Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Šta Merkel poručuje svojom oproštajnom posjetom Zapadnom Balkanu?

Šta Merkel poručuje svojom oproštajnom posjetom Zapadnom Balkanu?

Angela Merkel je svoju posjetu Zapadnom Balkanu obilježila dolascima u Beograd i Tiranu. Odabir destinacija posjete sasvim sigurno nije slučajan! Mada će se u Tirani Merkel susresti i sa predstavnicima Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, činjenica da je Merkel poosjetila samo Beograd i Tiranu vrlo vjerovatno znači i stav o Zapadnom Balkanu. Merkel je, smatraju analitičari koje smo kontaktirali, željela poručiti da na Balkanu, prema demokršćanskoj politici koju predstavlja, postoje dvije dominantne kote – Beograd i Tirana, a ostatak je isključivo satelitski vezan za njih.
Drugim riječima, Merkel je podržala Vučića i Ramu i njihovu velikonacionalističku politiku prema BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji. Niti jednom riječju Merkel nije problematizirala Srbiju kao utočište ratnih zločinaca i višedecenijski faktor nestabilnosti na Balkanu, ali ni velikoalbanske ambicije prema Sjevernoj Makedoniji. Prije bi se moglo reči da je sve to podržala u interesu privredne suradnje, ali na pravcu strogog nezamjeranja ruskim političkim interesima na Balkanu.
Dolaskom Angele Merkel i njemačkom inicijativom na Balkanu, u mnogome je potisnuta Turska kao regionalna sila. Moglo bi se reči da uz dogovor Rusije i Njemačke, koji je očigledan, za Tursku ostaje tek toliko mjesta koliko da Erdogan može otići na privatna vjenčanja, pretvarajući te vašarske manifestacije u političke događaje. Njemačka očigledno nema političke ambicije na Balkanu, što prepušta Rusiji, ali ima privredne interese zarad kojih će ruske političke interese ostaviti kao izraz dominacije Rusije na Balkanu. Po svemu sudeći, njemački interesi su uklopljeni u rusku političku dominaciju, što je krajnje nepovoljno po BiH.
Merkel je svojom oproštajnom posjetom poručila da je Zapadni Balkan postao zona dominacije Rusije! Vučićevo ushićenje Angelom Merkel svjedoči tome, ali i Ramino zadovoljstvo onim što je čuo od nje. Izgleda da je upravo oproštajna posjeta njemačke kancelarke do kraja otkrila licemjernost Njemačke politike posljednjih decenija, uključujući i ratne godine na području Jugoslavije. Njemačka je zapravo bila ruski saveznik na Zapadu i glavni generator obesmišljenosti politike EU prema Zapadnom Balkanu. Hrvatska kao strateški saveznik Njemačke na ovom području je zaštićena, a sve drugo prepušteno ruskoj politici. U takvim okolnostima, dolazak u Beograd i Tiranu poruka je građanima BiH da ona državnost naše zemlje vidi isključivo kroz prizmu ruskih interesa i odnosa sa Srbijom!
Analitički tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

plenkovic-macron-milanovic-1068x601

Macronova javna trgovina utjecajem!

Posjeta francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Hrvatskoj bila je tako očigledna manifestacija “trgovine utjecajem“, da je …

Powered by keepvid themefull earn money