Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Sada je jasniji Palmerov neuspjeh u BiH!

Sada je jasniji Palmerov neuspjeh u BiH!

Kako piše nova.rs, na spisku kontakata, koje je ta lobistička firma prijavila u vezi sa Srbijom, nalazi se i Richard Grenell, bivši specijalni izaslanik američkog predsjednika za Srbiju i Kosovo, i ono što je javnosti u Bosni i Hercegovini mnogo zanimljivije, Matthew Palmer, aktuelni specijalni izaslanik predsjednika Joea Bidena za izbornu reformu u našoj državi. U zvaničnom američkom registru FARA, u kom su registrovani svi lobisti iz SAD-a i objavljeni njihovi ugovori, nema informacija da je Vlada Srbije sa nekom lobističkom kućom u toj državi napravila aranžman. Međutim, to je učinila Privredna komora Srbije koja je sklopila više ugovora sa spomenutom firmom i to za 2019, 2020, 2021. i 2022. Posljednji je potpisan prije samo osam dana, navodi Nova.rs.

Građani BiH su bili svjedoci neuspješne Palmerove diplomatske misije, u kojoj je ovaj američki diplomata praktično zastupao stavove Dragana Čovića i Milorada Dodika. On je pokušao izvršiti pritisak na sve one koji ne prihvataju Čovićeve diskriminatorne prijedloge za izborno zakonodavstvo, što je završilo pat pozicijom. Nakon objavljivanja informacije da je on lobiran u interesu Srbije, sve je postalo jasnije, a kada se tome doda i činjenica da je njegova supruga srpske nacionalnosti, nema se više šta dodati. Jasno je da Palmer više ne može biti nikakav pregovarač i da je jednostavno neprihvatljiv za bilo kakav ozbiljan razgovor i rješavanje političke krize u BiH.

About Ekran

Check Also

Ima li simbolike: iste večeri kada je BiH dobila zeleno svjetlo za (pre)govore o pridruživanju EU, njena nogometna reprezentacija je na svom terenu savladana od Ukraine!

Euforija zbog otvaranja vrata BiH za (pre)govore koju je širila “trojka” bila je na svom …