Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Na žalost predviđanje portala Ekran.ba se obistinjava: jedan od simbola otpora Sarajeva je pred nestankom!

Na žalost predviđanje portala Ekran.ba se obistinjava: jedan od simbola otpora Sarajeva je pred nestankom!

Prije šest godina portal Ekran.ba je istraživačkim tekstovima upozoravao da SBB i SDA vlast u KS sistemski rade na uništavanju Gimnazije Dobrinja, jednog od simbola otpora Sarajeva za vrijeme agresije na BiH! Danas se to obistinjava!
Gimnazija Dobrinja je nastala u uvjetima nužne potrebe obrazovanja djece Dobrinje za vrijeme opsade Sarajeva. Ona je predstavljala simbol otpora grada Sarajeva, koji je nasuprot primitivizmu i barbarstvu i u uvjetima nemogućim za život razvijao obrazovanje, kulturu i znanje, braneći se na taj način od zločinačkih djelovanja svih vrsta. Profesori i djeca Gimnazije Dobrinja su pod granatama i snajperskom vatrom svojim radom pružali otpor i prkosili onima koji su uništavali grad.
Poslije rata, Gimnazija Dobrinja je izrasla u školu sa međunarodnom reputacijom, koja je jedinstvenim nastavnim programima obogaćivala obrazovnu ponudu ne samo Sarajeva, nego i BiH. U svakom pogledu škola je bila multikulturna ustanova i predstavljala je svijetlo lice naše države. Za svo vrijeme nacionalističke politike koje su vladale Sarajevom nastojale su uništiti ovakvu sliku škole. Uprkos svim nasrtajima politike, to se nije desilo do odlaska u mirovinu direktorice Sabihe Miskin, koja je bila najzaslužnija za reputaciju koju je škola stekla.
Nakon Miskin na mjesto direktora dolazi Enver Ahmetspahić, za čije postavljenje se vezuju višestruko kontraverzne, pa možda i kriminalne informacije i radnje. Počev od toga da je jedan član Školskog odbora bio rođak Ahmetspahića, pa do toga da je direktoru tolerirano čak i neusvajanje finansijskog izvještaja od strane Školskog odbora i krajnje nedolično, moglo bi se čak reči primitivno ponašanje, Ahmetspahiću je dopuštano sve! Koalicija SDA-SBB je očigledno sa novopostavljenim direktorom imala određene planove.
Portal Ekran.ba je još tada upozoravao da potezi koje vuče Ahmetspahić, a sve uz podršku tadašnjeg kulturno nedopustivog ministra Elvira Kazazovića, popularnog Cvaje, vode prema ukidanju škole. Jedinstveni nastavni programi su veoma brzo ukinuti, a Ahmetspahić je sve učinio da nekadašnji simbol otpora svih građana Sarajeva postane jednonacionalna provincijska škola. Prema informacijama koje smo dobijali od naših izvora, Ahmetspahić je obavljao zadatke koji su krojeni “u tornju“, a čiji cilj je bio ukidanje škole. Nekoliko godina nakon toga Gimnazija Dobrinja je zaista i dovedena do ukidanja.
To jasno pokazuju činjenice! Danas Gimnaziju Dobrinja pohađa jedva 209 učenika (prije Ahmetspahića je to bilo skoro 700)! Poređenja radi, Peta gimnazija koja dijeli zgradu sa Gimnazijom Dobrinja i koja nikada nije imala rejting kakav je imala dobrinjska ginazija, danas ima skoro 600 učenika! Dakle, nedostatak djece, kao i lokacija škole očigledno nije razlog propasti Gimnazije Dobrinja, nego katastrofalno rukovođenje! Enver Ahmetspahić je od nekada prestižne škole, napravio seosku instituciju koja više nema nikakav ugled. Cilj onih koji su željeli uništiti jedan od simbola otpora Sarajeva i dovesti do gašenja instituciju u kojoj je uistinu vladao duh BiH, očigledno je postignut. Enver Ahmetspahić je uz podršku SDA i SBB nekada uglednu gradsku školu uspio skoro potpuno poseljačiti i uništiti joj ugled kakav je imala i u međunarodnim okvirima. Za ovaj, uslovno rečeno, zločin u obrazovanju do danas nije niko odgovarao, mada je jasna odgovornost i ministra Kazazovića i direktora Ahmetspahića, ali i njihovih političkih mentora iz SBB i SDA.
Istraživački tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

jovanovic

Čedomir Jovanović glasno upozorava: Dodik je Putinov vojnik!

“Mene plaši što Vučić šuti. Mislim da šuti, jer se sve ovo izmaklo kontroli i …

Powered by keepvid themefull earn money