Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / U SDA ništa ne shvataju!

U SDA ništa ne shvataju!

Stranka demokratske akcije (SDA) je duboko razočarana odnosom predstavnika međunarodne zajednice prema otvorenom pokušaju rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji je pokrenut usvajanjem posljednjih zaključaka u Narodnoj skupštini RS. Mlake reakcije u kojima se „svi lideri pozivaju na dijalog”, na “izbjegavanje zapaljive retorike i izgradnju povjerenja” pokazuju nevjerovatan izostanak spremnosti da precizno identificiraju problem i suoče se sa njim, saopćeno je iz SDA u povodu nedjelovanja međunarodne zajednice po pitanju secesionizma politike SNSD!

Ovakvo saopćenje samo po ko zna koji put ponovljeno pokazuje da u SDA ništa ne shvataju! Prije svega ne shvataju da niko u međunarodnoj zajednici (ma šta to bilo) neće nasjedati na njihove priglupe političke namještaljke i djelovati u ineresu SDA. Isto tako, oni ne shvataju da višedecenijski kriminal koji su organizirano činili istaknuti funkcioneri SDA, bez obzira na nikakvu pravosudnu završnicu, nije nešto što se ne vidi i što, svima je jasno, nije najvećim dijelom urušilo BiH. Dodik nikada ne bi mogao raditi ono što radi da nije imao partnerski odnos sa SDA! SDA je radila na razbijanju integracionističkih snaga, očekujući da će tako učvrstiti vlastite pozicije. Ispalo je da je ojačala Dodika, a ostala bez tla pod nogama.

Konačno, ne samo SDA, nego cijela “bošnjačka politika“, nikada nije shvatila da je opstanak BiH kao države jedina mogućnost njihovog opstanka na ovim prostorima. Višedecenijske prevare, panislamistička maštanja, razvijanje feudalnih koncepata vlasti … sve to je odraz neznanja, korumpiranosti i obavještajne premreženosti “bošnjačke politike“ od strane poltičkih centara moći iz susjedstva i šire. Nesposobnost za bavljenje pitanjima države sada je evidentna, baš kao i paraliziranost činjenicom da u SDA nema znanja koje će naći put izlaska iz postojeće situacije. Zato SDA umjesto konkretnih i učinkovitih političkih poteza, javnosti isporučuje priglupa saopćenja u kojima vrh stranke izražava svoju konsterniranost i osjećaj iznevjerenosti, izražavajući u stvari nesposobnost suočenja sa realnim okolnostima u kojim se BiH nalazi. SDA je decenijama radila na otupljivanju intelektualne snage kao jednog od stubova odbrane državnosti, sada se suočava sa vlastitom intelektualnom tupošću kao stanjem nesposobnosti djelovanja.

Analitički tim

Ekran.ba

About Ekran

Check Also

forto mandic

Dva “skijača” malo jača!

Dok se Sarajlije guše u zagađenom zraku, premijer KS Edin Forto i načelnik Općine Centar …

Powered by keepvid themefull earn money