Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Mostar grad slučaj i BiH država slučaj

Mostar grad slučaj i BiH država slučaj

Problem ustrojstva i funkcioniranja Mostara ponovo je pokazao da BiH ne može biti ustrojena isključivo na etničkom principu. U stvari, BiH može biti ustrojena, a da funkcionira, samo na principima modernih država. Takva ustrojstva priznaju svaku vrstu specifičnosti, ali konačno odnose unutar države uređuju na principima slobode svakog građanina. Na žalost, takvo uređenje BiH ne odgovara onima koji danas vladaju u našoj zemlji.
Poznato je da na našim medijima prostor dobija samo dvadesetak “podobnih eksperata“ iz cijele BiH. To su skoro u pravilu ili oni koji se zalažu isključivo za etničke principe uređenja BiH, ili oni koji nisu u stanju ili neće da se javno suprotstave ovakvom uređenju zemlje. Rezultat je “razvlačenje pameti“ građanima (i narodima!) i stalno vrćenje u krug. U konačnom imamo nefunkcionalnu BiH i Mostar kao primjer te nefunkcionalnosti i neodrživosti nacionalnog (nacionalističkog) principa za uređenje zemlje.
Nedavni istup jedne poznate bh intelektualke, u kojem je jasno i hrabro iskazan stav da vjersko i etničko ne mogu i nisu način na koji se može urediti društvo, mogao bi biti primjer svim okorjelim zalagačima za nacionalističku/etničku podjelu BiH. Interesantno je da su u ovakvom uređenju/podjeli potpuno suglasne sve nacionalne stranke, kojima se konačno pridružio i SBB kao do jučer otvorena probošnjačka, ali ipak i proevropska stranka. Sve više se pokazuje da i SBB pristupanjem koaliciji SDA-HDZ nije ništa drugo nego obična nacionalna stranka, sa svim onim što takva stranka nosi sa sobom. A nosi u principu etničke podjele i sukobe na nacionalnoj, ali i unutarnacionalnoj ravni.
Mediji koji konstantno faktički reklamiraju ratne zločince, istovremeno i promoviraju zastupnike nacionalnih ideologija koje su dovele do zločina krajem proteklog stoljeća. Kako u BiH ne postoji ni jedna institucija koja može ozbiljno voditi računa o tome da se sa medija uklone oni koji zagovaraju nacionalne podjele, koje nužno vode i sukobima, građani bi sami trebali svojim izborom takve medije staviti izvan važnosti. Na žalost, zahvaljujući uticaju raznih debatnih centara, iza kojih se sakrivaju parapolicijske službe, i raznih “eksperata“ koji su njihovi eksponenti, pitanje je koliko uopće ima kritične mase koja je u stanju prepoznati ovakve medije. Rezultat tome je i skoro potpuno uništenje nezavisnih medija i nezavisnog novinarstva u BiH. U takvim uvjetima teško da možemo imati budućnosti.

E. A.

About Ekran

Check Also

Ima li simbolike: iste večeri kada je BiH dobila zeleno svjetlo za (pre)govore o pridruživanju EU, njena nogometna reprezentacija je na svom terenu savladana od Ukraine!

Euforija zbog otvaranja vrata BiH za (pre)govore koju je širila “trojka” bila je na svom …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *