Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / U čijoj je funkciji: šta Sattler promovira kada ne promovira EU?!

U čijoj je funkciji: šta Sattler promovira kada ne promovira EU?!

Portal Ekran.ba je dobio zanimljivu informaciju sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu. U prvoj polovici oktobra, tačnije 12. i 13. oktobra, na ovom Fakultetu će biti održan simpoziji Ideja Evrope i Evropska unija. Nema sumnje da je tema izuzetno zanimljiva, a o njoj će govoriti filozofi iz zemalja našeg regiona. Prema našoj informaciji, organizatori su se za pomoć obratili i onome ko bi trebao biti zainteresiran za održavanje ovakvih skupova, koji nesumnjivo promoviraju EU u BiH, ali i u regionu. Pored svega, nema nikakve sumnje da bi za predstavnike EU u BiH trebalo biti od izuzetne važnosti da čuju šta misle filozofi, univerzitetski profesori, ali i studenti o naznačenoj temi i samoj EU.
Međutim, uprkos tome što bi ovakav skup morao biti od izuzetnog značaja za Ured EU u BiH i Johanna Sattlera kao njegovog šefa, podrška organizatorima je izostala. Prema našim informacijama, iz Ureda su organizatora obavijestili da ne mogu podržavati ovakve skupove, kao i da se organizator trebao ranije javiti na natječaj koji je bio raspisan za podršku ovakvim  projektima.
Naravno, Sattler i njegova ekipa su namjerno “previdjeli“ da se za ovakav “projekat“ nije moglo natjecati iz prostog razloga jer nije bilo garancija da će se zbog epidemiološke situacije uopće moći održati! Isto tako, kako saznaje portal Ekran.ba, za razliku od nekih “projekata“ koje je Sattlerov Ured podržavao, ovdje se nije radilo o iznosima od nekoliko stotina hiljada maraka, nego o hiljadu ili dvije! Dakle, Ured EU u BiH, kojeg predvodi Johann Sattler kojem je Čović “šampion evropskih integracija“, nema dvije hiljade maraka za promociju EU u okvirima akademske zajednice i bh javnosti! Sattlera i njegovu ekipu to ne zanima!
Zato ih zanima izgradnja zatvora, doniranje automobila u iznosima preko 400 000 KM, ali samo u slučajevima koji odgovaraju zemljama EU (zdrava hrana i sl. što se jeftino otkupljuje u BiH i skupo prodaje u EU), “dijalog religija“, “civilno društvo“ i slična događanja koja za cilj imaju samo jedno – ispiranje mozgova građana BiH! Sattler i njegova ekipa nema 2000 KM za znanstveni simpoziji o EU, ali ima milione za zatvore, paraobavještajne medije, jalove rasprave o fingiranim problemima i sl. Nije li jasna poruka koju EU šalje preko Sattlera: oni građane BiH ne vide kao slobodne i svojim mišljenjem određene ljude, nego isključivo kao instrument nehumanih projekata evropskih birokrata.
Sattler neće podržati znanstvene skupove, jer njemu ne treba da građani BiH shvate kako je njegova funkcija i cilj da našu zemlju svede na etničke zajednice i državnost BiH preda u ruke plemenskih vođa, što EU već decenijama radi. Njemu trebaju zatvori i za njih će izdvojiti milione, njemu treba prazna priča o civilnom društvu u kojoj će biti afirmirani samo neznalice i diletanti u funkciji kolonijalne politike koju on zastupa. Ozbiljna rasprava, pogotovo ako je znanstveno zasnovana, njega ne zanima i ne treba mu u BiH! On u BiH podržava koncept obrazovanja kakav zastupa cirkuski znanstvenik Damir Marjanović, jer takav koncept dolazi iz istih političkih centara moći iz kojih je i Sattler postavljen i predobro uhljebljen. Nakon svega, jasno je da Sattler u BiH ne zastupa nikakvu Evropu, makar to bila i EU, nego isključivo kolonijalnu politiku koja od BiH želi stvoriti prostor na kojem žive etničke zajednice i koji kao država nije održiv! Nakon što nije podržao ovakvu priliku za promociju EU u BiH, to je postalo nedvosmisleno i neupitno jasno! Zato bi i građanima BiH trebalo biti jasno da ovakva EU kakvu zastupa Sattler njima i, posebno, budućim generacijama ne treba!
Istraživački tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

Režim “trojke” je rigidniji od režima SDA!

Danas u Sarajevu, pod režimom “trojke”, ima mnogo manje tolerancije nego je bilo u vrijeme …