zimske, niske temperature. Ipak, ako su vaši nokti kontinuirano plavi, potražite savjet stručnog lica, prenosi Ordinacija.hr.

  1. Tanki, mekani i savitljivi nokti
    Ovakvi nokti mogu ukazivati na nedostatak kalcija ili proteina. Pazite da u prehranu unesete dovoljno mliječnih proizvoda, kao i ribe i špinata. Ako to ne pomogne, posjetite doktora.

Savjet: Koktel za zdrave i jake nokte

U blenderu pomešajte dva kivija, jednu bananu, sok od narandže, kašiku propolisa, kašičicu meda, 3-4 supene kašike alfa-alfa klica, kašiku mljevenih badema i šaku crvenog bobičastog voća.

Ovaj koktel pijte ujutru na prazan stomak, sat vremena pre doručka ili kao zamjenu za prvi obrok. Redovnom upotrebom ove vitaminske bombe ne samo da ćete ojačati nokte, već i svoj imunitet, a oslobodićete se anemije, umora, problema sa kožom i sličnih problema.

About Ekran

Check Also

Ima li simbolike: iste večeri kada je BiH dobila zeleno svjetlo za (pre)govore o pridruživanju EU, njena nogometna reprezentacija je na svom terenu savladana od Ukraine!

Euforija zbog otvaranja vrata BiH za (pre)govore koju je širila “trojka” bila je na svom …