Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Završen simpozij Ideja Evrope i EU!

Završen simpozij Ideja Evrope i EU!

Na Filozofskom fakultetu je završen sasvim sigurno jedan od najznačajnijih skupova koji je tematizirao EU! Znanstvenici iz regiona su jasno ukazali na probleme EU, posebno potcrtavajući da je EU kao organizacija iznevjerila ideju Evrope, sa kojom ima veoma malo dodirnih tačaka. Pored toga, iznevjeravanjem vlastite tradicije, EU sebe kao organizaciju dovodi u stanje permanentne krize, koja ne može biti riješena na formalistički, nego jedino na suštinski način. Evrpska birokracija koje je sebe ustoličila na poziciju razloga postojanja EU, u suštini je generator te krize.
Činjenica da Johann Sattler i Ured EU u BiH ni na koji način nije želio podržati ovakaj skup, najbolje govori o tome da je EU ciljeve svog postojanja i djelovanja usmjerila isključivo prema interesima uskih grupa evropskih vlastodržaca i krupnog kapitala. Simbolički, Sattler je pokazao da ga EU u BiH ne zanima! Jedino što njega i njegove kompanjone zanima jeste ispunjavanje naloga i ineresa onih koji su ga postavili na preplaćenu poziciju evropskog funkcionera.
Skup je pokazao ozbiljne probleme EU, ali i upozorio da se ideja Evrope ne može shvatati kao samorazumljiva. Ona može biti vodilja zemljama regiona, ali EU ne može biti uzor za bilo šta sve dok je usmjerena isključivo na ostvarenje interesa politika koje nisu u službi građana. Takve politike iznevjeravaju evropsku tradiciju i sasvim sigurno nisu budućnost Evrope, ma koliko to danas izgledalo upitnim.

About Ekran

Check Also

jovanovic

Čedomir Jovanović glasno upozorava: Dodik je Putinov vojnik!

“Mene plaši što Vučić šuti. Mislim da šuti, jer se sve ovo izmaklo kontroli i …

Powered by keepvid themefull earn money