Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Kriza visokog obrazovanja u KS je uzrokovana time što se ovom oblašću bave neznalice!

Kriza visokog obrazovanja u KS je uzrokovana time što se ovom oblašću bave neznalice!

Propast paraministrice Husić-Mehmedović i njenog “gazde“ Damira Marjanovića, samo je jedna od epizoda u propadanju visokog obrazovanja u KS. Na svu sreću, ova epizoda se završila pozitivno – odlaskom paraministrice, ali svi drugi problemi su ostali. Nesposobni premijer je povukao Nacrt Zakona koji je paraministrica priredila po uputama njenog “gazde“, ali i dalje postoji opasnost da će se Marjanovićeva politička linija, sa podrškom iz Zagreba, okrenuti novoj aktualizaciji ovog destruktivnog akta. Pouke iz prethodnog debakla vlasti za destruktivnim zakonskim rješenjima nisu izvučene. Visokim obrazovanjem (VO) i dalje se bave diletanti.
Od polupismenih novinara do turbo-znanstvenika svi imaju “ideje“ i svi bi da kreiraju ovu oblast. Za to vrijeme, najbolje plasirani univerzitet u BiH u Srbiji i Hrvatskoj bi zauzimao tek četvrto, odnosno peto mjesto. Niti jedan univerzitet iz naše zemlje se ne nalazi u skupini ozbiljnih visokoškolskih ustanova, mada se još uvijek sjećamo vremena kada je na Webometricsovoj listi UNSA bio na 727. mjestu.
Aktuelna vlast u KS očigledno nema kapacitet da se bavi visokim obrazovanjem. Budući da kod njih Damira Marjanović slovi kao znanstvenik i intelektualac, nije čudno da niti jedna suvisla ideja do sada nije došla od vlasti. Istovremeno, univerziteti su očigledno politički paralizirani i nemaju kapacitet da sami istupe sa prijedlozima jedne ozbiljne i osmišljene reforme, koja bi vodila razvoju znanosti u BiH. Nije li krajnje vrijeme da vlast u Sarajevu, budući da nema znanje, u jednoj širokoj raspravi, koja bi obuhvatala sve uposlene profesore na UNSA (budući da na privatnim univerzitetima u KS skoro da nema ozbiljnih znanstvenika) i koja ne bi bila vođena u “petoj brzini“, sačine barem orjentire u razvoju VO u KS? Prema do sada viđenom, Forto i njegovi sljedbenici to nisu u stanju uraditi, ali bi barem mogli inicirati univerzitetske rasprave koje bi vodile do nekih putokaza. Ukoliko to nisu u stanju da urade, onda je najviše što mogu uraditi – da ne diraju ništa!

About Ekran

Check Also

jovanovic

Čedomir Jovanović glasno upozorava: Dodik je Putinov vojnik!

“Mene plaši što Vučić šuti. Mislim da šuti, jer se sve ovo izmaklo kontroli i …

Powered by keepvid themefull earn money