Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Nakon deset godina Marjanovićeve vladavine UNSA pred kolapsom!

Nakon deset godina Marjanovićeve vladavine UNSA pred kolapsom!

Skoro punih deset godina Damir Marjanović je gospodar obrazovanja u KS. Rezultat te vladavine je katastrofalno stanje u ovoj oblasti i dovođenje Univerziteta u Sarajevu (UNSA) pred kolaps. Portal Ekran.ba je godinama upozoravao da je uništenje UNSA jedna od poluga rušenja državnosti BiH i realizacije Memoranduma 2 SANU. Nakon što je postalo javnim da fakulteti UNSA nemaju sredstva neophodna za realizaciju naredne studijske godine, te da imaju veliki deficit profesorskog kadra, može se konstatirati da se najstarija visokoškolska ustanova u BiH nalazi pred potpunom propašću!
Sve je počelo 2012. godine kada Damir Marjanović postaje ministar obrazovanja u SDA Vladi KS, čiji je premijer bio nesposobni kadar Denisa Zvizdića Suad Zeljković. Tada Marjanović postavlja nelegalnog rektora Muharema Avdispahića, za kojeg će se kasnije pokazati da je i upitne mentalne stabilnosti, i donosi katrastrofalni Zakon o VO koji je kao norme uveo mnogo toga što ne postoji nigdje u svijetu. Zakon je bio posebno usmjeren protiv društvenih i humanističkih znanosti, a u cjelini gledajući može se reči da je u osnovi antiintelektualan. Takvim zakonskim rješenjima Damir Marjanović je, primjerice, jedan od najvećih i najvažnijih fakulteta (Filozofski fakultet) u Senatu kao najvišoj univerzitetskoj instanci odlučivanja, sveo na razinu jednog studenta!
Ubrzo nakon što je obavio sve što je trebao obaviti da bi UNSA počeo da tone, Marjanović podnosi ostavku. Uz podršku paraobavještajnih medija u Sarajevu, ovaj paragenetičar ipak ostaje jedan od glavnih likova koji odlučuje o upravljanju obrazovanjem. Nakon što sa liste NS ulazi u Skupštinu KS, on djeluje kao siva eminencija ministara koji formalno obavljaju ovu funkciju, a u konačnici postavlja svoju marionetsku ministricu Meliku Husić-Mehmedović, koja je trebala najnovijim zakonskim rješenjima zakucati ekser u kovčeg Filozofskog fakulteta. Cilj djelovanja Damira Marjanovića je bio jasan – uništiti društvenu i humanističku misao u BiH kao osnovu društva i odbrane državnosti BiH.
Nakon što ovaj plan nije uspio, kroz sarajevsku vlast “trojke” pristupilo se tihom uništavanju UNSA i, posebno, Filozofskog fakulteta. Vlada KS oduzima finansijska sredstva fakultetima, koja su isti koristili za realizaciju studijskih programa. Bez ovih sredstava, fakulteti dolaze u situaciju da ne mogu plaćati materijalne troškove niti troškove koji su nužni u njihovom funkcioniranju. Po prvi put u novijoj povijesti na fakultete UNSA dolaze opomene pred isključenje električne energije, vode i drugih komunalnih usluga. Istovremeno fakulteti nisu u stanju angažirati gostujuće profesore, eksperte iz prakse, demonstratore i podržavati razvoj najtalentiranijih studenata … Konačno, pokazuje se da UNSA nema dovoljan broj neophodnih profesorskih kadrova i da je nužno, a što je bila i ranija praksa, angažirati profesore sa drugih univerziteta, za što fakulteti sada nemaju sredstva, a Vlada KS ih ne želi dati! Pored toga, stanje informatičke i druge opreme na fakultetima je takvo da profesori nemaju uvjete za rad na institucijama. Posebna priča je ISSS preko kojeg se evidentiraju sve ispitne aktivnosti studenata. Ovaj informacioni sistem više ne radi, nego što radi i studenti se s pravom pitaju šta plaćaju početkom godine i gdje ide njihov novac.
Situacija je do te mjere teška, da se govori o tome da li će i kako će biti realizirana naredna studijska godina na UNSA. Sve je to rezultat desetogodišnje vladavine Damira Marjanovića, koji je u stvari samo oličenje centara moći izvan BiH koji aktivno rade na uništavanju obrazovanja u  našoj zemlji.
Informacije koje smo dobijali ovih dana, govore o tome da UNSA nema čak ni sredstva za “unutarnje pokrivanje nastave”, odnosno angažman vlastitih profesora u radu preko norme propisane zakonskim aktima. Pod vodstvom “trojke” integracija UNSA je izvršena tako da više niko ne govori o integraciji, nego o centralizaciji. Apsolutno o svemu želi da odlučuje Rektorat UNSA, iza čega se krije davna ideja tadašnjeg ministra Marjanovića da UNSA bude centralizirana i birokratizirana institucija na kojoj će znanje i znanost igrati efemernu ulogu. Takva ideja bila je posebno usmjerena protiv društvenih i humanističkih znanosti.
Danas kada fakulteti UNSA više nemaju sredstva za normalan rad, čak i najnaivnijim je jasno da je sve bio dio koncepta. UNSA treba biti sveden na puke tehničke studije. Čak ni ovi studiji neće biti usmjereni prema razvoju znanosti i znanja, nego samo i isključivo prema osoposobljavanju kadrova za rad u – EU! Tako se BiH treba dovesti u apsurdnu situaciju da obrazuje i ulaže u kadrove koji će da rade u zemljama EU, puno bogatijim od BiH! Istovremeno, u BiH neće postojati društvena i humanistička misao koja će prepoznati subverzivna djelovanja protiv društva i države. Kada je dolazio u BiH Christian Schmidt je očigledno imao informaciju da je ovaj posao sa bh inteligencijom završen, zato su ga iznenadili i zasmetali mu “čitači misli” koji su veoma brzo demaskirali njegovu ulogu u BiH.
U tom cilju fakulteti UNSA danas nemaju novac za svoju osnovnu djelatnost. Istovremeno, vode se bjesomučne kampanje protiv bh intelektualaca, javnih i kulturnih djelatnika koji upozoravaju na opasnosti subverzivnoig djelovanja protiv naše države. Previše je slučajnosti da bi se desetogodišnja Marjanovićeva vladavina i uništavanje obrazovanja svelo na neznanje, površnost i malograđanštinu. UNSA se nalazi pred kolapsom ne zato jer je jedan cirkuski znanstvenik slučajno dobio priliku da upravlja obrazovnim resursima, nego zato jer je on projektovan da pogrešnim usmjeravanjem ovih resursa UNSA, kao snagu odbrane državnosti BiH, dovede do rasula. Upozorenja pred gašenje električne energije na fakultetima zorni su pokazatelj stanja na kojem se UNSA danas nalazi, ali i dokaz da subverzivno djelovanje nije bilo stihijno, nego precizno planski provedeno.
Samo u BiH je moguće da u 21. stoljeću fakulteti nemaju sredstva da plate električnu energiju! Očigledno, to je stanje u koje se želi dovesti naše društvo! Nema sumnje da iz istog razloga Sattler i Mandić ne podržavaju znanstvene rasprave o EU, ali podržavaju tlapnje “dijaloga religija” i slične neokolonijalne slaboumnosti. Memorandum 2 SANU, ne treba to zaboraviti, BiH projicira kao zemlju bez znanja, etnički podijeljenu sa nefunkcionalnim državnim institucijama. Ne liči li današnje stanje na ovu projekciju?! Nije li stanje na UNSA način da se ova projekcija i definitivno realizira?!
Istraživački tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

jovanovic

Čedomir Jovanović glasno upozorava: Dodik je Putinov vojnik!

“Mene plaši što Vučić šuti. Mislim da šuti, jer se sve ovo izmaklo kontroli i …

Powered by keepvid themefull earn money