Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Danas se može reči: Eric Nelson je promašaj američke diplomacije!

Danas se može reči: Eric Nelson je promašaj američke diplomacije!

Teško je ocjenjivati rad jednog diplomate velike zemlje, posebno kada se radi o najmoćnijim silama na planeti. To je moguće tek na odlasku, odnosno kraju jedne diplomatske misije koju je ta osoba obavljala. Američki ambasador SAD u BiH je na odlasku, zato je o njemu moguće govoriti.
Nedavno je Željko Komšić, na zaprepaštenje mnogih, izjavio da Nelson nije postupao prema principima američke spoljne politike i da je zato čak i ukoren od strane Bidenove administracije. kako je Komšić došao do ovih informacija, sada je manje važno. Važno je da zaista odlazeći ambasador nema mnogo toga što je ostavio iza sebe. U stvari, kada se malo bolje pogleda, iza sebe nije ostavio ništa izuzev kontroverzna pojavljivanja i puko prenošenje onoga što mu je diktirano iz Bijele kuće.
Posljednji medijski istup Nelsona, samo pokazuje do koje mjere je ambasador SAD u BiH bio kontroverzan. “Volim razgovarati o problemu korupcije i izraziti ono što je predsjednik Biden rekao u junu, a to je da za SAD postaje jasno da korupcija predstavlja problem na našu nacionalnu sigurnost; podriva demokratiju protiv naših poslovnih interesa, podriva ljudska prava, slabi prosperitet i sigurnost, prijetnja je u našoj zemlji i u svakoj zemlji. Dakle, postojanje korupcije van SAD-a je također problem SAD-a. Mi smo odlučni da se suočimo sa korupcijom i da se ozbiljno bavimo njome i jedno od sredstava koje imamo je primjena sankcija. Spremni smo koristiti sankcije za one koji su uključeni u korupciju i one koji podrivaju napredak na Zapadnom Balkanu, ali sankcije same po sebi nisu dovoljne. Građani moraju sankcionirati korumpirane lidere, a to je na izborima“, kazao je ambasador SAD Eric Nelson u svom posljednjem obraćanju bh javnosti. Građani se mogu sjetiti, međutim, da je upravo Nelson, suprotno onome što ovdje govori, u martu ove godine sudjelovao na lakrdijaškom skupu o bh euro-atlantskim integracijama, koji nije bio ništa drugo do podrška segregacijskim zahtjevima HDZ BiH!
Pored toga, budući da je neupitno kako je ovaj skup bio doslovno privatna zabava Dragana Čovića, postavlja se pitanje otkud Nelson, borac protiv korupcije, na skupu jednog od glavnih kreatora korupcije u BiH?! Očigledno, između ovakvog Nelsonovog ponašanja i posjeta ovakvim skupovima, u čast ovakvih “organizatora“ i riječima koje je prije neki dan izrekao, nema nikakve veze. Nelson je na jednoj strani govorio o načelima SAD, a na drugoj podržavao jednog od najznačajnijih korupcionaša u BiH i nesumnjivo jednog od najvažnijih ruskih političkih igrača, ne samo u BiH! Za BiH je zaista sretna okolnost da on konačno odlazi iz naše zemlje i da dolazi diplomata koji zna posao koji će raditi i koji će slijediti principe američke politike.

Kontroverzno Nelsonovo ponašanje nanijelo je štetu ne samo BiH, nego i američkoj politici na Balkanu. Kao dio administracije koja je napustila Bijelu kuću, Nelson je nanio štetu američkim interesima, ugrožavajući i građane BiH koji podržavaju američku politiku u regionu. Zato se može reči da je njegova diplomatska misija bila potpuni promašaj. On je dopustio da SAD izgube inicijativu na Balkanu i da proruska politika postane dominantna u BiH. Teško da se može navesti ijedan njegov uspjeh u radu, ali je zato evidentan niz katastrofalnih poteza koje je činio. Jedan od njih je svakako sudjelovanje i podrška Čovićevim segregacijskim idejama i politici aparthejda.

 
Analitički tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

jovanovic

Čedomir Jovanović glasno upozorava: Dodik je Putinov vojnik!

“Mene plaši što Vučić šuti. Mislim da šuti, jer se sve ovo izmaklo kontroli i …

Powered by keepvid themefull earn money