Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Vranićevi “odokativni“ aršini i osobni interesi!

Vranićevi “odokativni“ aršini i osobni interesi!

Haris Vranić, privatizator javnog zdravstva u KS, zaista sve radi onako kako mu padne na pamet i trenutno odgovara. Tako je prije par dana otvorio jedan privatni laboratoriji u (su)vlasništvu Damira Marjanovića, a danas nalaže inspekcijski nadzor za privatnu polikliniku Bejtović, što nema veze sa zdravim razumom! Službenici Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo jutros su ušli u prostorije privatne poliklinike “Bejtović” u vezi sa slučajem djevojčice iz Kaknja koja je završila u komi nakon operacije u privatnoj klinici u Sarajevu. Doktor Benjamin Bejtović je jučer kazao kako je on iznajmio prostor za operaciju, ali da je operacija rađena u privatnoj ordinaciji “Halimić” s obzirom na to da su u njihovim prostorijama dvije ordinacije. Slučaj djevojčice koja se nalazi u teškom stanju nakon operativnog zahvata u sarajevskoj privatnoj zdravstvenoj ustanovi krajnje opravdano istražuju i kantonalna policija i tužilaštvo. Zašto onda Vranić šalje inspekciju u privatnu polikliniku koja je samo iznajmila prostor? Portal Ekran.ba je došao do mogućeg odgovora.
Benjamin Bejtović je bio bliski suradnik Predraga Kojovića, dok je ovaj bio predsjednik Naše stranke. Bejtović je Kojoviću posebno dao podršku u vrijeme dok je Damir Marjanović pokušavao napraviti dar-mar u NS (što je kasnije i uspio preko “svojih kadrova“), što mu Marjanović nije zaboravio. Besmisleno slanje inspekcije u Bejtovićevu polikliniku vjerovatno je inicirano Marjanovićevim nastojanjem da se ugledni stomatolog diskreditira u javnosti i da mu se nanese materijalna šteta.
Portal Ekran.ba je već objavio informaciju o tome da je Haris Vranić po svaku cijenu imao zadatak da na mjesto direktorice JU Apoteke Sarajevo postavi Zenaidu Hasić, koja je vrlo bliska Vranićevom stranačkom šefu Nerminu Nikšiću (bliska rodica supruge?). To je uspio zahvaljujući Damiru Marjanoviću, čiji privatni laboratoriji Vranić podržava kroz javno zdravstvo. Prema navodima našeg izvora, Vranić nanoseći Štetu Bejtoviću, odužuje se Marjanoviću za zapošljavanje Hasić. Ukoliko su informacije koje kruže Sarajevom tačne, onda više nema nikakve sumnje da je Vranić potpuno privatizirao zdravstvo KS i stavio ga u svoju osobnu korist.
U svakom slučaju, u najmanju ruku je čudno da šalje inspekciju u polikliniku koja je iznajmila prostor za nesretnu operaciju, a istovremeno otvara privatne laboratorije koji otimaju budžetski novac i laboratorijske nalaze rađene u našoj zemlji diskreditira u inozemstvu (sjetimo se nepriznavanja covid-19 testova u EU zbog dopuštanja da se ovakvi testovi rade u privatnim laboratorijama). Podsjetimo se, Marjanović je svojevremeno, uz podršku Vlade KS, izdejstvovao da se nalazi za covid-19 mogu raditi i u privatnim laboratorijama, a da takvi nalazi budu plaćeni budžetskim novcem. Jasno je bilo da je Marjanović ovu inicijativu besramno pokrenuo samo radi dobiti svog laboratorija, kao što je bilo jasno da za to ima podršku Harisa Vranića. Da li u svemu postoji i finansijska sprega ovog dvojca, do sada nam nije poznato. U pogledu namještanja na javne funkcije u zdravstvu, oni su vrlo dobro uvezani, baš kao i u pogledu namicanja budžetskog novca besramnom zastupniku.
Istraživački tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

Ima li simbolike: iste večeri kada je BiH dobila zeleno svjetlo za (pre)govore o pridruživanju EU, njena nogometna reprezentacija je na svom terenu savladana od Ukraine!

Euforija zbog otvaranja vrata BiH za (pre)govore koju je širila “trojka” bila je na svom …