Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Erdogan ponizio građane i institucije BiH!

Erdogan ponizio građane i institucije BiH!

Predsjednik Turske Erdogan je u BiH došao u svojstvu predsjednika ove velike i moćne države! U tom svojstvu, njegov glavni razlog dolaska, nesumnjivo, bilo je vjenčanje Jasmine Izetbegović. On je Predsjedništvo BiH samo usputno, u svojstvu farsičnog alibija koji mu ne treba, posjetio. Doduše, u toj posjeti dao je alibi i Miloradu Dodiku da se vrati u ovu instituciju iz koje je sam sebe protjerao, tako da njegova posjeta BiH nema nikakav pozitivan rezultat za našu državu i građane.
Erdogan je više vodio računa o tome da podrži srpsku politiku, nego da da podršku BiH kao državi. Jasno se to vidi i iz privrednih odnosa BiH i Turske i ulaganja Erdoganovih biznismena u našu zemlju, koja su desetinama puta manja od ulaganja u Srbiju. Jednostavno rečeno, Erdogan je u BiH došao kao “veliki sultan“, imajući kao razlog svog dolaska prije svega davanje podrške svom provincijskom vladaru u očuvanju vlasti koju već ima. U takvim odnosima, sasvim je jasno, Džaferović i Komšić samo su bili smiješni statisti Erdoganove predstave.
Može se zaključiti da Erdoganova nova posjeta jasno govori da predsjedniku Turske nije stalo do BiH i Bošnjaka (kao što govori), nego samo i isključivo do “bošnjačke politike“ koju vodi Izetbegović, u kojoj nema državotvornosti i koja je Erdoganovo sredstvo u ostvarivanju uticaja na Balkanu. Erdogan je posjetom pokazao da BiH drži privatnim posjedom, a Izetbegovića upraviteljem posjeda. Taj posjed u njegovim rukama ima samo jednu funkciju – potkusurivanja u interesu njegove politike. Zato Turska ne ulaže u BiH kao u Srbiju i zato je Erdogan svojom posjetom u političkom smislu išao na ruku jedino srpskoj politici. Uostalom, ne svjedoči li tome i Dodikovo oduševljenje predsjednikom Turske?!

About Ekran

Check Also

Ima li simbolike: iste večeri kada je BiH dobila zeleno svjetlo za (pre)govore o pridruživanju EU, njena nogometna reprezentacija je na svom terenu savladana od Ukraine!

Euforija zbog otvaranja vrata BiH za (pre)govore koju je širila “trojka” bila je na svom …